Logboek

Yvonne Verleg - 23-07-2024
Regelmatig schenken wij aandacht aan leden die meer doen dan alleen maar optreden in ons fantastisch Zeemanskoor "Onder Zeil"
Vorige keren hebben we onze accordeoniste: Diana van den Berg en gitarist: Wim van de Linden benoemd. Nu Yvonne Verleg, die onlangs de jeugdige leeftijd van 60 jaar heeft bereikt en vol humor zit. Zij is ook één van onze accordeonniste en bestuurslid: Muziek & Zang. Ook haar vader is een actief accordenist geweest in ons koor. Naast haar inzet voor het koor reist ze ook regelmatig, met haar Piet, de wereld rond. 2x per jaar zien we foto's vanuit Zuid Afrika, dan weer uit Swaziland, dan komen we weer foto's tegen vanuit Thailand. Ook draagt ze, met haar saxofoon, een steentje bij in het "Politiekapel Haaglanden" en "Bigband Harmony" Ze is ook regelmatig te vinden op de Golfbaan en actief lid bij "Dutch open" Op de racefiets maakt ze de mooiste tochten met haar vriendinnen. Al met al een zeer bezige bij, waardoor ze nogal eens repetities en optredens moet missen. Maar Yvonne wat zijn we blij met jou inbreng voor Zeemanskoor "Onder Zeil"

Bekijk ook de foto's

Zomerspektakel Maasdijk - 19-07-2024
Zeemanskoor "Onder Zeil" heeft, onder schitterende weersomstandigheden, weer mooie optredens mogen verzorgen op het 37e Zomerspektakel in Maasdijk. Een feest waar veel Maasdijkers aan deel hebben genomen en het is weer een feest geworden. Wat een feestgangers. Veel publiek heeft weer genoten van een gevarieerd programma
Bekijk ook de foto's

Onze dirigent. "Jaap de Groot" - 12-07-2024
Gisteren, 11 juli, onder schitterende weersomstandigheden mooie optredens mogen doen in 's-Gravenzande. Vandaag 12 juli, met veel regen weer op weg naar 's-Gravenzande om de 80e verjaardag te vieren van onze dirigent: Jaap de Groot. Als verrassing is hij met zijn vrouw Rosie naar buiten gelokt en hen toegezongen. Een mooie tekst gemaakt op zijn lievelingslied: “Una Paloma Blanca” Jaap wat zijn wij blij met jou inbreng voor Zeemanskoor "Onder Zeil" Al vanaf 1 september 2007 onze steun en toeverlaat. Gefeliciteerd met deze dag.
Bekijk ook de foto's

Feest in 's-Gravenzande - 11-07-2024
Na een geweldig optreden vorig jaar, voor zo'n 600 toehoorders, heeft Zeemanskoor "Onder Zeil" er dit jaar weer een spektakel van gemaakt op het Marktplein in 's-Gravenzande. Voor een geheel gevuld Marktplein werden nieuwe liederen gezongen die in het repertoire zijn opgenomen. Zelfs iemand uit het publiek heeft "De Engelbewaarder" gezongen. Voor ons geen zeemanslied, maar geweldig gedaan. Het uitbundige publiek reageerde daarop met een daverend applaus. Wat is het mooi om te zien dat we zoveel mensen een onvergetelijke middag hebben bezorgd. Daarna bleef het nog lang gezellig. Nu op naar het "Spektakelfeest" in Maasdijk.
Bekijk ook de foto's

Bezoek "Stolze Clasic Cars - 08-07-2024
Zeemanskoor "Onder Zeil" repeteert en treedt veelvuldig op. De onderlinge band is enorm en dit komt omdat het koor niet groter mag zijn dan 50 a 55 leden. Tot voor korte tijd hebben een aantal aspirant leden wel meer dan twee jaar op de wachtlijst gestaan. Wat ook mooi is dat alle leden goed met elkaar omgaan. Onlangs is een bezoek gebracht aan: "Stolze Clasic Cars" Meer dan 450 schitterende Oldtimers staan daar opgesteld voor eventuele restauratie en verkoop. De rondleiding werd gedaan door de enthousiaste Gerrit Stolze. Wat een leuke rondleiding was het. Nu weer op naar het volgende optreden op donderdag 11 juli in ‘s-Gravenzande.
Bekijk ook de foto's

Masemude Monster - 07-07-2024
Vorige optredens in "Masemude" waren een succes. Zelfs een aantal keren werd een fantastische "Mossel Party" georganiseerd, waar we enorm van hebben genoten. Het afgelopen jaar zelfs werden de optredens, in de tuin, onder tropische omstandigheden en voor het eerst in korte broek ten gehore gebracht. Nu deze zondag waren de weergoden niet gunstig gezind en heeft "Zeemanskoor Onder Zeil" twee optredens mogen verzorgen in het “Paviljoen Masemude” voor een zeer enthousiast publiek. Bij een aantal liederen werden een aantal personen vanuit het publiek erbij betrokken, dit tot grote hilariteit in de zaal. Als dank werd een fles wijn aangeboden aan onze spreekstalmeester “Alphons de Wit” die deze fles direct weer overhandigde aan een vrouw die in de zaal aanwezig was. De toen 23 jarige Tiny van der Knaap blijkt in 1955 de eerste Druivenprinses van het Westland te zijn geweest. Nu 91 jaar en nog steeds vitaal. Deze fles is haar gegund. Ook werd nog een fles wijn aangeboden aan onze dirigent "Jaap" die volgende week 80 jaar hoopt te worden. De vele luisteraars en ook wijzelf hebben weer enorm genoten van de mooie liederen en het enthousiaste publiek. Tot volgend jaar Masemude
Bekijk ook de foto's

Witte Overhemden - 03-07-2024
Nu eens wat anders, dan alleen over optredens van Zeemanskoor "Onder Zeil" te schrijven. We weten dat Zeemanskoor "Onder Zeil" flink aan de weg timmert met veel optredens door het land. Het is dus belangrijk dat de tenue's en overhemden er spik en span uit moeten zien. Door het vele dragen en wassen van de overhemden, blijken er een aantal niet meer spierwit te zijn. Nu hebben wij ook de "Vrouwen van het Zeemanskoor" en 1 daarvan weet er wel raad mee. Ze zet op de "Zeemansvrouwen app" hoe te handelen om overhemden spierwit te krijgen. Nou een aantal vrouwen hebben dit ter harte genomen en zie hier het resultaat op de foto. Nu wilt u natuurlijk weten welke methode zij toepast. Zij schrijft: Koop bij Action "SuperWhite 2in1" €1,99 en gebruik dit om alles super wit te wassen en inderdaad, het werkt. Ben benieuwd hoe we er zondag 7 juli bijstaan met onze volgende optredens.
Bekijk ook de foto's

BBQ - 28-06-2024
Een fantastische BBQ voor leden met hun partners werd georganiseerd door het bestuur. Onder schitterende zonnige weersomstandigheden is dit jaar gekozen voor een andere locatie. Vorige twee jaren werd dit georganiseerd door onze bariton Aad met zijn vrouw Joke. Dit waren geweldige feesten, maar wegens verhuizing moest naar een andere locatie worden gezocht, waar meer dan 100 personen aanwezig kunnen zijn. Deze locatie is gevonden bij de familie Overgaag. Joop en Ineke bedankt voor de gastvrijheid en het beschikbaar stellen van jullie schitterende locatie. Aad en Joke, jullie uiteraard ook bedankt voor de gastvrijheid van vorige jaren. Maar nu even de BBQ van vandaag. Wat een feest weer. Aan een natje en een droogje zijn we niets te kort gekomen. Ook nog een van onze nieuwste liederen gezongen en zelfs weer een mooi lied vertolkt door de “Zeemansvrouwen” De voorzitter bedankte een aantal leden voor hun inzet, het BBQ team en uiteraard de eigenaars van deze mooie locatie. Het blijkt toch maar weer dat een ieder uitkijkt naar dit jaarlijks evenement. Zeker een geslaagde middag/avond geweest. Bestuur en organisatie: “Bedankt”
Bekijk ook de foto's

Varend Corso Westland - 21-06-2024
Zeemanskoor “Onder Zeil” heeft voor ouderen een mooie bijdrage mogen leveren op een aangelegd terras langs de Lee in De Lier zodat ouderen het Varend Corso konden bewonderen. Dit werd mogelijk gemaakt door het "Oranje Comité", "Stichting Liers Gevoel" en het "Varend Corso". Dit jaar is het de 25e keer dat het Varend Corso door de wateren vaart. Omdat dit destijds in De Lier is ontstaan werd dit jaar deze plaats aangedaan. Schitterende boten kwamen voorbij. Kijk ook eens naar de boot van "Zonnebloem Westland", waar diverse zangers van Zeemanskoor “Onder Zeil” aan hebben gewerkt. Dit evenement werd opgeluisterd door het fantastische optreden van Zeemanskoor "Onder Zeil" Alleen jammer dat het bij terugkeer van de vloot het begon te regenen. Een fantastische middag geweest en wat hebben deze mensen genoten. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar.
Bekijk ook de foto's

Korenfestival Pijnacker - 08-06-2024
Wat een feest en op het geliefde en regionaal geroemde shantykoren Festival in Pijnacker heeft Zeemanskoor “Onder Zeil” twee optredens mogen verzorgen voor een zeer enthousiast publiek. Gezien het mooie weer stond het Raadhuisplein, zoals vanouds, weer vol met liefhebbers. 4 koren namen hieraan deel en dit is de twaalfde keer dat “Shantykoor Schiehaven” opgericht in 2007, het festival heeft georganiseerd. “Schiehaven” heeft niets van doen met de Schiehaven in Delft, maar dat bij familie van Schie gerepeteerd word. Dus een prima haven voor het koor. In 2020 en 2021 kon dit Festival helaas geen doorgang vinden als gevolg van Corona pandemie. Maar in 2022 is dit met succes hervat. Wat mooi dat wij dan met Zeemanskoor ”Onder Zeil” voor de tweede keer een uitnodiging hebben ontvangen om aan dit Festival te mogen deelnemen. Maar waar staat “Shanty” nou voor. Vroeger, in de tijd van de grote zeilvaart, werden aan boord van schepen ritmische liederen, zgn Shanty’s, gezongen. Deze Shanty’s werden meestal gezongen bij het gezamenlijk verrichten van zware en langdurige arbeid. Maar vandaag hebben wij onze ritmische arbeid geleverd en gezongen en enorm genoten van deze dag. Bedankt Pijnacker voor de uitnodiging.
Bekijk ook de foto's

KNRM 200 jarig jubileum - 25-05-2024
Het is 14 oktober 1824. In een razende storm strandt het schip "De Vreede" voor de kunst van Den Helder. Bij een reddingspoging worden tien opvarenden gered, maar drie anderen en zes redders verdrinken. De ramp is de aanleiding voor de oprichting van reddingsmaatschappijen. Later gebundeld tot de KNRM. Wat begon als levensgevaarlijk pionierswerk in roeiboten is uitgegroeid tot een organisatie met 75 boten langs de kust van Zeeland tot de Waddeneilanden en langs het IJsselmeer. De organisatie draait op donaties en 1500 getrainde vrijwilligers. Wat geweldig dat Zeemanskoor "Onder Zeil" aan het 200 jarig jubileum een bijdrage heeft mogen leveren. Voor ons en de vele vrijwilligers in Ter Heijde een geweldige dag geweest. Jullie zijn echt de "Redders in nood"

Bekijk ook de foto's

Afscheidslunch ex voorzitter - 21-05-2024
Op 06 april heeft Andre Zwinkels, tijdens de Algemene Leden Vergadering, de voorzittershamer overgedragen aan de nieuwe voorzitter: Bert van Ruijven. Wat is er dan gezelliger om op 21 mei, met een lunch en met het nieuwe bestuur, afscheid van Andre te nemen. Nou afscheid!!!!!! Andre blijft zich inzetten voor Zeemanskoor "Onder Zeil" en zal blijven zingen bij de bassen. Dat het gezellig was blijkt wel uit de foto.

Koningsdag in de "Hooge Tuinen" - 27-04-2024
Wat een mooie start deze morgen om de verjaardag van onze “Koning Willem Alexander” te vieren. Vele bewoners met begeleiding en verzorgend personeel namen al vroeg plaats in het Atrium van Woonzorgcomplex “De Hooge Tuinen” in Naaldwijk. Als eerste werd, door alle aanwezigen, het “Wilhelmus” met het koor meegezongen. Daarna sprak onze stalspreekmeester, Alphons, twee bewoners toe, die deze dag ook hun verjaardag vierden. Voor hen werd uiteraard het “Lang zullen zij leven” gezongen. Daarna een interactief programma met medewerking van verzorgenden, vrijwilligers en begeleiding. Deze morgen kon voor de bewoners niet meer stuk en ook, mede namens ons koor: “Van Harte Gefeliciteerd Willem”
Bekijk ook de foto's

Repetitie en Algemene Leden Vergadering - 06-04-2024
In een verkorte repetitie, dit i.v.m. de te houden Algemene Leden Vergadering, hebben we de nieuwe nummers gerepeteerd. Daarna om stipt 10.30 uur opende de voorzitter de ALV. 50 leden waren aanwezig en 9 afmeldingen. (maar dit komt in het verslag te staan van de ALV) De 4 aspirant-leden, Piet van der Wijden, Hans Zuidgeest, Gerard Schenkelveld en Wybe Epema zijn toegetreden tot dit fantastisch koor. Na 8 jaar voorzitterschap heeft voorzitter, Andre Zwinkels, de hamer overgedragen aan Bert van Ruijven. Han Korenblom werd bedankt voor zijn jarenlange inzet als geluidstechnicus. Koorleider Kees Mostert sprak de leden toe dat het heel belangrijk is om als koor uitstraling te hebben en daarom meer gedisciplineerd te zijn aan repetities en optredens. Hen en Ans van der Laar werden bedankt voor hun inzet, op alle fronten, voor het koor. Ex voorzitter Andre werd door een aantal bestuursleden toegesproken, in het bijzonder de toespraak van ons bestuurslid Jan de Kruif, voor alle het mooie. Bedankt Andre. Oud lid Aad van Leeuwen bedankte ook alle mensen die wat hebben betekent in het afgelopen jaar en trakteerde het hele koor op een mooie bos Amarillissen.
Bekijk ook de foto's

Extra repetitie ivm testen geluidsinstallatie - 30-03-2024
Op deze morgen verhuisd naar ons vertrouwde plekje in het kassie bij Hen en Ans. Een extra repetitie ingelast om de vernieuwde geluidsinstallatie te testen. Veel leden kwamen op de fiets en werden verrast door de regen en zijn door en doornat geregend. Zelfs onze dirigent, Jaap, kan het niet laten om van ver op de fiets te komen. Dit heeft uiteraard te maken dat hij jaarlijks 10.000 km wil fietsten zonder trapondersteuning. Het opstellen van de installatie vergde nogal veel precisie, maar tijdens het repeteren klonk het allemaal fantastisch. Heel veel werk verricht door onze geluidsmensen. Zo belangrijk om bij optredens een goede geluidsweergave te hebben en in het vooruitzicht zijn dat er nogal wat. Bedankt mannen
Bekijk ook de foto's

Laatste winterrepetitie in de Ark - 23-03-2024
Vanmorgen met ons Zeemanskoor "Onder Zeil" de laatste repetitie in Partycentrum "De Ark" in De Lier. Volgende repetities worden weer gehouden in het vertrouwde kassie bij Hen en Ans van der Laar. Lonneke en Ton, jullie bedankt voor de enorme gastvrijheid in jullie Partycentrum, met altijd plakkers na de repetitie. Een mooie bos bloemen en een serenade werd aangeboden. Dit keer moesten wel een aantal zangers in de pauze afhaken om vanmiddag een volgend concert te doen met het "Westlands Mannenkoor" Of er dit keer nog plakkers waren is mij vooralsnog onbekend. Maar het zal wel gezellig zijn geweest. Volgende week weer in het kassie repeteren, waar dan de nieuwe geluidsinstallatie wordt getest.
Bekijk ook de foto's

Floriadehof Zoetermeer - 27-02-2024
Tegenwoordig met transport bus en aanhanger op weg naar een volgend optreden. Gezien de nieuwe en verbeterde geluidsinstallatie, lijkt het wel of er steeds meer attributen meegenomen moet worden. Vanmiddag weer een mooi optreden mogen verzorgen voor de bewoners van “Floriadehof” in Zoetermeer. Velen hadden zich aangemeld om dit spektakel bij te wonen en daardoor is uitgeweken naar het “Kerkelijk centrum de Regenboog” Hier hebben de bewoners enorm genoten van de mooie zeemansliederen. Het is bekend dat ons koor interactief is en dat hebben de bewoners geweten. Zelfs een bewoonster die onze dirigent op een zijspoor zette en vol passie het koor dirigeerde. De kraaiende haan ontbrak ook niet en een mooie dame zong als kind, bij opa op schoot, het mooie lied: De Zuiderzeebalade. Een attentie, in de vorm van chocoladereepjes, welke wij ontvingen is direct gedeeld onder de bewoners.
Bekijk ook de foto's

Optreden in "Westhof" - 21-02-2024
Vanmiddag een mooi optreden verzorgd in Revalidatiecentrum "Westhof" in Rijswijk voor de vrouw van één van ons koorlid en alle andere bewoners die daar zijn om te revalideren. Zij heeft een onfortuinlijke val gemaakt en moet daar lang revalideren. Wat is het mooi dat we met een klein koor delegatie de mensen zo blij kunnen maken. Heel veel sterkte met het revalideren.

Bekijk ook de foto's

Repetitie en Carnaval - 10-02-2024
Alvorens het carnaval, met 29 praalwagens, losbarst in De Lier, hebben wij vanmorgen nog met Zeemanskoor “Onder Zeil een mooie repetitie gehad in “Partycentrum De Ark”. Op deze morgen ook de verjaardag gevierd van onze bariton “Hen” en de twee opa’s die deze week een kleindochter in hun arsenaal bij konden voegen. Bariton Bert 11 kleinkinderen en bariton Peet 6 kleinkinderen. Bij de koffie werden roze cup cakes getrakteerd en van Hen een overheerlijke stroopwafel. Het kon niet op deze morgen. De nieuwe aspirant-leden hebben een zangtest af moeten leggen bij onze dirigent en zijn als volgt ingedeeld: Bij Piet van der Wijden, Hans Zuidgeest, Gerard Schenkelveld werd een heuse bariton gehoord en bij Wybe Epema was zijn stem wel heel laag en kon ingedeeld worden bij de bassen. Nu hebben zij de kans om in 12 weken, alvorens zij definitief worden toegelaten tot dit fantastisch koor, hun zangkwaliteit te laten horen. Na het zien, vanmiddag, van alle praalwagens, zullen de meeste zangers te vinden zijn op het Carnavalsfeest. Veel plezier.
Bekijk ook de foto's

Carnavalsviering RK Kerk De Lier - 04-02-2024
Op 11 februari 2024 zal het Carnaval los barsten. Vooruitlopend op dit spektakel, stond zondagmorgen 4 februari, voor "Zeemanskoor Onder Zeil" in het teken van de Carnavalsviering in de RK Kerk in De Lier. Voorganger “Pastoor Jaap Steenvoorden” had een heel mooi Thema: "Humor houdt je als mens overeind" Genieten met elkaar. Mooie anekdotes en zelfs grappen over kwekers in de tuin en over pastoors en dominees wist hij te vertellen. Ook tijdens deze viering aanwezig: "Prins Sander van Perdikco" met zijn voltallige raad. In een stampvolle kerk zong het "Zeemanskoor Onderzeil" prachtige liederen die toepasselijk zijn voor dit thema. Wat bij blijft is: Genieten met elkaar, lachen met elkaar, humor is gezond en de lach ontspant. Het mooie carnavalslied: "Niet Kniezen Niet zeuren" werd door alle aanwezigen uit volle borst meegezongen. Als afsluiting werd uiteraard de polonaise door de kerk gelopen op het mooi Spaanse lied "La Bella Lola". Een fantastische bijdrage mogen leveren.

Kijk ook op onderstaand youtubelink
https://www.youtube.com/watch?v=1frlxl56Ev4
Bekijk ook de foto's

Generale repetitie Carnavalsmis - 27-01-2024
Zaterdag een geslaagde generale repetitie met "Zeemanskoor Onder Zeil" voor de bijdrage aan de Carnavals mis van volgende week zondag 4 februari 2024 in de RK H Martelaren van Gorcumkerk in De Lier.

Repetitie Carnavalsdienst - 13-01-2024
Vanmorgen repeteren voor de carnavalsdienst op 04 februari a.s. in de RK Kerk in De Lier. Met de pastoor zijn mooie liederen uitgezocht en deze vanmorgen gerepeteerd. De dirigent moest ons even verlaten en de tweede dirigent nam dit moeiteloos over. Het blijft moeilijk om als lid toe te treden bij ons koor, maar gezien omstandigheden mochten we deze morgen 4 nieuwe aspirant leden verwelkomen. Piet van der Weijden, Hans Zuidgeest, Gerard Schenkelveld en Wybe Epema, hebben zich voorgesteld en het is nu afwachten of zij door de zangtest heen komen. In ieder geval. Welkom bij dit koor en veel succes.
Bekijk ook de foto's

Nieuwjaarsreceptie - 05-01-2024
Dit jaar werd de nieuwjaarsreceptie van "Zeemanskoor Onder Zeil" gehouden op de locatie van de Jeu de Boules in De lier.
Voldoende gegadigden om het spel te spelen. Het ging er best fanatiek aan toe en er moest regelmatig met de meetlint gemeten worden. Na de twee speel sessies kwam de voorzitter aan het woord, die terugblikte op de vele mooie optredens, afgelopen jaar. Een aantal vrijwilligers werden toegesproken voor hun verdiensten en kregen een attentie aangeboden. Ook het barpersoneel van de Jeu de Boules club Boullier werd niet vergeten. Daarna kon het niet uitblijven dat dirigent Jaap de muzikanten en de zangers naar hun plaats dirigeerde en zelf op een onveilige manier op een stoel ging staan om het koor geheel te overzien en in staat te brengen om een aantal liederen te laten zingen. Zo werd dit dan het eerste optreden van dit jaar. Daarna was het nog lang genieten met elkaar.

Bekijk ook de foto's

Terugblik 2023 - 30-12-2023
Vandaag de laatste repetitie van dit jaar in het sfeervolle Partycentrum "De Ark". Dirigent Theo nam een aantal malen het stokje over van onze vaste dirigent Jaap. In de pauze koffie met oliebollen en na de repetitie was er voor iedereen, door Lonneke gemaakte, Erwtensoep en de consumpties. Veel gezelligheid, maar wil even terug blikken op het afgelopen jaar. Heel veel optredens, maar dit zijn de meest opvallende: 12 februari: Een bijzonder mooie carnavalsdienst in een overvolle RK Kerk in De Lier. 13 mei: Het Korenfestival in Alphen a/d Rijn. 13 juni: Voor de Zonnebloem in de Tuinderij. 17 juni: Met het Westlandsmannenkoor een Benefiet concert voor ALS in een uitverkochte hal met 650 bezoekers. 30 juni: De Historische vaartocht van De Lier naar Rotterdam Delfshaven. 06 juli: In de feestweek in ’s-Gravenzande voor 600 bezoekers. 14 juli: Het Zomer spektakel in Maasdijk was ook een succes. 27 augustus: Een mooie bijdrage met fantastische zeemansliederen mogen leveren in de Kerkdienst in de Domkerk in De Lier. 10 september: In de Hitte bij Masemude in Monster. 15 november: Het concert van het 70 jarig jubileum van KBO Delft. 07 december: het mooie optreden met Maartje en Kine in een uitverkocht “Westlandtheater de Naald” Hoe mooi was het daarna in de Foyer, waar na het optreden iedereen als eerste zijn consumptie wilt nuttigen. Maar met zoveel mensen aan de bar valt dat niet altijd mee en daarom respect voor het barpersoneel om toch een ieder van een drankje te voorzien. Voor iedereen een hele fijne Jaarwisseling en laten we hopen op een mooi muzikaal en gezond 2024.
Bekijk ook de foto's

Kerst 2023 - 16-12-2023
Kerst 2023
Onze laatste repetitie voor Kerstfeest. In een sfeervol “Partycentrum De Ark” hebben we vandaag onze laatste repetitie gehouden. Dit in het teken van Kerst. De Kerstdagen staan weer voor de deur en wat zou het mooi zijn als er dan vrede is in de wereld. Maar dat zal niet gebeuren. Op 7 december hebben wij met "Zeemanskoor Onder Zeil" in "Westland Theater De Naald" een mooie voorstelling vertolkt over het Kerstvieren van Engelse en Duitse soldaten in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ik las een mooi artikel. "De Kracht van Kerst" Het was Kerst 1914. De eerste wereld oorlog was nog maar net begonnen. De loopgraven lagen vlak bij elkaar. De soldaten verlangden naar Kerst. De Duitse soldaten zorgden ervoor dat een chocoladetaart terecht kwam in een Engelse loopgraaf. De Engelsen reageerden hier enthousiast op door tabak terug te zenden. Zo werd de spanning er afgehaald en werd geprobeerd ‘het ijs te breken’. Er werd daadwerkelijk Kerst gevierd. Op sommige plaatsen op het slagveld is het zelfs gelukt om niet op elkaar te schieten tot aan Nieuwjaar….. Er waren heuse kerstbomen en lichtjes in de loopgraven. Er is zelfs met elkaar vriendschappelijk gevoetbald tussen de loopgraven in. Dit alles was een idee van de pas aangetreden Paus Benedictus XV. De generaals moesten er echter niets van weten. Het zou de vechtlust van de soldaten immers niet ten goede komen. Toch is het gebeurd. Wat een mooie Theater bijdrage hebben wij mogen leveren met ons koor. Zou er ooit Wereldvrede zijn? Fijne Feestdagen.

Bekijk ook de foto's

Maartje & Kine "Sneeuwbeesten" - 07-12-2023

"Zeemanskoor Onder Zeil" heeft een mooie bijdrage mogen leveren in de Theatershow van Maartje & Kine in een uitverkochte "Westland Theater de Naald" In “SNEEUWBEESTEN” hebben Maartje & Kine er alles aan gedaan om de “julehygge” (kerstgezelligheid) uit Kines thuisland Noorwegen te verspreiden over heel Nederland. Eigenlijk is ‘julehygge’ (spreek uit: joéh-le-húú-gèh) veel meer dan gezelligheid. Het is het diepgevoelde verlangen naar saamhorigheid, plezier en troost in de donkere dagen. Het is een winters revue-spektakel propvol sinistere sprookjes, inheemse goden, nostalgie, kolder en bizarre midwinterrituelen van Zuid-Engeland tot Peru. “Zeemanskoor Onder Zeil” mocht aan deze show meewerken en maakte "SNEEUWBEESTEN" tot een midwinters lichtfeest dat je probleemloos door de donkerste dagen heen trekt. Al met al was het een heerlijke avond in de Naald. Een briljante samenwerking tussen Maartje & Kine en ons “Zeemanskoor Onder Zeil” Daarna was het ook nog heel lang nagenieten in een overvolle foyer.

Bekijk ook de foto's

Repetitie verstoord door "Sint & Piet - 02-12-2023
In “Party Centrum De Ark” zijn vanmorgen de laatste puntjes op de “I” gezet voor het optreden met Maartje en Kine in “Westland Theater De Naald” op 07 december. De repetitie werd wreed verstoord door de komst van Sint Nicolaas met zijn zwarte Piet. Zij wisten veel, maar toch niet zoveel te vertellen. Gelukkig voor ons was er maar 1 persoon die de veeg uit de pan (zak) kreeg. Een lid uit Maasdijk werd door de Sint ervan beticht dat hij zijn huis in de fik heeft willen steken resulterend in verbrandde handen. Ook vroeg de Sint of hij iets te maken had met het verzakken van een gedeelte van de Maasdijk. Zwarte Piet had ook nog een inbreng met een mooi Sint Lied. Verder een goede repetitie en we kijken er naar uit om dit donderdag 07 december ten gehore te brengen in het Theater. Na de repetitie bleef het, zoals gewoonlijk, lang gezellig met een praatje, borrel, biertje, bitterballen en een snap.
Bekijk ook de foto's

Op de dag van het inhalen Sint en Pieten - 18-11-2023
Terwijl het dorp De Lier is afgesloten, om op een veilige manier Sinterklaas met zijn Pieten te verwelkomen, zijn wij met ons koor druk aan het repeteren gegaan in "Partycentrum De Ark" De laatste puntjes op de i voor het optreden met Maartje en Kine in Westland theater de Naald. Er waren veel jarigen deze week en dat resulteerde in heerlijke versnaperingen en drankjes na de repetitie. De entourage in de Foyer van De Ark was gezellig aangekleed in het teken van Sint Nicolaas. De bouwploeg had een hele kluif met het opruimen van de attributen en hadden het niet makkelijk in deze weersomstandigheden. Het bleef zoals vorige keren lang gezellig. Niet alleen werd in de oefenruimte gezongen, maar dat werd voortgezet in de Foyer. Hoop dat het ontvangst van de Sint en Pieten in het dorp De Lier net zo gezellig zal worden als hier in "Partycentrum De Ark".
Bekijk ook de foto's

70 jarig jubileum KBO Delft - 15-11-2023
KBO-Delft, de Katholieke Bond van Ouderen, heeft feest gevierd. In juni hebben zij het 70 jarig jubileum mogen vieren. Dit jubileumjaar is gevierd met veel activiteiten en wij met ons Zeemanskoor "Onder Zeil" hebben de feestelijkheden af mogen sluiten met twee geweldige optredens in Partycentrum "OnderOns" Delft. De vele aanwezigen hebben, onder het genot van drankjes en hapjes, enorm genoten. In het dankwoord, van de voorzitter van KBO, was deze onder de indruk van het koor en nodigde het koor uit om volgend jaar mee te reizen naar de vakantiebestemming om daar dan weer mooie optredens te verzorgen. (We zullen zien) Na de optredens spoedden de zangers als hazen naar de bar, waar het ook nog lang gezellig was.
Bekijk ook de foto's

Switch van Zomer naar Winter repetitieruimte - 04-11-2023
Ook voor deze winter is gekozen om de zomer repetitieruimte te verplaatsen naar de winterlocatie. Vandaag dus verhuisd van onze mooie repetitieruimte aan het Kanaal in De Lier, naar Party Centrum: ‘De Ark” van Lonneke en Ton van Leeuwen. Deze morgen weer gerepeteerd voor het optreden met Maartje en Kine in “Westland Theater de Naald” in Naaldwijk op 7 december. Teleurstelling voor liefhebbers, want de voorstelling is geheel uitverkocht. Onze Kees drumde er weer op los op een groot drumstel die al gereed stond voor een spectaculair optreden vanavond van een Lierse band. Ook geweldig dat ons oudste lid: “Siem Keijzer”, na een herstel periode van medische aard, deze morgen ook van de partij was. Voor hem werd zijn lievelingslied: “De Oude Zeeman” gezongen. Na de repetitie bleef het weer lang gezellig met een natje en bitterballen
Bekijk ook de foto's

10 jaar Jubileum "De Vloot" Maassluis - 21-10-2023
Deze zaterdag de laatste Festiviteiten voor het 10 jarig jubileum van woon en service locatie "De Vloot" in Maassluis. Op 13 september zijn de activiteiten al gestart en geopend door wethouder Bronsveld. In de weken is er heel veel ondernomen. Zo hebben de bewoners twee prachtige schilderijen gemaakt die, tijdens het optreden van ons Zeemanskoor "Onder Zeil", werden onthuld. Om dit jubileum af te sluiten, is Zeemanskoor “Onder Zeil” uitgenodigd om twee optredens te verzorgen. In een vol ontmoetingscentrum hebben de mensen hier enorm van genoten. De interactieve momenten waren weer geweldig. In al die jaren hebben we nog nooit zo'n goeie Haan horen kraaien. Alle kippen moeten hiervan behoorlijk van slag zijn geraakt. Na de twee optredens genoten we nog na van een drankje en een hapje. Een zeer geslaagde middag met heel veel blije gezichten.


Bekijk ook de foto's

Website bezoek. "Zeemanskoor Onder Zeil" - 20-10-2023
Het is te vermelden waard, dat de Website van "Zeemanskoor Onder Zeil" veel wordt bezocht. De grafieken laten zien dat, Wereldwijd, de site gemiddeld 70 keer per dag wordt bezocht. Hieruit komen dan ook regelmatig verzoeken voor optredens.

Rabo ClubSupport 2023 - 14-10-2023
Vanmorgen een pittige repetitie met het oog op de Theater voorstelling op 7 december met "Maartje en Kine" in "Westlandtheater de Naald" in Naaldwijk.

Maar wij willen hier ook het resultaat vermelden van de Rabo ClubSupport aktie. Dit is het resultaat van de Raboclub support stemcampagne 2023. Dit is de Landelijke impact. In Nederland zijn 50.000 clubs of verenigingen. Hiervan kregen er 32.199 verenigingen van de Rabo club support een bijdrage. 15,5 miljoen euro is verdeeld over deze clubs en verenigingen. 500.000 Rabo leden stemden op hun club of vereniging. In het Westland hebben hieraan 298 clubs meegedaan, waaronder: Zeemanskoor “Onder Zeil” Ons koor heeft een mooi bedrag van: €1.458,53 in ontvangst mogen nemen, meer dan afgelopen jaar. Een ieder die gestemd heeft op ons koor willen we hiervoor hartelijk dank zeggen.

Bekijk ook de foto's

Woonzorgcomplex "De Hooge Tuinen - 23-09-2023
Wat een heerlijk optreden hebben we gehad in “Woonzorgcomplex De Hooge Tuinen” in Naaldwijk. De bedoeling was om 1 optreden binnen te doen en 1 optreden buiten, dit i.v.m. “Burendag” Helaas kon deze geen doorgang vinden, vanwege het slechte weer. Hierdoor is binnen wel langer opgetreden en de bewoners hadden hier geen moeite mee. Spreekstalmeester Alphons de Wit verwelkomde een Canadese delegatie die naar onze verrichtingen kwamen luisteren. Wellicht is dit zo goed bevallen, dat we eerdaags een uitnodiging op de mat krijgen om in Canada op te mogen treden. Van het binnen optreden hebben de bewoners enorm genoten. Ook zo mooi om te zien dat er zoveel verzorgend personeel is om al deze mensen een mooie morgen te bezorgen. Want zonder deze kanjers zouden wij niet zulke mooie optredens hebben.
Bekijk ook de foto's

Hitte in "Masemude" Monster - 10-09-2023
Zondag was de warmste 10 september ooit in Nederland: Het officiële warmterecord, het landelijke warmterecord en het regionale hittegolfrecord werden verbroken. En op deze warmste dag ooit in september, heeft Zeemanskoor "Onder Zeil" op een zonovergoten zondagmorgen prachtige optredens mogen verzorgen in de tuin van paviljoen "Masemude" te Monster. Niet iedereen had een plaatsje in de schaduw weten te bemachtigen en de zweetdruppels gutste van de gezichten van de dirigent, de zangers en muzikanten. De vele aanwezigen hebben genoten van mooie liederen en de interactieve momenten, waar een aantal aan mee deden. Zo vertolkte de 87 jarige, bekende Westlander, dhr. Rien Mostert, het mooie "Zuiderzee ballade". Hij kan nog wel een aantal zanglesjes gebruiken. De warmte zorgde ervoor dat niemand tekort is gekomen aan een natje. Vanwege de warmte trad het koor voor het eerst op in korte broek. Het was, op de spataderen na, een mooi gezicht, de vele varianten en kleuren. De zangers discussieerden er op los dat de roze short niet de standaard kleur moet gaan worden. Als dank voor dit optreden, zijn we direct weer vastgelegd voor volgend jaar.

Bekijk ook de foto's

Thuiskomen PKN Domkerk De Lier - 27-08-2023
In een inspirerende dienst in de PKN "Domkerk" De Lier, hebben wij met ons Zeemanskoor "Onder Zeil" prachtige lieden mogen zingen, die passend zijn voor het Thema: "Thuiskomen" van predikant ds. Lennart van Berkel. Thuiskomen is voor een ieder zo belangrijk en dat er dan iemand is die op je wacht. Dit geldt voor iedereen en ook voor zeelieden die lang op zee zijn, lange dagen maken, in angst leven. Hoop en geloof hebben. Verlangen en gemis en wat is het dan mooi om te zien, dat de kerk overvol is en er aandachtig geluisterd word. ds. van Berkel Bedankt voor de uitnodiging
Bekijk ook de foto's

Oranjevereniging Sion Den Hoorn - 18-08-2023
Wat een fantastisch mooi optreden was het vanmiddag bij Oranjevereniging Sion in Den Hoorn. Een tent geheel gevuld met gasten van de Zonnebloem en bewoners van Sion Den Hoorn. De voorzitter van Oranjevereniging Sion, dhr. Hans van Broekhuizen, werd nog even in het zonnetje gezet vanwege een eerder ontvangen lintje in de Orde van Nassau die hij heeft gekregen vanwege zijn inzet voor diverse activiteiten. Ook is hij sinds 1998 voorzitter van deze Oranjevereniging Sion, waar we vanmiddag een mooi optreden voor hebben gegeven. Veel interactieve momenten passeerden de revue. Een van de toehoorders, dhr. van Adrichem werd ook nog even in het zonnetje gezet omdat hij vandaag zijn 89e jarige verjaardag vierde. Er werd gezongen en hij beantwoordde dit met een bijzonder goede mop. Op een gegeven moment vond onze spreekstalmeester, Alphons de Wit, een uitermate geschikte dirigente. Zij nam het stokje over van onze dirigent Jaap de Groot. Zou dit het einde zijn van onze topdirigent? Daarna bleef het nog lang gezellig. Tot volgend jaar Sion?
Bekijk ook de foto's

RABO CLUBSUPPORT - 31-07-2023
Rabo ClubSupport 2023 is van start gegaan Rabo vindt dat Verenigingen onmisbaar zijn. Dit geldt ook voor Zeemanskoor "Onder Zeil" Daarom hebben wij ons weer aangemeld om aan deze actie deel te nemen. Hoe meer stemmen uitgebracht worden, aan een favoriete club of vereniging, des te hoger het financiële bedrag wat de Rabobank toekent. Iedereen met een Raborekening mag 3x een stem uitbrengen op hun favoriete club of vereniging. Wat zou het fantastisch zijn als u en uw familieleden een stem uit zou willen brengen op: Zeemanskoor "Onder Zeil" Het koor waar zingen het hoofddoel is, maar de onderlinge sociale contacten een belangrijke rol speelt. U kunt uw stem uitbrengen op de Rabo app of raboclubsupport.nl Dit kan vanaf 4 september tot 26 september. Kunnen we op uw stem rekenen? Laat ook uw familie en vrienden weten dat stemmen mogelijk is. Laten we hopen op een mooi bedrag.

Zomerspektakel Maasdijk - 14-07-2023
Wat een fantastisch optreden van Zeemanskoor “Onder Zeil” op het “36e Zomerspektakel” in Maasdijk. Het vertrouwde Raboveld tussen de Tuinderweg en Willem Alexanderstraat is omgetoverd tot het bekende “Spektakelplein” Op deze stralende morgen hebben de vele toeschouwers enorm genoten van bekende zeemansliederen. Ook mooi om te zien dat ons koorlid Henk van Staalduinen weer onder de toeschouwers aanwezig was. Henk heeft voor het Zeemanskoor diverse liederen geschreven, speciaal voor hem heeft het koor “Zeemanspraat” en “The call of the Howe Island” ten gehore gebracht. Oh wat zou hij graag tussen het koor hebben gestaan. Ook nog als verrassing een optreden van de op leeftijd zijnde “Ome Jan van der Hoeven” die op zijn eigen wijze “De woonboot” vertolkte. Dat Maasdijkers kunnen feesten weten we en dit spektakel werd dan ook afgesloten met de polonaise. Maasdijk jullie waren super.
Bekijk ook de foto's

Geluidinstallatie - 12-07-2023
Optredens van Zeemanskoor "Onder Zeil" gaat niet zomaar. Om het geluid van zangers en muzikanten goed over te laten komen, wordt gebruik gemaakt van een geluidinstallatie, die dan bediend wordt door Han Korenblom. Gezien de vele optredens is het nodig om eens naar de algehele conditie van de apparatuur te kijken. Onze geluidtechnici Han Korenblom, Kees van Paassen en Hans Walter zijn al twee dagen in de weer om twee installaties samen te brengen tot 1 goede installatie. Dit gaat zeker lukken. We zullen het horen bij 1 van onze volgende optreden. Bedankt mannen
Bekijk ook de foto's

Jaarlijkse BBQ - 07-07-2023
Net bekomen van het spetterend optreden in ’s-Gravenzande, stond vandaag de jaarlijkse BBQ op het programma. Onder schitterede weersomstandigheden mochten we gebruik maken van de tuin achter het huis van Aad en Joke Fransen. We hebben aan het aantal aanwezigen kunnen zien dat dit toch wel het jaarlijkse hoogtepunt is. Slechts 4 leden hadden zich hiervoor afgemeld. Gelukkig kon onze Ere voorzitter “Jos Zuidgeest” ook nog een paar uurtjes aanwezig zijn. Voorzitter, Andre Zwinkels, opende deze middag en zette een aantal leden in het zonnetje vanwege hun exceptionele bijdrage aan het koor. Daarna opende hij het fantastische BBQ met buffet, waarvan een ieder enorm heeft genoten. Het kon natuurlijk niet uitblijven dat er nog gezongen werd. Dirigent Jaap sommeerde de zangers naar de opstelplaats en er werd uit volle borst gezongen. Daarna, onder de altijd enthousiaste dirigente en zangeres Marrie, het vrouwenkoor van” Onder Zeil” aan de bak met: “Wij zijn de vrouwen” en haar eigen versie van het “Kleine Café aan de haven. Om deze geslaagde avond in stijl af te sluiten kwamen ook nog een aantal Solo zangers in beeld en zongen: “De Beste Kok”, “O Connell de Ier” en dan als laatste: “Niet Kniezen niet Zeuren” van Piet. We hebben kunnen zien en horen dat Piet geen lid is van het koor, maar hij het toch probeerde. Moet zeggen dat hij nog wel wat zangzaad kan gebruiken om het zingen onder de knie te krijgen. Maar dat alles kon de aanwezigen niet deren en sloten deze fantastische BBQ af. Bestuur en organisatie: In een woord geweldig en Aad en Joke bedankt voor jullie gastvrijheid om gebruik te maken van jullie tuin en accommodatie.
Bekijk ook de foto's

Feestweek 's-Gravenzande - 06-07-2023
Wat een ontzettend mooie zonovergoten middag op het Promplein in 's-Gravenzande. De jaarlijkse feestweek werd opgeluisterd op een overvol plein met meer dan 600 toehoorders. Daar waar de mensen genoten van het spektakel van Zeemanskoor “Onder Zeil”. Wat een organisatie en sponsoren, zeg, die dit mogelijk hebben gemaakt. De mensen genoten van een drankje, hapje, bitterballen en een advocaatje. Het was een zeer interactief programma. De vele mensen die, door Alphons de Wit, werden gevraagd, deden er aan mee. Een bijzonder optreden dit jaar. Na afloop bedankte Flip van Adrichem het koor, de vele sponsoren en de begeleiders van de Kreek en andere instellingen. Het aantal bezoekers overtrof het van vorig jaar Ook de gezelligheid en sfeer was opperbest en daarom werd Zeemanskoor “Onder Zeil” ook voor volgend jaar vastgelegd. Wat hebben wij ervan genoten. Er werd nog lang nagepraat onder het genot van een biertje en wijntje en een grote groep heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de horeca te sponsoren om daar te gaan eten. Al met al: Een groot succes. Tot volgend jaar ‘s-Gravenzande

Bekijk ook de foto's

Onze Ere Voorzitter - 01-07-2023
Deze zaterdagmorgen de laatste repetitie van Zeemanskoor "Onder Zeil" dit jaar. Het zou een verkorte repetitie worden, omdat er nieuwe foto's van het koor gemaakt zouden worden. De bedoeling was dit te doen op het schip van ons koorlid Gerrit van Dop, maar door weersomstandigheden kon dit helaas niet doorgaan. Nu werden er mooie foto's gemaakt in het druivenkastje bij Hen en Ans van der Laar. In de bijlage een tweetal foto's. De originelen zullen later door de fotograaf aangeleverd worden. Maar het mooiste van deze morgen was de aanwezigheid van onze "Ere Voorzitter" Jos Zuidgeest. Lange tijd heeft hij er, door medische omstandigheden, niet bij kunnen zijn. Maar gelukkig is hij herstellende om weer bij het koor te kunnen zijn. Het was een fijn weerzien voor allen.
Bekijk ook de foto's

Historische vaartocht - 30-06-2023
Op de laatste dag van de expositie “Transport over het Leewater” heeft Zeemanskoor “Onder Zeil”, langs het riviertje “De Lee” in De Lier, een bijdrage mogen leveren met het zingen van mooie zeemansliederen. Vanaf de achttiende eeuw hebben schippers vanuit het Westland groenten en fruit naar de handelsmarkten in de grote steden vervoerd. Op deze vrijdag en zaterdag is er een historische vaartocht georganiseerd, door Museum “De Timmerwerf”, om met een aantal westlanders met groenteschuiten te varen. In een konvooi varen ze vanaf De Timmerwerf naar Delfshaven in Rotterdam. Ze passeren daarbij Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Overschie.
De schuiten hebben zich verzameld op vrijdag 30 juni in De Lee achter het museum en van 19.00 tot 21.00 uur heeft het “Zeemanskoor “Onder Zeil” de sfeer opluistert met een optreden aan de overkant van deze rivier. Redelijk veel mensen hebben dit spektakel bijgewoond. Na het optreden werden de schepen geladen en overnachtten de schippers op hun boten. Op zaterdagochtend 1 juli werden de schepen verder geladen met een grote vracht kistjes groenten die door allerlei tuinbouwbedrijven werden aangeleverd. Daarna zullen de schepen naar Delfshaven in Rotterdam varen, waar de “Voedselbank Rotterdam” de groente in ontvangst zal nemen.

Bekijk ook de foto's

Westlands Mannenkoor Benefietconcert A.L.S. - 17-06-2023
Wat een geweldig Benefiet concert heeft het "Westlands Mannenkoor" gegeven in een geheel gevulde hal van "Noordam Plants" in 's-Gravenzande. Zo mooi ook dat het Westlands Zeemanskoor "OnderZeil" hierbij werd uitgenodigd om deze avond met het Westlands Mannenkoor in te vullen. Ook een bijdrage is geleverd door de Beatles tribute band "FebrFour" Het is een onvergetelijke avond geworden. Wat enerverend om te zingen, waarvan de opbrengst is bestemd voor "Stichting A.L.S. Westland" Aan het eind van de avond mocht voorzitter van A.L.S. "Linda Slaghuis" een cheque in ontvangst nemen van € 11.111.11. Wat een verschrikkelijke ziekte is dit toch en om alle patiënten en aanwezigen een hart onder de riem te steken werd gezamenlijk met "FebrFour", "OnderZeil" en het "Westlands Mannenkoor" uit volle borst het: "You Never Walk Alone" gezongen. Kippenvel en wat een fantastische avond is dit geworden.
Bekijk ook de foto's

Zonnebloem Naaldwijk in de Tuinderij - 13-06-2023
Wat een succesvol optreden voor de Zonnebloem afdeling Naaldwijk in de Tuinderij in De Lier. Het was stralend weer en het zeemanskoor "Onder Zeil" trad op vanaf de kade langs het water. Ondanks het warme weer hebben de vele aanwezigen, onder de parasol, genoten van een drankje en een hapje en van dit spektakel. Voor velen deerde de warmte niet en zette de polonaise in. Wat fijn dat we zoveel mensen blij hebben kunnen maken.
Bekijk ook de foto's

Repetitie voor Concert Westlands Mannenkoor - 20-05-2023
Weer een leervolle repetitie vanmorgen. Onze dirigent van het Westlands Zeemanskoor "Onder Zeil” Jaap de Groot was vorige week samen met de dirigent van het “Westlands Mannenkoor” Hans de Wit bijeen om het repertoire voor het optreden van 17 juni door te nemen. Het wordt voor ons koor een fantastische avond om mee te mogen zingen met het “Westlands Mannenkoor” Kaarten zijn in de verkoop gegaan en het mooie hiervan is dat de opbrengst bestemd is voor “Stichting A.L.S. Westland” Na de repetitie kwam Hermen Kerssies als vertegenwoordiging van het “Westlands Mannenkoor” bij ons langs en gaf heel veel informatie over de avond die op 17 juni plaatsvindt bij “Noordam Plants” in ’s-Gravenzande. Om zeker te zijn van een goede geluidsinstallatie is ook nog een geluidstechnicus langs geweest om aanbevelingen te doen over onze installatie. Nou dan moet het toch goedkomen allemaal.
Bekijk ook de foto's

Korenfestival Alphen a/d Rijn - 13-05-2023
Met “Zeemanskoor Onder Zeil” naar het Korenfestival in Alphen aan de Rijn. Wachtend op de laatste zangers vertrekt de bus op tijd richting het festival. Dit festival bestaat uit 6o koren met elk hun eigen genres. 2000 zangers verdeeld over 10 podiums. Het was een feest om als eerste op te mogen treden en hadden veel publiek op een zonovergoten locatie. Daarna werden de ankers uitgegooid naar podium 2. Voordat er voor de tweede keer gezongen werd, is een terras volledig in handen gekomen van ons koor en waar het een zeer gezellige boel werd. Een aantal koren werden ook nog bezocht, waarvan er enkele op een zeer hoog niveau hun zangkunsten lieten horen. Het tweede optreden was een groot succes met heel veel toehoorders en zelfs de polonaise ontbrak niet. Na afloop was de bus weer op tijd en de chauffeuse bracht ons weer “Veilig naar huis” Om deze dag in stijl af te sluiten zijn ongeveer 45 zangers en partners aangeland bij het Chinees restaurant in De Lier. Hier werd een goed buffet geserveerd onder het genot van een borrel en een biertje. Er werden nog een aantal liederen gezongen onder begeleiding en bezieling van onze Yvonne Verleg met haar accordeon. Wat een mooi evenement vandaag in een zonovergoten Alphen aan de Rijn.
Bekijk ook de foto's

Repetitie Korenfestival in Alphen a/d Rijn - 06-05-2023
Deze zaterdagmorgen de laatste repetitie voor het Korenfestival op 13 mei in Alphen a/d Rijn. Zonder onze vaste dirigent Jaap de Groot. Zijn honneurs werd waargenomen door onze tweede dirigent, Theo van der Stok. Hij deed dit voortreffelijk. Na de repetitie mocht de jarige Theo Steenvoort zijn lievelingslied uitkiezen. Hij koos voor "De Oude Zeeman" normaal gezongen door onze Alphons, maar nu werd het vertolkt door Alphons en Hans. Twee top bassen. Dit klonk zo mooi dat dit meer gedaan moet worden. Ook kwamen na de repetitie Lonneke en Ton van Leeuwen, van "De Ark" langs om een biertje te drinken. In de winter hebben wij bij hen gerepeteerd en je kunt zien dat ze ons missen.
Bekijk ook de foto's

Koningsdag - 27-04-2023
Wat een ontzettend geweldig optreden, met ons “Zeemanskoor Onder Zeil” in ’t Anker De Lier. In een volle zaal werd een mooi programma neergezet voor de verjaardag van onze Koning Willem Alexander. Velen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om dit optreden bij te wonen. Wel erg jammer dat veel fans van ons koor hierbij niet aanwezig konden zijn, omdat ze geen intreekaarten hebben weten te bemachtigen. In de pauze werd er koffie met een heerlijke tompoes getrakteerd. Alvorens het koor aan de tweede sessie wilde beginnen, werd er met oranjebitter op de Koning geproost en uitbundig twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Onze spreekstalmeester was goed op dreef vandaag en vanuit het publiek werd hij verrassend bedankt namens de aanwezigen.
Bekijk ook de foto's

Repetitie in het Kassie - 22-04-2023
Deze zaterdagmorgen is goed gerepeteerd voor het optreden op Koningsdag in 't Anker in De Lier. 4 leden van ons koor konden bij deze repetitie niet aanwezig zijn, omdat zij, met het "Het Westlands Mannenkoor" een Concerttour van 3 dagen in Noord Nederland hebben gedaan en daar 5 maal hebben opgetreden. Gelukkig is het koor op Koningsdag weer compleet.

Onze gitarist - 15-04-2023
Dit keer geen bericht over "Zeemanskoor Onder Zeil" Maar onze topgitarist, Wim van der Linden, mag ook wel eens in het zonnetje gezet worden.
Om op hoog niveau te presteren is onze topgitarist dagelijks bezig om het allerbeste uit zich te halen voor "Zeemanskoor Onder Zeil" Dit doet hij niet alleen thuis, maar wat blijkt: Hij is de laatste weken bezig geweest met een aantal oud muzikanten uit het Rijnmond gebied om gezamenlijk muziek te maken. Dit heeft geresulteerd dat afgelopen zaterdag een optreden is geweest in "Koningshof Theater" in Maassluis. Voor ongeveer 500 genodigden hebben zij fantastiche nummers gespeeld uit de jaren 60-70. Zelfs zo mooi dat ze uitgenodigd zijn om tijdens de "Furiade Maassluis" op 01 oktober te komen optreden. Wim. Wij als "Zeemanskoor Onder Zeil" zijn enorm trots om jou als gitarist bij ons koor te hebben. Succes in oktober
Bekijk ook de foto's

Zomer repetities in het Kassie - 08-04-2023
Met het koor in de wintermaanden gerepeteerd te hebben in “De Ark” hebben we vanaf vandaag weer onze intrek gevonden in het kassie bij Hen en Ans. Het was weer als vanouds. De ontvangst en gastvrijheid. Een korte repetitie vanwege de te houden Algemene Leden Vergadering. Hiervan zal verslag gedaan worden door de secretaris. Ons lid, Aad van Leeuwen, wilde toch weer, zoals jaarlijks op de ALV, het laatste woord hebben en bedankte een ieder die bijgedragen heeft aan dit fantastisch koor. Alle aanwezigen kregen een prachtige bos amaryllissen. De voorzitter bedankte Hen en Ans voor hun gastvrijheid en overhandigde een prachtig boeket bloemen als dank. Tijdens de naborrel werd gesproken over Pasen en een ieder vult voor zich in wat dit voor hen betekent. Voor iedereen Fijne Paasdagen gewenst.


Bekijk ook de foto's

Laatste Winterrepetitie in "De Ark" - 25-03-2023
Vandaag de laatste Winterrepetitie in "De Ark" In de wintertijd hebben we gebruik mogen maken van deze fantastische ruimte. Vanaf de volgende repetitie is deze weer in het vertrouwde kassie van Hen en Ans. De voorzitter bedankte Lonneke en Ton van Leeuwen voor hun enorme gastvrijheid. Ook was er een feestje, omdat bestuurslid "Evenementen" voor de 3e keer opa is geworden van een prachtige kleinzoon. Het kon niet uitblijven dat uit volle borst "Mijn Opa" "Mijn Opa" werd gezongen. Zoals gewoonlijk bleef het na de repetitie nog lang gezellig met een borrel, biertje en een hapje. De plakkers sloten uiteindelijk de ruimte weer af. Vanwege privacy laten we hun gezichten niet zien op de foto, want anders weet men precies wie het zijn. De volgende repetitie is op 08 april met aansluitend de Algemene Leden Vergadering.
Bekijk ook de foto's

Notencursus voor koorleden - 21-03-2023
Het niveau van zingen in “Zeemanskoor Onder Zeil” is vrij hoog, maar in het koor zingen de meeste koorleden de liederen, door goed gebruik te maken van hun geheugen. Onze dirigent, Jaap de Groot, zingt tijdens de repetities verschillende partijen voor en laat deze nazingen door de koorleden. Dit is wel een tijdrovende bezigheid en niet altijd leuk om zo te repeteren. Nu is er in het koor, bij de bassen, een koorlid die daar wel raad mee weet. Hij is Pietje precies als het om Noten lezen gaat en hij wordt ook wel de “Notenkraker” genoemd en daarom nodigde hij de leden uit om deel te nemen aan een NOTENCURSUS. Velen hebben hiervan gebruik gemaakt, om in vrij korte tijd deze cursus te volgen. Navraag bij een aantal cursisten leert dat deze cursus best pittig is geweest. Zeker toen de Kruizen, Mollen werd behandeld. Al met al is dit een goed initiatief van Martien geweest en we weten zeker dat het niveau hierdoor aanzienlijk is opgekrikt. Voor zijn inzet werd hij verrast met een Diner cadeaubon om samen met zijn vrouw ergens een hapje te gaan eten.
Martien bedankt.

Bekijk ook de foto's

Repetitie de Ark - 11-03-2023
Na de repetitie van vandaag nog 1 maal in "Party Centrum de Ark". Wat hebben we een mooi winters onderkomen gevonden bij Lonneke, Ton en Elvira. We hebben enorm genoten van deze locatie en jullie geweldige gastvrijheid. Dat het na de repetities wat uitloopt maakte voor jullie niets uit. De biertjes, borrels en hapjes smaakte voortreffelijk. In april verhuizen we weer naar onze locatie aan het Kanaal bij Hen en Ans, waar we al jaren welkom zijn en ook genieten van hun gastvrijheid.
Bekijk ook de foto's

50 jaar huwelijksfeest - 09-03-2023
Wat een mooi 50 jarig huwelijksfeest van onze trouwe bas met zijn vrouw. We hebben dit feest op mogen luisteren met een mooi optreden. Onze spreekstalmeester had een mooie smoes dat hij niet het mooie lied "De Oude zeeman" kon zingen vanwege zijn stem. (ha, ha) en vroeg aan de bruidegom of hij dit lied wilde zingen. Voor hem geen probleem en met een geweldige stem vertolkte hij dit mooie lied voor een geheel gevulde zaal. Ook genoten van het mooie optreden van: "Komfort en Joy" We hopen op nog vele mooie en gezonde jaren voor het bruidspaar.
Bekijk ook de foto's

Carnavalsviering RK Kerk De Lier - 12-02-2023
Deze zondagmorgen stond in het teken van de Carnavalsviering met ons
'Zeemanskoor Onderzeil" Voorganger Pastoor Jaap Steenvoorden was wegens corona verhinderd maar werd vervangen door de enthousiaste pastoor Kwee. Deze dienst werd bijgewoond door prins Carnaval met de volledige raad en stond in het teken van "Geniet van het leven" In een overvolle kerk zong het "Zeemanskoor Onderzeil" prachtige liederen gebaseerd op deze dienst. Wat bij blijft is: Dat we niet hoger en niet groter zijn dan de anderen met wie we leven. Laat ons inzien dat ook wij niet volmaakt zijn, maar "Geniet van het Leven" Als afsluiting werd uiteraard de polonaise door de kerk gelopen.
De gehele viering is te zien op onderstaande Youtubekanaal.

https://www.youtube.com/watch?v=jyCQHNn9Rvs
Bekijk ook de foto's

Carnavals generale repetitie en bezoek drs Ventiel - 28-01-2023
Alvorens het koor op 12 februari 2023 haar medewerking gaat verlenen aan de Carnavalsdienst in de RK Kerk in De Lier, is vanmorgen het programma gerepeteerd. Ook nieuwe liederen gerepeteerd. Zo wordt het repertoire steeds uitgebreider en aangepast, waardoor we het publiek nog meer kunnen verrassen. Na de repetitie werd onze dirigent "Jaap de Groot" aangenaam verrast door een bezoek van: drs. Ventiel van de Nederlandse "Fietserskoorverening" Na een toespraak werd Jaap een fraaie fiets (op schaal) overhandigd omdat hij in 10 jaar tijd, op zijn fiets zonder trapondersteuning, 100.000 km heeft gereden. En dan te weten dat hij alle repetities en optredens in het Westland en omgeving, door weer en wind, aflegt op de fiets.
Bekijk ook de foto's

Nieuwjaarsreceptie - 06-01-2023
Wat een mooie suggestie van het bestuur om de nieuwjaarsreceptie te combineren met een Jeu de Boules clinic. Wat een enthousiaste leden en partners. Alle twaalf banen waren gevuld en er moest zelfs een tweede sessie plaatsvinden, zodat een ieder de boule kon gooien. Je kunt niet echt over een clinic spreken, zo fanatiek ging het er aan toe en in veel gevallen moest zelfs de meetlat er aan te pas komen. Daarna een goede speech van de voorzitter over het afgelopen jaar met verwelkoming van de nieuwe leden met hun partners en om een aantal leden in het zonnetje te zetten. De bediening achter de bar werd ook niet vergeten en kregen een mooie bos bloemen overhandigd. Natuurlijk trad het koor ook nog op en de dames maakte het feest compleet door in grote getalen de polonaise te lopen. Daarna bleef het nog lang gezellig.
Bekijk ook de foto's

Laatste repetitie - 31-12-2022
Mooi om te zien dat er zoveel zangers aanwezig zijn om, op de allerlaatste dag van het jaar, de repetitie bij te wonen. Velen vonden dit belangrijker dan, met de vrouw, in de keuken de oliebollen te bakken. Het was een succesvolle repetitie. In de pauze smaakte de oliebol voortreffelijk en na de repetitie is door velen gebruik gemaakt om de heerlijke Erwtensoep die Lonneke (de Ark) heeft gemaakt te proeven. Een mooie repetitie geweest op de laatste dag van het jaar. Voor allen een hele fijne jaarwisseling met veel gezondheid en zangplezier in 2023. We zien jullie op vrijdag 6 januari op de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie.
Bekijk ook de foto's

Optreden 50 jarig Bruiloft - 21-12-2022
Wat een geweldige ambiance bij: "Brasserie Oostgaag" in Maasland met ons laatste optreden dit jaar. Normaal gesproken is het zo dat de gasten het Bruidspaar verrassen. In dit geval was het Bruidspaar dat haar gasten verraste, op hun 50 jarig huwelijksfeest, met een optreden van : "Zeemanskoor Onderzeil" Wat een mooi feest werd het en zelfs de voorzitter van het "Westlandsmannenkoor" (die ook tot de gasten behoorde) zong uit volle borst de Zuiderzeebalade mee met ons koor.
Bekijk ook de foto's

Laatste repetitie voor "Kerst - 17-12-2022
Vanmorgen de laatste repetitie voor het Kerstfeest. Bij aankomst werden we verrast door het optreden van het combo met mooie Kerstliederen. Wel een rumoerige repetitie. Of dit te maken heeft met het voorspelde weer of dat men naar het Kerstfeest toeleeft. Ook werden deze morgen de laatste foto's gemaakt om het smoelenboek te completeren. Na de repetitie bleef het heel lang gezellig. Het bestuur en leden wenst iedereen Hele fijne Kerstdagen en we zien elkaar weer op de laatste dag van het jaar, met oliebollen en misschien wel erwtensoep.

Sint - 05-12-2022
Vandaag 5 december, maar afgelopen zaterdag is de Sint al op bezoek geweest, bij de repetitie van het "Westlands zeemanskoor Onderzeil" Daar vertelde hij dat het voor hem bijzonder druk is en niet bij iedereen langs kan komen. Langs deze weg wil hij iedereen een hele fijne dag toewensen. Laten we hopen dat we bij de volgende repetitie er allemaal weer zijn.

Nieuwe Koorleden en bezoek Sint - 03-12-2022
Wat een enerverende repetitie deze morgen. De voorzitter had, namens het koor, andere verplichtingen en de penningmeester kondigde aan dat de aspirant-leden na 3 maanden proef en een zware zangtest, bij de dirigent, definitief zijn toegetreden tot dit fantastische koor. Een hartelijk applaus voor de nieuwe leden. Op de foto van links naar rechts: Piet van Velzen, Frank van den Burg, Wim Smit, Gerard Overgaag en Piet Lievaart. Maarten van Geest is ook toegetreden tot het koor, maar staat helaas niet op de foto. Namens het bestuur en de leden, Hartelijk welkom en we hopen dat jullie het net zo naar je zin zullen krijgen, zoals wij dat al jaren hebben. Tijdens deze repetitie werden we ook nog eens verrast door een bezoek van de Sint. Iedereen dacht dat dit de echte Sint was, maar aan zijn spraak te horen, blijkt dit toch een echte Westlander te zijn. Wel merkte hij op dat het aanstellen van de aspirant leden niet geheel volgens de regels is gebeurd. Het blijkt nl. dat de dirigent bij een van de laatste repetities door hen is omgekocht met flessen wijn en deze na de repetitie heeft gedronken. De burgermeester van het Westland heeft hier weet van gekregen en de Politie geïnformeerd. Nu blijkt dat er wel meer problemen zijn met Burgermeesters. Hij noemde ook die van Barneveld. (iets met kippen en een Haan) Na de repetitie verwelkomden we ook nog oud zangers. Rene Janz en Aad van Leeuwen. Het biertje en de bittergarnituur smaakte uitstekend.

Bekijk ook de foto's

Onze Accordeoniste Diana van den Berg - 01-12-2022
Na onze dirigent Jaap de Groot, die een landelijke prijs heeft gewonnen met zijn Kinderkoor "Eigenwijs" is nu onze trouwe accordeoniste Diana van den Berg 50 jaar lid bij de Accordeon vereniging DOV (Door Oefening Verkregen) en heeft een "ere oorkonde en "ere penning" van de NOVAM (Nederlandse Organisatie Voor Accordeon Muziek) ontvangen. Diana. Namens "Westlands Zeemanskoor Onderzeil" Van Harte Gefeliciteerd en we hopen dat je jou mooie riedels op de accordeon nog vele jaren bij ons laat horen.
Bekijk ook de foto's

Onze dirigent Jaap de Groot - 26-11-2022
Wat treffen wij het toch met zo'n super dirigent. 3x met ons Zeemanskoor Onderzeil de publieksprijs gewonnen in Wijk bij Duurstede en nu dan met zijn kinderkoor "Eigenwijs" in Utrecht de hoofdprijs gewonnen bij de Muziekwedstrijd. De muziekwedstrijd is een landelijke competitie. De landelijke finale werd zaterdag 26 november in Utrecht gehouden. Tot grote verrassing won zijn koor. Jaap wat zijn wij bevoorrecht met zo'n top dirigent. Kijk hem glunderen op de foto.

Repetitie in de Ark - 19-11-2022
Buiten koud. 2 graden Celsius. Wat een voorecht om in de Ark te repeteren en deze winter, niet in het kassie bij Hen en Ans. Bij deze temperatuur is het kassie niet warm te stoken. Deze morgen stond in het teken van een aantal nieuwe liederen en zullen spoedig in ons repertoire opgenomen worden. Ook blijkt zich een nieuw lid aangemeld te hebben. Geheel incognito blijkt het onze Theo, de tweede dirigent, te zijn. Zie de foto, rechts boven, of u hem herkent
Bekijk ook de foto's

Hooge Tuinen Naaldwijk - 12-11-2022
Wat is dit mooi om voor een bomvolle zaal en vanwege de ruimte, met een gereduceerd koor te mogen optreden. Vanuit het koor zie je dat de bewoners van "De Hooge Tuinen" ontzettend genieten en dat Piet, in de zaal, zijn enorme stem laat horen met een imitatie van een Haan. (onderdeel van ons lied) Niet alleen de bewoners, maar ook het verzorgend personeel hebben enorm genoten en daar doen we het voor.
Bekijk ook de foto's

Winterverhuizing "Onderzeil" - 05-11-2022
Jarenlang op de zaterdagen gerepeteerd in het kassie bij Hen en Ans. Nu de winter aanbreekt is er voor gekozen om in de wintermaanden te repeteren in "de Ark" in De Lier. Wij werden zaterdag hartelijk ontvangen door Lonneke van Leeuwen en zij hoopt dat wij het gezellig gaan vinden bij haar. Alvorens het koor begon aan de repetitie, werd eerst het lievelingslied gezongen van onze trouwe fan Cees van der Meer, die deze week is overleden.
Daarna vervolgde het koor de repetitie. Na afloop genoten de koorleden van een consumptie een een warme bitterbal.
Hen en Ans bedankt voor jullie gastvrijheid, die jullie ons bieden in het kassie en Lonneke bedankt voor het hartelijk ontvangst en we weten zeker dat we een mooie locatie hebben gevonden om in de winter te repeteren

Extra gezellige repetitie gesterkt met Shantyman's (ge-)z..Grog) - 22-10-2022
Op deze laatste repetitie-ochtend bij de zeer geprezen gastvrouw en heer werd de sfeer even hoog opgetild door de onverwachte verschijning aan de poort van de zeemans-tempel, de repetitieruimte, het oud (??) koorlid en webmaster Wil van Rest, thans wonende in het land van opstandige boeren, bossen en heide, Eemnes. Nadat hij zich tussen de bassen een plekje had weten te bemachtigen werd hij ook nog even uitgenodigd om zijn kwaliteiten van heden te laten horen op de accordeon van Yvonne, waarop zij op haar beurt de stokken van Kees overnam en Kees zijn trompet uit de doos nam om alle klanken door het lokaal te gooien.
Het was een super gezellig uurtje.

Nieuwe repetitie locatie:
Vanaf 1 november tot begin april 2023 repeteren we in de Ark, Van Rijnstraat 2, De Lier.

Website overdracht - 22-10-2022
Oprichter en beheerder van onze website, Wil van Rest, is verhuisd naar het midden van het land en heeft het Zeemanskoor Onderzeil varwel gezegd. Tijdens de laatste repetitie in het kasje heeft hij het stokje overgedragen aan Toon van der Meer. We hopen, Wil, dat de site er net zo mooi uit blijft zien, zoals jij dit hebt opgezet en beheerd. Bedankt voor alles en heel veel succes bij het Santykoor waar jij nu lid bent geworden.

Eucharistieviering met Onderzeil in de RK Kerk De Lier - 16-10-2022
Wat een fantastisch optreden van het zeemanskoor Onderzeil in een stampvolle RK kerk in De Lier. Pastoor Jaap van Steenvoorden begon de viering door aan te geven dat iedereen midden in het schip van de kerk zit en daar ging de overweging over. Alle aspecten van zeelieden en verhalen werd gekoppeld aan het geloof. Het zeemanskoor heeft deze viering opgeluisterd met toepasselijke liederen, zoals: Kom aan Boord, Veilig naar huis, The last Farewell, De verzonken stad, Rolling home en Zeemanspraat. Als toegift werd nog Westenwind gezongen.
Bekijk ook de foto's

Nieuwe leden - 15-10-2022
Na het plaatsen van een oproep voor het werven van nieuwe koorleden, hebben zich tot nu toe 6 nieuwe aspirant leden aangemeld. Een aantal malen hebben zij op zaterdagmorgen mee mogen oefenen. Afgelopen zaterdagmorgen, 15 oktober, heeft de dirigent deze leden onderworpen aan een zware zangtest. Na dit vermoeiend proces deelde hij mede, dat alle aspirant leden over een buitengewone "Bariton" stem beschikken. Nu afwachten of ze mogen toetreden tot dit fantastisch koor.

Rabo Clubsupport - 14-10-2022
Wat een mooi bedrag heeft "Onderzeil" van de Rabo Clubsupport in ontvangst mogen nemen. Door het massaal stemmen door de leden, partners, vrienden en kennissen heeft de penningmeester het mooie bedrag van 1372,40 euro bij mogen schrijven op de rekening. Mooi voor het onderhoud van onze apparatuur. Bedankt allen die gestemd hebben.

Vlietwoning Naaldwijk - 08-10-2022
Wat een mooi optreden bij de deels gerestaureerde boerderij "de Vlietwoning" in Naaldwijk. Veel mooie muziek activiteiten, waarbij de Hoekse accordeon vereniging onder de bezielende leiding van Paula van Wanrooij bij ons afscheidslied "Het kleine café aan de Haven" allen mee hebben gespeeld. Het vele aanwezige publiek heeft hier bijzonder van genoten.
Bekijk ook de foto's

't Anker De Lier - 05-10-2022
Voor deze middag, gesponsoord door fonds 1818, was geen kaart meer te krijgen voor een heerlijke lunch. Veel ouderen hebben hier gebruik van gemaakt en na de lunch heeft het zeemanskoor twee spetterende optredens verzorgd en hebben de aanwezigen weer een mooie middag gekregen en keerden tevreden huiswaards.
Bekijk ook de foto's

Furiade Maassluis - 01-10-2022
Dit jaar de 41e Furiade van Maassluis. Bij schitterend weer en heel veel publiek rond de haven hebben we twee optredens mogen verzorgen. In de zon en met een goed zicht op de haven met veel nostalgische schepen is dit een geslaagd evenement geworden
Bekijk ook de foto's

Carma Inloophuis 28 augustus 2022 - 27-08-2022
Opendag voor het geheel gerenoveerde Inloophuis van CARMA. Daar met diverse andere koren de opendag muzikaal verzorgd.
Bekijk ook de foto's

Zonnebloemgasten "Tuinderij - 24-08-2022
Onder zeer mooie weersomstandigheden, genoten gasten van de "Zonnebloem" uit De Lier in "De Tuinderij" van koffie, lunch en een schitterend optreden van Onderzeil. Zo kwam een gevarieerd programma weer ten einde en de gasten keerden tevreden huiswaards
Bekijk ook de foto's

Sion Den Hoorn - 19-08-2022
Uitgenodigd door het comité van SION Den Hoorn hebben we een mooi optreden verzorgd in een geheel gevulde tent, waarbij ook gasten aanwezig waren van de Zonnebloem. Na het optreden bleef het nog lang gezellig, met de mededeling dat we volgend jaar zeker terug moeten komen.
Bekijk ook de foto's

Wil, Bedankt, Vaarwel, Adieu! - 10-08-2022

Vrijdag 1 juli jl., tijdens onze jaarlijkse BBQ, hebben wij afscheid genomen van onze eerste accordeonist en webmaster Wil van Rest. Samen met zijn lief strijken zij neer in Eemnes.
Zonder hem was het koor niet van de grond gekomen en vanaf het eerste moment heeft hij een duidelijke stempel op ons koor gezet.
Hij bespeelde zijn accordeon niet alleen met zijn vingers maar met zijn hele lijf, de zetel waarop hij zat heeft veel te verduren gehad.

De muzikale begeleiding groeide uit tot een waarlijk symfonie orkest.
Zijn muziekboek is een kunstwerk, rijkelijk versierd met platen die de tekst visualiseren.

Door de jaren heen heeft hij het koor ook geregeld meegenomen op door hem georganiseerde zeiltochten, laverend door Neerlandswateren, onder het genot van een kapteinsdiner wat met de nodige alcoholische versnapering werd weggespoeld.

Vanaf het begin heeft hij, ons boegbeeld, een gezicht gegeven door via het logboek op zijn bijzondere wijze aan te geven waar en wanneer wij ons laten horen.
Over wie zijn opvolger als webmaster wordt is deze avond druk gedebatteerd.

Zijn afscheid heeft hij met een geweldige eigen act afgesloten.

Wij wensen Wil samen met Annemarie en jullie kinderen en kleinkinderen nog vele gelukkige jaren toe in het o zo mooie Eemnes.Bekijk ook de foto's

A Local Swim ALS - 06-08-2022
Vandaag de 4e editie van A Local Swim. Voor 600 gesponsorde zwemmers, die door de Lee in De Lier 2 kilometer hebben gezwommen, heeft het koor deze zwemmers aangemoedigd door mooie liederen voor hen ten gehore te brengen. Ook werden de zwemmers door honderden toeschouwers aan de kant aangemoedigd. Wat een mooie middag. Nog mooier was dat de totale opbrengst 838.000 euro is.
Bekijk ook de foto's

Haring met Korenaar Nolishage - 14-07-2022
Een mooi, warm en gezellig optreden in verpleeghuis Nolenshaghe, Den Haag. De bewoners hebben genoten en de zeebonken kregen na afloop een overheerlijke nieuwe haring.
Bekijk ook de foto's

Roemruchte plek in 's-Gravenzande. - 07-07-2022
De 'Prommenade'- boulevard!!

Op deze prachtige dag hebben we een geweldige middag mogen verzorgen voor ouderen van 's-Gravenzande. Het was bomvol zoals je ziet.
Bekijk ook de foto's

Verenigingsavond 'na' corona.(Kijk uit/ Let op!!) - 01-07-2022
Op de 1e plaats wil ik, webmaster, wellicht namens velen van de vereniging, de gastvrouw en - heer, Joke en Aad Fransen hartelijk dank zeggen voor het aanbieden, om de jaarlijkse contactavond mogelijk te maken, door hun werklocatie ter beschikking te stellen, wetende dat de volgende dag 40 man op de stoep staan om hun warenhuis leeg te trekken van rozenstruiken. Dat is organiseren en planning op z’n best. Type Westlander; Pluk ie al?’

De jaarlijkse BBQ- avond voor koorleden, hun partners en uitgenodigden, traditiegetrouw vol zang en muziek met medewerking van het triootje, Kees, Wim en Jan met de toehoorders, Marrie solo, met de toehoorders, het gezamenlijke koor o.l.v. Jaap met de toehoorders en het triootje Wim, Sabine en Wil met de aangeschoven Yvonne.
Georganiseerd door het bestuur o.l.v. Andre Zwinkels en ondersteund door een aantal koorleden. (Bij name niet bekend). Bedankt voor jullie geweldige inzet.

Wil van Rest die per ingaande 1 juli zijn lidmaatschap heeft opgezegd wegens verhuizing naar Eemnes, lid vanaf de oprichting van de vereniging, werd met zijn partner Annemarie in de bloementjes en met beide benen tot aan de knieën in de ‘rum’ gezet. Heerlijk om zo ‘als varkentje’ gewassen te worden. Wat nou precies de connectie is met Wil en de fles Jagermeister die hij in ontvangst mocht nemen is hem niet geheel duidelijk, hoewel hij echt wel van een Schippersbittertje houdt.

Het Auf Wiedersehen, op de songlist gezet door onze dirigent Jaap de Groot, voelde als hartverwarmend, maar ook als; ‘Je ziel in beroering brengen’ en in prisma ’Uit het oog verliezend’, ‘Tot ziens, tot dan’. Wat dan?

Het was een gave tijd. Beginnend met passende muziek instuderen, kopiëren van tekst en bladmuziek, muziek (her-)schrijven en alles up to date houden. Website bijhouden en daarvoor veel knippen en plakken, foto’s toevoegen aan Website, muziekstandaards kopen, A3 teksten maken en lamineren, driemaal een dagje uit organiseren met een skûtsje en klipper vanuit Gaastmeer en Numandsdorp met aansluitend diner, de pet van Ber Bruin opvissen tijdens stormachtig weer bij hoge golven en tegenstroom, teksten schrijven in Power Point met Jos Zuidgeest voor het projectiescherm etc. etc.

Hierbij voeg ik de tekst van: Oude Petrus stond aan de Hemelpoort/ Het lied van de Grog.

Het lied van de Grog/ Oude Petrus stond aan de Hemelpoort

Oude Petrus stond aan de hemelpoort, zo miesepieterich,
hij- was ver-kouden, hij was verkleumd, de deur zat niet goed dicht.
De- grote baas die kwam en zag, schreef voor een medicijn,
hij- zei: Neem daar maar veel van in, dan- voel je- je weer- fijn!

Refrein:
´n Scheutje water, met heel veel rum, veel rum, veel rum.
Twee klontjes suiker en dan roer-um, roer-um, roer-um.
Een beetje noordelijk, een beetje stie-ief,
Dat sterkt de geest weer aan en warmt het lief.

Oude Petrus nam- toen maar direkt ‘n fli-ink portie in,
hij- voelde zich gelijk al goed, hij waarde licht van zin.
Hij- zingt en fluit er dan op los, wordt vrolijk en zingt ie’dre keer:
“Dit- is een fijne- lekkere kuur, die- moet naar- de aarde neer!”

Refrein:

Zo komt de grog dan op de aard, zo is het opgesteld,
en Petrus die ook visser was, die heeft het door verteld.
En waar de echte zeelui zijn, daar hoor je altijd weer:
“Kom drink nog maar zo ‘n warme grog die emmer smaakt naar meer!”

Refrein 2 X:

Bekijk ook de foto's

Varend Corso 2022 - 24-06-2022
The Greatest Show van Naaldwijk wint publieksprijs Varend Corso
Het publiek van het Varend Corso heeft The Greatest Show van dorpskern Naaldwijk verkozen tot de mooiste boot van deze editie van het evenement. De Naaldwijkers kregen de meeste stemmen en mochten daarmee de Tuinderij Publieksprijs mee naar huis nemen.

Wij zongen alle opvarenden van de schepen toe vanaf de kade;
Kruising Hooikade/ Zuideinde te Delft.
Bekijk ook de foto's

Team Westland Sloepentocht - 04-06-2022
Op 4 juni 2022 werd wederom een sloepentocht georganiseerd door het Team Westland.

Een bemande sloep leverde heel wat muntjes op om de doelstellingen van Team Westland te verwezenlijken.

(De webmaster ging er vanuit dat er door de zeevarenden in werkelijkheid geroeid zou worden. Te hoge verwachtingen. Volgende keer waarschijnlijk).

De luxe sloepen, bemand met goed verzorgde opvarenden, althans, zo oogde de bol staande T-shirts, werden met goed gevulde koelboxen en lekkernijen verrast om het nog gezelliger te maken.

Ook Jan & Ineke Olsthoorn, twee van de vele gulle donateurs van het Team Westland en vele andere goede doelen, deden er een schepje bovenop door podia te bieden op hun erf aan ons koor en de langs komende sloepen van extra versnaperingen te voorzien via een platform door een trekker geplaatst.

Wij zijn benieuwd wat de opbrengst is geworden voor Team Westland.

€ 43.200,- !!

Zie ook:
https://www.teamwestland.nl/impressie/impressie-acties-2022/verrassend-rondje-varen/
Bekijk ook de foto's

We zingen weer! - 21-05-2022
Ook op deze tweede dag van ons voorjaarsconcert was het genieten gelijk aan de avond hiervoor.

We zingen weer!! - 20-05-2022
We zingen weer!

Denk jij nou: “Dat koor, daar zou ik graag bij willen zingen”,
Neem dan contact op met een van de koorleden of laat dat weten via info@onderzeil.net

Ben jij een man met baard?
Kom bij ons zingen!
Ben jij een man zonder baard?
Kom bij ons zingen!
Kan je niet zingen?
Zing met ons mee!
Kom de sfeer proeven, de koffie en de derde helft.
info@onderzeil.net

Dankzij en door de geweldige inzet van onze interieur-verzorgsters die alles op tijd onder tafels en stoelen veegden, op tijd de vloer weer droog en schoon kregen, konden wij ons beste beentje voor zetten m.m.w. van onze opperstalmeester Alphons de Wit en onze dirigent Jaap de Groot.

Het was weer een sfeervol gebeuren dat tot tweemaal toe volle zalen vulde.

Het toekomstige stoere Zeemanskoor 'Onder zeil'. - 07-05-2022
Terwijl de gemiddelde leeftijd van de huidige koorleden snel oploopt, wordt hard gewerkt aan de verjonging.
Zodra de nieuwe leden kunnen praten, zingen en drinken worden ze onderworpen aan de zangtechniek die onze dirigent, ondersteund door onze opperstalmeester Alphons met liefde overdraagt.
Bekijk ook de foto's

70 Jaar S.V. Den Hoorn - 28-04-2022
Mannen met baarden gezocht!!
Info bij onze leden en via: info@onderzeil.net

Van 28 april t/m 1 mei vieren alle sportievelingen in Den Hoorn het feest met oude en nieuwe sport-idolen.
Op 28 april 1952 werd de club opgericht om niet meer naar Delft te hoeven fietsen.

Het vlaggeschip van de vereniging is de vrijwiligster Yvonne Ruiterman-Poot.

Yvonne Ruiterman-Poot is bij het 70-jarig bestaan van voetbalclub SV Den Hoorn koninklijk onderscheiden. Burgemeester Arnoud Rodenburg speldde haar de versierselen op die horen bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ruiterman zet zich al 30 jaar in voor de voetbalclub in haar woonplaats. Ze is onder andere coördinator van de activiteitencommissie en houdt zich als een van de oprichters van de Businessclub bezig met sponsoractiviteiten.

Verder zorgt ze dat er onder de noemer Fight Cancer geld wordt ingezameld voor de strijd tegen kanker en probeert ze meer bekendheid en bewustwording te creëren over de ziekte.
Sinds 2018 is ze daarnaast vrijwilliger/gastvrouw van de Ronald McDonald huiskamer.
Tekst: WOS

Wij mochten op het feestje van de S.V. onze stemmen en muziek laten horen in een afgeladen voetbalkantine.

Bekijk ook de foto's

Koningsdag 27 april 2022 te Maasdijk - 27-04-2022
Onder toeziend oog van onze toegevoegd secretaris, Ria Zuidgeest met haar partner Jos, worden kaarten aan de man en vrouw gepraat om de plaatsen voor ons optreden in De Rank te De Lier te verkopen. (Zie ook onze agenda punten).

Wij zoeken nog een aantal mannen met baarden!!

Bij uitstekende luchtkwaliteit en bij overweldigend publiek stookten wij de 'kamer' temperatuur en het Co2 gehalte flink op om vooral geen koude voeten op te lopen bij gelegenheid van ons optreden in de "Prinsenhof' te Maasdijk.

Groots was de opkomst vanuit het dijkdorp om te genieten van samenzijn; 'Het mag weer!!', koffie met heerlijke oranje gebak, oranje bitter en onze muziek. Een prima sfeertje in dat -hof.

Na enkele jaren van mondkapjes op, niezen in de elleboog etc. mochten wij allen er weer op uit trekken, handen schudden en tenminste elkaar met een heerlijke warme, maar enkele kus te begroeten. Na vandaag kussen we weer gewoon, driemaal.

De volgende keer een raampje extra open zetten. Daar blijf je 'koel' van. Jij en ik.

Bekijk ook de foto's

50 jaar Jeanne en Piet. - 17-03-2022
Ik was 'n schuchtere
Naïeverd
Van de liefde
Wist ik niets
En opeens riep zij:
"Dag lieverd"
En ze sprong
Achter op m'n fiets
En we reden
Langs de zee
En je haren
Waren blond
En ik vond 't
Onbegrijpelijk mooi
Dat iemand mij
Een lieverd vond
Ik fietste naar
Een rustig plekje
Met dat
Indrukwekkend kind
Naar een afgelegen stekje
Net 'n beetje uit de wind
En toen zei ze weer iets liefs
Wat ik niet helemaal verstond
Maar ik vond 't
Onbegrijpelijk mooi
Dat iemand mij
Een lieverd vond
Ze droeg 'n vrolijk
Strooien hoedje
Toen ze daar zo naast me zat
En ik dacht
Dat kind
Dat doet je
Ik dacht
Dat kind
Dat doet je wat
Ik had het
Nog nauwelijks gedacht
Of ze kuste me
Op m'n mond
En ik vond 't
Onbegrijpelijk mooi
Dat iemand mij
Een lieverd vond
'K was niet bepaald
Een echte vlotterd
Ik kreeg 't warm
En 'k kreeg 't koud
Ik weet nog dat ik
Heb gestotterd
"We zijn aan zee, we zoenen zout"
En ik hoor haar lieve lach,
Nog volop schallen in 't rond
En ik vond 't onbegrijpelijk mooi
Dat iemand mij
Een lieverd vond
'K heb stil naar haar
Geluisterd
De lieve dingen
Die ze zei
Toen heeft de zee me ingefluisterd:
"Kom nog een beetje dichterbij"
En toen hebben we 'gevrijd'
Tot de maan te schijnen stond
En ik vond 't onbegrijpelijk
Mooi
Dat ik haar
Zo'n lieverd vond

Met lieflijke groet van Toon Hermans.
Bekijk ook de foto's

RaboClubsupport 2021. - 13-11-2021
In deze tijden van crisis naar crisis is het helemaal super om een flinke opsteker te noteren.
Door onze supporters is in grote getale gekozen om het Westlands Zeemanskoor "Onder zeil" te steunen door hun gemaakte keuze.
Dat leverde de vereniging € 1053,05 op waar we hopelijk, na 100 % vaccineren, de mollen, kruisen en noten flink rond laten gaan.
Hartelijk dank voor uw steun.

Fonds 1818 en de vrijwilligers van de Zonnebloem Regio Westland pakken uit. - 06-11-2021
Een potje met geld en heel veel gemotiveerde vrijwilligers van de Zonnebloem, Regio Westland, pakken zonder schroom uit met tijd, muziek, koffie, hartige hapjes en natuurlijk de drank van de kip; Advocaat met slagroom!!
Zij die dit hebben gemist is aan te raden lid te worden van de Zonnebloem Westland.
Bekijk ook de foto's

De Zonnebloem trakteerde. - 25-08-2021
Locatie: De Tuinderij, Van Wijklaan 2, 2678 NJ De Lier.

De Zonnebloem pakte uit voor haar leden.
Bekijk ook de foto's

De Masemude deed het op de grasmat. - 15-08-2021
Doorgaans zongen wij in het uitverkochte paviljoen van De Masemude waarbij menig haringstaartje in de houdgreep werd gehouden. (Mosselen hebben geen staartjes).
Deze keer werden de bewoners van De Masemude, de Opmaat, leden van de Zonnebloem en wij, het koor, naar een prachtig groen grasveld gedelegeerd door Nico Meijer, lid van het koor "Geen gehoor". Dan zingen wij toch een half toontje hoger.
Omgeven door een uitverkochte tribune mochten wij onze kunsten en lusten laten galmen tussen de bomen.
Het 'Ketelbinkie' werd tweemaal bezongen, mede op verzoek van een fervent Feyenoord liefhebster begeleid door een fervente en bezielde Feyenoorder.
Ook een wielerploeg uit Den Hoorn passeerde de grasmat en een van hen leverde de haan bij het zingen van "Wieringen". Lekker hanig stemmetje. Zat vast op weg naar de grasmat een poosje op het stang in plaats van op het zadel.
Wij hebben vernomen dat het een zeer goed geslaagde middag is geweest dank zij een financiële ondersteuning van het Fonds 1818.
Bekijk ook de foto's

A.L.S. door corona afgelast. Maar .... zij konden het niet laten. - 14-08-2021
Wij hadden dit verwacht. Zwemmen voor A.L.S.
Het mocht niet massaal doorgaan met zwemmers en toeschouwers om veel, heel veel geld bij elkaar te zwemmen.
In het diepste geheim werd er toch door een promotor van A.L.S. 'boze' plannen gemaakt om te laten zien dat hij veel geld bij elkaar had geschraapt voor A.L.S., dus moest hij gevoelsmatig toch De Lee in.
Alphons De Wit met een klein team mede zwemmers en verzorgers trotseerde hij weer De Lee.
Super, die kerel. Nog krachtig, stoer en ligt minder diep in het water. Zo slank joh.
Bekijk ook de foto's

Corona maakt ons niet zeeziek. - 09-07-2021
Het Westlandse zeemanskoor 'Onder Zeil' heeft vrijdag voor het eerst na het uitbreken van de coronacrisis weer opgetreden.

In Den Haag vermaakten de Westlandse zeelieden vijftig bewoners van verpleeghuis Nolenshaghe.

Het openingslied werd nog in een ‘coronaproof’ uitrusting gezongen, dus met mondkapje op.

Op deze schitterende zonnige visdag kregen de corona bacillen geen kans om in onze strotjes te nestelen.
Bekijk ook de foto's

1e Repetitie, hopelijk in de staart van Covid-19. - 12-06-2021
Op een buitengewoon zonnige ochtend hebben wij een openlucht repetitie kunnen houden na vaccinatie van alle koorleden.

Elkaar vijftig jaar aan boord gehouden. - 04-06-2021
Ria:
Ach kapteintje sla mij niet
Ik ben uw liefste
Ik ben uw liefste
Ach kapteintje sla mij niet
Ik ben uw liefste zoals u ziet.

Jos:
Ach lief meisje, blijf bij mij.
Jij bent mijn liefste
Jij bent mijn liefste
Ach lief meisje, blijf bij mij.
Jij bent mijn liefste, vrij en blij met mij.


Bekijk ook de foto's

Henk heeft het anker gelicht: We'll see you later. - 31-05-2021
It is time to go now, haul away your anchor
Haul away our anchor, it’s our sailing tide

Uit: Farewell Shanty

Onze zangvriend, Henk Sentse, heeft het anker gelicht en is uitgevaren.
Bijna 15 jaar maakte hij deel uit van Westlands Zeemanskoor Onder Zeil.
Naast een sonore bas verliezen we in hem een warm, sympathiek lid.
We wensen Gerda, kinderen, schoonzonen veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

En Henk, We’ll meet again.

Bestuur en leden van Westlands Zeemanskoor ‘Onder Zeil’

Zo'n goeie hebben wij nog niet gehad!!!! - 28-02-2021
Onze secretaris Jan van den Dool gaf middennacht het stokje over aan Arnold van der Maarel.
Dat vierden zij. Intiem op een geheim gehouden locatie ergens in de wei met uitzicht op de Dom van De Lier.
Jan met tranen van vreugde en Arnold ook met tranen van; 'Wat gaat mij gebeuren?'

https://www.youtube.com/watch?v=rRMwnNe5BQE
Bekijk ook de foto's

De bar. - 26-02-2021
Na de goedverlopen A.L.- Vergadering gaat de bar open!

Proosten op de vele optredens komend jaar!!

Bekijk ook de foto's

Het jarige koorlid Henk Sentse, in gezelschap van zijn partner, onder indruk van een aubade, door enkele koorleden ten gehore gebracht. - 17-02-2021

Bekijk ook de foto's

Opbrengst Rabo Clubsupport 2020 - 04-11-2020
Goedemiddag leden van Zonder Zeil

We komen dit jaar weinig vooruit, weinig oefenen, geen koffie en borrel met elkaar, geen optredens, geen inkomsten uit optredens maar wel een mooi bedrag ontvangen van de Rabo ClubSupport.
Dankzij de inspanning van jullie allemaal mochten we een bedrag van afgerond € 1.500 ontvangen.

Namens het bestuur bedankt voor de inspanning
Met vriendelijke groet
Jan van den Dool

1e Repetitie in corona tijdperk. - 12-09-2020
In goede sfeer en met inachtneming met gestelde regels is een voorzichtig begin gemaakt met de repetitie van schuimende en bruisende zeemansliederen.
Echt slagzij werd nog niet gemaakt zodat ieder zijn zakken nog droog hield.
Bekijk ook de foto's

Corona vrij happen, zonnen en golven. - 11-07-2020
Op de repetitielocatie konden wij elkaar weer eens na maanden recht in de ogen kijken en op de gezondheid voor de komende maanden het glas heffen.

Het bestuur, zoals gewoonlijk, had alle zeilen bij gezet om dit festijn voor de wind te laten gaan.
Alle ankers waren naar binnen gehaald zodat we met voortvarendheid en goede moed naar de toekomst kunnen varen.
Bekijk ook de foto's

Algemene Ledenvergadering - 07-03-2020
Op zaterdag 7 maart waren alle leden opgeroepen om de Jaarlijkse Algemene vergadering bij te wonen.
Bij het . voor . doornemen van de Agenda werd o.a. een bestuurswisseling voorgesteld.
De voorzitter van de evenementencommissie, Jan Pruisken, werd, onder dankzegging voor zijn grote inzet in de bloemetjes gezet.
Jan de Kruif heeft het lef om de plaats van Jan Pruisken in te nemen.

Aad van Wallené werd als lid van de muziekcommissie, dat hij 15 jaar heeft volgehouden, bedankt voor zijn inzet door de voorzitter van de muziekcommissie. Na overdracht van een prachtig boeket werd hij met alle warmte in de armen genomen. Vanwege heersende virus werd dat deze keer kort gehouden.

Aad van Leeuwen sloot de vergadering en deed het licht uit nadat hij het bestuur, de dirigent, de muzikanten, de gitarist in het bijzonder, de autocue bedienaars en alle af- en aanwezige zangers, die de hoge en lage noten beheersen, had bedankt en/ of in de bloemen had gezet.
Bekijk ook de foto's

De Ark te Wateringen. - 06-03-2020
Woonzorgcomplex Careyn De Ark
Herenstraat 85
2291 BD Wateringen.

In samenwerking met Koren gezongen voor ouderen 1818.

Bij veel belangstelling en enthousiasme hebben wij onze zeemansliederen kunnen presenteren.

Aad is in de watten gelegd. - 14-02-2020
De door vele koorleden geprezen Aad van Dijk is op zijn verjaardag op vrijdagavond bezongen door ons koor.
Hij en zijn partner Marijke hebben genoten van onze stemmetjes die klonken als nachtegaaltjes.

Locatie: De Hooge Tuinen te Naaldwijk voor intensieve verpleegzorg.
Bekijk ook de foto's

Derde lustrum. - 31-01-2020
Het Westlandse Zeemanskoor 'Onder zeil' vierde haar derde lustrum op 31 januari en 1 februari 2020 in het zeemanshuis De Rank te De Lier.

Alle ankers gooiden we in het water om los te komen van de dagelijkse sleur van Brexit, Klimaat, boeren en ander landvolk.

Vanaf vandaag gaan we opnieuw opzoek naar zout golvende uitdagingen nabij exotische zandbanken en zonnig ogende klippen.

Foto: Jaap, onze zoetwaterotter, heeft het ver geschopt met ons -raasdonders, mede dank zij zijn partner Rosie. Wij gaan niet over 1 nacht ijs dus eisen wij engelen geduld van hem.
Hoe hij dat overleefd .....(?)

Bekijk ook de foto's

Muziek en zang dreven de tent uit! - 19-01-2020
Locatie:
Evenementenlocatie De Veiling
Julianastraat 49, 2685 BB Poeldijk

Festival.
In samenwerking met Koor de Waterlanders, o.l.v. Tessa Maalcke en Popkoor SimplyBest, o.l.v. Rik Vrolijk.

Foto: Paul Sosef, on'z nieuwste trofeetje met een glasheldere tongval.

Bekijk ook de foto's

Nieuwjaarsreceptie - 03-01-2020
Nieuwjaarsreceptie voor leden, hun partners en genodigden.

Locatie: Op uitnodiging van ons koorlid Aad en zijn partner Joke.

P/a Sint Aechtenland 4,
2678 NR De Lier.

Hartelijk dank voor de sfeervolle gelegenheid en geboden gastvrijheid.

Foto: Het ooit door Ruud Zuidgeest vervaardigde stuurwiel heeft ons koorlid Jan Pruisken door een bedrijf laten voorzien van koperen plaatjes met ingegraveerde namen van overleden koorleden, t.w. Thijs Vreugdenhil, Ruud Zuidgeest, Wim Verleg, Jacq Poot, Ben Keijzer, Ad van der Voort, Ber Bruin en Jan van Paassen.

Het stuurwiel zal binnen de vereniging een markante plaats innemen.
Bekijk ook de foto's

Rabo Clubsupport 2019 - 18-11-2019
Op maandagavond 18 november vond in WestlandTheater de Naald de ontknoping plaats van Rabo ClubSupport 2019.
Leden van Rabobank Westland konden in september/oktober stemmen op hun favoriete clubs en op basis daarvan is 200.000 Euro verdeeld over de 270 deelnemende verenigingen en stichtingen. Tijdens deze feestelijke avond werden ook 3 originaliteitsprijzen en 2 extra prijzen uitgedeeld. Rob Veenman presenteerde de avond. De opening werd verzorgd door West Percussion. Het programma werd afgesloten door het caberetduo Anne & Lisa met een hilarisch optreden.
Aansluitend lagen voor alle deelnemende clubs de cheques klaar met de bedragen die ze bijeen hebben weten te brengen.

Met trots en een goed gevuld glas hebben onze voorzitter Andre Zwinkels en penningmeester Gerard Willems het enorme bedrag uitgereikt gekregen van 1086,65 Euro van Rabo ClubSupport Westland.

Met dank aan allen die hiervoor in de gelegenheid waren zich in te spannen.

Met vriendelijke groet
Namens het bestuur
Jan van den Dool (Secretaris).

Met Rabo ClubSupport vieren we samen de winst. De echte winst van clubs, stichtingen en verenigingen. Mensen samenbrengen. Talenten benutten. Een sociaal netwerk opbouwen. Elkaar verder helpen. Daar heeft de hele maatschappij baat bij. Dat moeten we niet alleen koesteren maar ook steunen. Daarom geven we als coöperatieve bank ieder jaar een deel van onze winst aan verenigingen door het hele land. Zodat zij kunnen blijven doen wat ze nu al doen. Onze wereld, buurt voor buurt, beter maken.

Rabobank. Growing a better world together.
Bekijk ook de foto's

Woerdblok vol zang en muziek. - 19-09-2019
Locatie: Woerdblok, Schiereiland 51
2673 CX Naaldwijk.

In het kader van Vites Welzijn.
Bekijk ook de foto's

Podium Westland. - 07-09-2019
Podium Westland

Op 7 september barstte er tussen 12.00 en 18.00 uur een bont spektakel van muziek, beeldende kunst, literatuur, theater en dans los in het centrum van Naaldwijk. Er viel voor ieder te genieten van wat cultureel Westland te bieden had aan een grote variatie van optredens, voorstellingen, exposities en workshops.

Hierbij de meeste foto's gevoegd van deelnemende koren.


https://www.westlandcultuurweb.nl/podium-westland-2019
Bekijk ook de foto's

Sion feest. - 30-08-2019
Locatie: Sionsweg Te Rijswijk
Oranje Vereniging Sion.

Zie ook:
https://www.ovsion.nl/wp-content/uploads/2018/07/Sionsfeestkrant2018.pdf

De Zonnebloem bloeit in De Lier!! - 28-08-2019
Op woensdag 28 augustus.

De Tuinderij i.s.m. met Zonnebloem afd. De Lier tijdens de picknick van de leden.

Verenigingsavond - 20-07-2019
Op een prachtige locatie, bij een fijne en gezellige gastvrouw, met een grote opkomst van leden en een heerlijke Marine schotel (Een blauwe hap) georganiseerd met medewerking van de gastvrouw in samenwerking met een in de tenen gemotiveerd bestuur.
Super gezellig.

Bedankt.
Bekijk ook de foto's

Braderie 's-Gravenzande - 18-07-2019
Op de stoep van de Promenade bar hebben wij een fantastische middag beleefd.

Door gasten, oud en jong, die de sfeer verhoogde door flink mee te zingen en te klappen.

Met dank aan de vele vrijwilligers en de sponsors.

Een bijzonder woord van dank is gegund aan Peet van der Helm.
Bekijk ook de foto's

Hossen op de Dijk. - 05-07-2019
Braderie Honselersdijk op 5 juni 2019.

Rondje kerk, een stemmig podia, mede invulling gegeven door onze spreekstalmeester Alphons.

Na de zegen van de pastoor een heerlijke cup advocaat!
Bekijk ook de foto's

Nolenshage te Den Haag - 04-07-2019
Woon- en behandelcentrum Nolenshaghe. Monseigneur Nolenslaan 22, 2555 XZ Den Haag.

Foto: Kees Gardien die het sfeertje een extra duwtje richting carnavalsstemming wist te blazen.
Bekijk ook de foto's

Oorstrelend gezang. - 28-06-2019
Locatie recreatiegebied Poelzone.

Tussen druiventuin Monster (Vlotlaan 535) en Hoflaan 's-Gravenzande.

Ter zijde van de Rettichlaan te
's-Gravenzande op het natuurpodium op uitnodiging van de KBO-, afdeling 'Kas & Kust', die voor het project 'Zingen in de Poelzone" vorig jaar een 'Glazen Pluim' scoorde.
Na het dameskoor 'Vivace' waren wij aan de beurt om het oogstrelende natuurgebied te bejubelen met ons oorstrelende gezang.
Bekijk ook de foto's

Woerden(s) (Verlaat) op straat - 15-06-2019
Vanaf: https://www.koorbravour.com

Schippers-kleinkind is hij; de Woerdense Lotfi Boudour. Zijn opa was sleepbootkapitein. En Lotfi zelf werkte nog niet zolang geleden ook in de scheepvaart, als volmatroos. Nu houdt hij zich alleen in zijn vrije tijd nog bezig met de boten, water en de scheepvaart. Door te sleutelen aan scheepsmotoren. En door te zingen. Want Lotfi, pas 19 jaar, zit bij shantykoor Bravour.

Zingen bij een shantykoor, is dat niet iets voor oude mannen? Dat vooroordeel is Lotfi niet vreemd. Sterker nog, hij dacht het zelf in eerste instantie ook. Tot hij het een keertje probeerde, op uitnodiging.
Bekijk ook de foto's

Alle zeilen bij tegen Alzheimer. - 01-06-2019
Met medewerking van diverse disciplines
is getracht om met veel case of toezeggingen van een financiële bijdrage een fors bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Of dat gelukt is?
Er is kennelijk € 24.399,- opgehaald volgens onderstaande website.

Als wij iets langer hadden kunnen door zingen zou het totaal bedrag zeker hoger geworden zijn.
Wij zijn van huis uit echte sprokkelaars en hanteren graag de pulskor. Een instrument dat prikkelt.

Zie ook:
https://scholenverenigingen.inactievooralzheimer.nl/actie/martin-paauwe

Albatrossen zien dagelijks de zon opkomen en zakken. - 31-05-2019
Locatie: Appartementstoren 'Albatros', p/a Elbe 40a te Maassluis.

Onder het motto; 'Galm mee met het zeemanskoor!', werd er vanaf een balkon zeemansliederen gezongen.

Albatrossen!
Vogels, schepen of inwoners van appartementen?

Wij kennen een sleepboot met de naam 'Albatros'.
Maar is de appartementstoren naar die sleepboot vernoemd of toch naar de naam van de grootste vogel ter wereld, van het ras Diomedea, de grootste van alle vogels, met meer (of minder) dan 340 cm spanwijdte?

Bij monde van de gastheer zijn we uitgenodigd om de waarheid te vernemen bij ons volgend optreden.
(De helft van deze volzin beetje voorbarig weergegeven).
Bekijk ook de foto's

Oranjebitter, advocaat met slagroom en het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' in 'Bij Mekaar'. - 27-04-2019
Koningsdag!!

Bij Mekaar 't Anker
Willem J.Baron van Gentplein 31, 2678 GC De Lier.
Bekijk ook de foto's

De Opmaat - 15-04-2019
Locatie: De Opmaat, Van Goghlaan 2 te Monster.

De Opmaat naar een volgend muziekstuk om plezier te beleven in een rustieke omgeving waar de aanwezigen het genot van muziek en zang op konden snuiven.
Bekijk ook de foto's

Houtwijk op z'n best! - 22-03-2019
Verpleeghuis Houtwijk (H.W.W. zorg), Architect Duikerstraat 19, 2552 ZV Den Haag.

Met een goed gevulde zaal trokken wij weer veel dames en heren die met ons het hoogste lied zongen.
Bekijk ook de foto's

Algemene Leden Vergadering - 09-03-2019
Na opening van de vergadering door de voorzitter vroeg deze een moment van stilte voor de koorleden Ber Bruin en Jan van Paassen, die kort geleden van ons zijn weggevallen.

Na het repelen en het hekelen van het vlas, de Algemene Leden Vergadering, voorgezeten door André, Jan, Gerard en Jan,) werd de theepot van stal gehaald door Prins Arthur van Lee tot Kikkert. De drank uit de pot leverde hem emotionele woorden van dank en vriendschap op, die hij uitstrooide over de verzamelde familie: Het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.
Hij schonk meerdere malen het glas vol door ieder koorlid, bij name genoemd, te bedanken voor zijn of haar geweldige prestatie en inspanning, gedurende het afgelopen vlasjaar, getoond als zanger die noten zingt van een ander lied, de dirigent, die de opslag en de neerslag ineen slaat en de muzikanten, die tegelijk de akkoorden speelden, van Bes en Gis.
Tenslotte zette hij de dirigent en comboleden in het bloemetje als bijzondere blijk van waardering voor hun gedane arbeid op het vlasakkerveldje.

Aad; Hartelijk dank voor de warme kameraadschappelijke woorden, gedrenkt in 'thee'- smaak.

P.s.: De A.L.V. werd met aandacht, aanvullingen en een enkele wijziging in goede sfeer afgehamerd met dank aan de voorzitter André Zwinkels, de secretaris Jan van den Dool, de penningmeester Gerard Willems, toegevoegd lid evenementen Jan Pruisen en het toegevoegd lid zang en muziek, Yvonne Verleg.
Bekijk ook de foto's

Carnavalsviering in de R.K. kerk H.H. Martelaren van Gorcum in De Lier. - 03-03-2019
Onder het thema: 'Laat zien wie je bent' werd de dienst voorgegaan door pastoor/moderator J.C.M. Steenvoorden.'

Beste mensen.
Deze dagen wordt er op vele plaatsen carnaval gevierd.
'Carnaval in het Westland'.
'Prijs voor de best verklede persoon'.
'Grote optocht in het dorp', je leest het in de krant, je ziet het op TV, of je viert zelf mee.
Dat we met carnaval eens een ander gezicht opzetten is begrijpelijk.
We zetten voor elkaar ook weleens een masker op of ....misschien zetten we dan net ons masker af om echt te tonen wie we eigenlijk zijn.
Waar het hart van vol is gaat deze mond nu van spreken!'

'In onze wereld wordt alles vaak afgewogen op het schaaltje van slecht, goed, beter, best.
We oordelen snel iemand aan de buitenkant, maar vergeten al te vaak te kijken naar: 'Wie ben ik nu eigenlijk zelf'?

M.m.v. het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' en enkele leden van de Theebukkers.


Bekijk ook de foto's

En wat er gebeurd, alles kunnen we aan. Zolang we maar schouder aan schouder staan. - 11-02-2019
It is time to go now
Haul away your anchor.

Veel te vroeg heeft ons enthousiaste lid
Jan van Paassen
het anker moeten lichten.
We verliezen in hem een betrokken zangvriend voor wie geen zee te hoog ging.
Wij wensen Marianne, kinderen, kleinkinderen en familieleden sterkte en kracht bij het verwerken van dit immense verlies.

Nieuwjaarsreceptie - 11-01-2019
Daags na het overlijden van onze vriend en koorlid, Ber Bruin, kwamen wij bij elkaar om even stil te staan voor de persoon, die aan onze vereniging veel heeft gegeven.

Het koste hem niets en deed het moeiteloos.
Zijn smile tussen zijn West-Friese oren was niet te meten. Zijn grappen en grollen waren een tranen diepe oceaan van het lachen.

Natuurlijk hebben wij geproost op jou heengaan, al deed het ons pijn.
Bekijk ook de foto's

Ber, wat hebben we gelachen met jou! - 10-01-2019
Albertus Adrianus Bruin.

Hij heeft van het leven genoten.

Zee
Ik wil alleen zijn met de zee,
ik wil alleen zijn met het strand,
ik wil mijn ziel wat laten varen,
niet mijn lijf en mijn verstand.

Ik wil gewoon een beetje dromen
rond de dingen die ik voel
en de zee, ik weet het zeker,
dat ze weet wat ik bedoel.

Ik wil alleen zijn met de golven,
'k wil alleen zijn met de lucht,
ik wil luist'ren naar mijn adem,
ik wil luisteren naar mijn zucht.

Ik wil luisteren naar mijn zwijgen,
daarna zal ik verder gaan
en de zee, ik weet het zeker,
zal mijn zwijgen wel verstaan.

Toon Hermans (1916 - 2000)

De alleenstaanden niet alleen!! - 09-01-2019
De Ark, Wateringen.

Dat was me een jolige boel tussen de alleenstaanden uit de regio.
Bekijk ook de foto's

Zonnige uitspattingen op het Poellijkse eiland. - 13-12-2018
Locatie:
Tennisvereniging Verburgh.

Afd. Poeldijk van de Zonnebloem zette alle bloemetjes buiten bij een gezellige zang- en tombola middag.De advocaat met slagroom stroomde in golven, op het tempo door Aad van Wallené aangegeven, door de zaal.
Bekijk ook de foto's

Lichtjesavond - 07-12-2018
Locatie:
Begraafplaats De Lier, Burg. Crezeelaan 38

Alsof je er weer even bent.
Een gevoel,
alsof er een hand werd gelegd op mijn rug.
Een gevoel , een gevoel van ben jij het.
Ben jij het echt, ben je weer even bij me terug?

Een schaduw,
alsof ik iemand langs me heen zie gaan.
Een schaduw, een schaduw dat lijkt op jou.
Ben jij het echt, zie ik jou daar nu staan?

Een stem,
alsof de radio ineens aan gaat.
Een stem, een stem dat lijkt op de jouwe.
Ben jij het echt , ben jij degene die tegen mij praat?

Is het echt?
Ik weet het niet.
Het enige wat ik wel weet is
dat dit gene me wel helpt tegen het verdriet.

Het is net alsof je op deze manier,
mij wil laten voelen, horen en weten,
dat jij mij net als ik jou
niet bent vergeten.
Bekijk ook de foto's

Rabo Clubactie - 19-11-2018
In 2018 verdeelden we een bedrag van maar liefst 200.000,- Euro over de 271 deelnemende clubs uit Westland, Maassluis, Maasland en Hoek van Holland.
Leden van onze bank hebben door middel van stemmen bepaald welke verenigingen een bijdrage kregen en hoe hoog dit was.

Zinderende slotavond!
Maandag 19 november werden tijdens een zinderende slotavond in WestlandTheater de Naald de cheques uitgedeeld en overige prijzen bekendgemaakt.
Een groep dansers van D.O.S. Naaldwijk verzorgde een spetterende openingsact.

Originaliteitsprijzen!
De originaliteitesprijzen voor de beste promotiecampagne gingen in 2018 naar:
Vogelasiel De Houtsnip uit Hoek van Holland (1e prijs)
Theaterkoor All Inclusive uit Naaldwijk (2e prijs)
O.K.K. 's-Gravenzande (3e prijs)

Reddingsbrigade 's-Gravenzande grote winnaar!!
De vrijwillige Reddingsbrigade 's-Gravenzande kreeg 956 stemmen en was daarmee de grote winnaar van de Rabobank Clubkas Campagne. Zij ontvingen een cheque van 4.342,80 Euro!

Op nummer twee eindigde IJsvereniging 'Hard gaat-ie' uit De Lier en de derde plaats was voor VV Lyra.
In totaal hebben de leden van Rabobank Westland 44.027 stemmen uitgebracht en daarmee was elke stem 4,54 Euro.

Het feestelijke programma werd 19 november afgesloten met een mooi voorproefje van de voorstelling van cabaretier Emiel voor de Logt.

Tekst: Website Rabobank Westland.

Opmerking webmaster:
Het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' wordt door de jaren heen meer en meer gesteund door een groeiend aantal supporters.
Onze penningmeester Gerard Willems vergezeld door onze voorzitter Andre Zwinkels mochten een cheque in ontvangst nemen van 1167.47 Euro.
Heerlijk om een nachtje zo'n cheque in je tampatje te hebben.

Dear old shantyman. - 03-11-2018
Torpedoloods;
Stationsweg 43, 3151 HR Hoek van Holland.

Voor een tachtig jarige (zeeman) shantyman.

Week van de ontmoeting (voor ouderen). - 19-10-2018
Locatie:
Nederlands Gereformeerde Kerk De Ark, Rembrandtlaan 2,3141 HH Maassluis.

Op uitnodiging van Careijn.

Habbekrats - 12-10-2018
Locatie: De Lier in 't Centrum i.s.m. Habbekrats Kringloopwinkel.

Kringloopwinkel Habbekrats organiseerde voor de ouderen in De Lier een gezellige middag in 't Centrum. De middag begon rond half 2 (als iedereen z'n middagdutje had gedaan). De ouderen werden ontvangen met koffie met gebak. Daarna kwam er een optreden van HET koor, in de pauze kregen de ouderen een borrel of een advocaatje en wat lekkers.

Korenfestival Naaldwijk - 22-09-2018
Tot grote teleurstelling van de organisatie en de vele honderden leden van koren viel de zon in het water. Wij zagen hem zakken.

Wind zat, water zat. Waar lagen de schepen?

SINGIN' IN THE RAIN.
Two jumps in a week
I bet you think that's pretty clever don't you boy?
Flying on your motorcycle,
Watching all the ground beneath you drop
You'd kill yourself for recognition,
Kill yourself to never ever stop
You broke another mirror,
You're turning into something you are not

Don't leave me high, don't leave me dry
Don't leave me high, don't leave me dry

Drying up in conversation,
You will be the one who cannot talk
All your insides fall to pieces,
You just sit there wishing you could still make love
They're the ones who'll hate you
When you think you've got the world all sussed out
They're the ones who'll spit at you,
You will be the one screaming out

Don't leave.
Bekijk ook de foto's

Hospice Beukenrode - 12-09-2018
Een gewaardeerd optreden voor de fam. Van der Schee.
Bekijk ook de foto's

Wereldhavendagen 2018 - 08-09-2018
De Wereldhavendagen zijn succesvol afgerond. Op zondag kwamen zo'n 180.000 mensen naar het evenement, waardoor het totale bezoekersaantal van de Wereldhavendagen is uitgekomen op 380.000. Daarmee kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement, dat zonder noemenswaardige incidenten is verlopen.
Bekijk ook de foto's

De Kreek viert feest - 06-09-2018
De Kreek 's-Gravenzande.

Verpleeghuis De Kreek bestaat 50 jaar: 'Het vak is zwaarder geworden'Het is een boeiend jaar, 1968. Martin Luther King en Robert Kennedy worden vermoord, Jan Janssen wint de Tour de France en - niet lachen - de eerste commerciële computermuis is te koop.

In 's-Gravenzande werd op 4 november van dat jaar een verpleeginrichting voor langdurig zieken geopend: De Kreek.
Een initiatief van de Nederlands hervormde gemeenten in het Westland.
De eerste bestuursvoorzitter was een dominee.
Bekijk ook de foto's

De Ark te De Lier - 29-08-2018
De Ark te De Lier.

T.g.v. opgeofferde (plof-)kippetjes, fazantjes en konijntjes met korte oortjes.


Bekijk ook de foto's

Orange stad tussen de andere drie grote. - 24-08-2018
Een groots feest tussen grootse steden.

Sion,
Sionsweg te Rijswijk

Alles op de gril - 15-08-2018
't Anker te Wateringen

In 't Anker gingen alle plofkippetjes, (plof-)konijntjes en (plof-)fazantjes op de gril.

Bradelier - 12-08-2018
Bradelier te De Lier (Gem. Westland).
12 t/m 18 augustus.

De Lier is een gezellig dorp met een oergezellige feestweek de Bradelier!

Er is een kermis, braderie, wielerronde
, gondelvaart en natuurlijk veel muziek en gezelligheid.

Op 12 augustus hebben wij het feestgedruis een toontje hoger laten zingen.
In de grote tent t.o.v. het Centrum, na binnenkomst van de fietsers, georganiseerd door het Oranje commitee en de Middenstands Vereniging was ieder welkom tijdens ons Onderzeil- onderonsje.

Zingt en zwemt ALS de Wereld uit - 11-08-2018
We do it!

Wij zingen ALS de wereld uit!
Swingt, zwemt en zingt u mee?

Al zwemmend geld ophalen voor ALS Westland. Voor de derde keer hebben op zaterdag 11 augustus honderden mensen de Lee in De Lier in gedoken voor het goede doel.

Voor de jeugd van 10 tot en met 14 jaar (onder begeleiding van een volwassene) was een zwemroute van 530 meter uitgezet. De rest van de deelnemers hebben 2 kilometer afgelegd, dwars door het centrum van De Lier.

Foto: Zo laat hij ook het achterste van zijn tong zien.
Een deelnemer: 'Eindelijk kan ik aan de voorbereiding voor de ALS swim beginnen. Een beetje lichamelijke ongemakken maakte het even onzeker of het wel handig en verstandig was om de Lee in te plompen maar alle lichten staan op groen. Ik heb vanmorgen de eerste kilometer geoefend in zwembad de Hoge Bomen en ik moet zeggen het viel niet tegen. Water was lekker, temperatuur was niet te hoog 16 graden, dus het was een welbesteed uurtje.

Dit jaar ga ik de plomp weer in voor Pierre van Zinnen de man die weliswaar twee jaar geleden helaas is overleden, maar die nog bij heel veel mensen in het hart zit. Na afloop van de vorige Swim had ik met Pierres schoonzoon afgesproken dat we deze editie samen zouden gaan zwemmen en dat doen we dus ook.

De eerste donatie is inmiddels binnen gekomen. Buurman Frans Driessen heeft 20,- Euro meegegeven die ik straks even op de rekening ga zetten en dan maar hopen dat de teller snel op zal lopen. Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen en in elk geval zien we elkaar 11 augustus in of langs de Lee'.
Bekijk ook de foto's

Varend Corso 2018 - 04-08-2018
Hoewel wij als koor geen deel hebben uitgemaakt van dit evenement willen wij wel de franje en de show delen.
Bekijk ook de foto's

Maasdijk Spektakel!! - 19-07-2018
ZOMERSPEKTAKEL MAASDIJK
Op woensdag 18 juli 2018 startte het Zomerspektakel met de welbekende kinderoptocht.
De week stond verder in het teken van gekke spelletjes voor jong en oud, optocht en wandeltocht en in de avond veel muziek en feest op het Spektakelplein.
Bekijk ook de foto's

Het Breeje dorp op stelten. - 12-07-2018
Locatie:
Langestraat t.h.v. de Prom.

Ouderenvermaakdag, b.g.v. de
's-Gravenzandse Braderie.

Op de verjaardag van onze dirigent mochten wij alle 50 plussers vermaken met onze theatrale muziek en zang.


Bekijk ook de foto's

Gerrit 65 jaar!! - 11-07-2018
Alles er op en er aan.

Vermoedelijk een complete herhaling van het feest met zijn partner, kinderen, hun partners en kleinkinderen op Ibiza.

Alleen misten we de diep blauw gekleurde zee op het eiland aan de Hoge Noordweg.
Door wat blauwalg in de Zweth te mixen waan je je ook aan die prachtige zee.

Jaarlijkse verenigingsavond - 29-06-2018
Locatie: De Lier
Sfeer: Niet in woorden te vatten.
Muziek: Ja. O.l.v. Marrie Solleveld.
Ondersteuning: Ja. Alle koorleden.
Gastvrouw: Yes. Met een brede smile, ondernemend en vol met verhalen en ervaringen.
Bekijk ook de foto's

B.g.v. de 80 ste verjaardag van Riet & Henk. - 23-06-2018
Locatie:
Maasdijk 144 2676 AH Maasdijk.Els & Paul deelden hun vreugde. - 16-06-2018
Locatie: Mariendijk 4 te Honselersdijk

B.g.v. 40 jarig huwelijk en 60 jarig verjaardagsfeest.

In het land van het pluimvee...... - 02-06-2018
Blaozen & Bléren.

In Lunteren kreeg ons koorlid Jan zijn eerste muziekles.
Onder aanmoediging van alle leden van ons koor en van alle anderen aanwezigen op het Raadhuisplein klonk uit de triangel van Jan het hoogste lied; 'Wien Neérlands bloed', het volkslied van Lunteren.

Wij kijken met veel plezier terug op dit bijzonder muzikale feest m.m.w. van:
Shanty Zangers uit Ede,
Shantykoor Voor Anker uit Veenendaal,
Shantykoor Compagniezangers uit Medemblik,
en de Dweilorkesten;
Flater Pretorkest uit Ommen,
Muziekorkest Iren3 uit Eden,
Pretkapel H.O.B. uit Brummen,
Bloaskapel Pardoes uit Zwolle en het
Dweilorkest Pap(k)lepels uit Culemborg.

Ook ons koorlid Gerrit zal deze dag niet snel vergeten.
Hij werd opgewacht door enkele bekenden uit zijn netwerk, bij gelegenheid van zijn verjaardag, en per sneldienst ontvoerd naar een vliegveld hier ten lande om vandaar te vertrekken naar een warm (ei-)land aan/ in de Middellandse zee, om daar te genieten met zijn partner, kinderen, verdere familie, zon, zee en .....
Proost!
Van harte gefeliciteerd.
Bekijk ook de foto's

Dordt in stoom - 26-05-2018
Het gigantische evenement is verspreid over twee gebieden in de stad.
Het Stoomrondje Dordt is een dagkaart, die de bezoeker terug brengt in de tijd.
Het Stoomrondje Dordt geeft toegang tot alle vervoermiddelen van de manifestatie. Inbegrepen zijn de stoomtrein, (historische) bussen, de toegang tot de Modelbouwshow, de bezichtiging van diverse schepen en (stoom-) rondvaarten.
De dagkaart Stoomrondje Dordt is dan verkrijgbaar bij alle vertrekpunten.
Er kan een rondreis worden gemaakt; het vertrekpunt is naar eigen keuze.
Om alles te kunnen zien, is tenminste drie uur nodig!

In het schilderachtige havengebied nabij het Groothoofd en de Merwekade zijn tientallen stoomschepen, stoommachines en stoomwerktuigen te bezichtigen.
Stoomboten maken rondvaarten op de rivier. Voor de kinderen rijden er miniatuur-stoomtreinen.
Diverse (stoom-)schepen zijn opengesteld voor bezichtiging. Terrassen en muziek zorgen voor bruisende gezelligheid.

Zie ook:
http://dordtinstoom.nl/dordt-in-stoom-2018-op-25-26-en-27-mei-2018/
Bekijk ook de foto's

De Zonnebloem, afd. Kwintheul - 16-05-2018
Locatie:
De Schaapskooi,
Korftlaan 3, 2616 LJ Delft (Delftse Hout).

Afd. De Zonnebloem, afdeling Kwintsheul.
Bekijk ook de foto's

Lid in de Orde van Oranje Nassau!! - 26-04-2018
Gemeente Westland:
De heer J.L.A. (Jan) Pruisken te De Lier was van 1983 tot 1992 voorzitter van de Stichting Katholiek Onderwijs De Lier. Van 1995 tot 2003 was decorandus vrijwilliger en voorzitter bij De Zonnebloem, afdeling De Lier. Sinds 1997 is betrokkene secretaris van de Stichting Vrienden van Liora en van 1998 tot 2007 was hij daarnaast ook bestuurslid van Muziekvereniging Liora. Sinds 2001 is de heer Pruisken vrijwilliger en vicevoorzitter van de RKH Parochie de Heilige Martelaren van Gorcum in De Lier, daarnaast verricht hij diverse hand- en spandiensten voor genoemde parochie. Sinds 2005 is betrokkene lid, bestuurslid en voorzitter van de evenementencommissie van het Westlands Zeemanskoor 'Onder Zeil'. Sinds 2009 is betrokkene gastheer bij museum De Timmerwerf in De Lier.

Wij zijn trots dat al weer een koorlid op deze wijze in de bloemetjes gezet wordt voor zijn vele vrijwilligerswerk.
Bekijk ook de foto's

De Zonnebloem op visite - 14-04-2018
St. Zalencentrum De Brug te 's-Gravenzande.

Leden van de Zonnebloem, afd. Westland, geholpen door vele vrijwilligers, bezochten ons 12 1/2 jarig bestaans feestje.

Bekijk ook de foto's

The Show Go On! - 13-04-2018
Locatie: St. Zalencentrum De Brug, Kon. Julianaweg 61 te 's-Gravenzande.

Voor de derde maal op rij gaf ons koor voor een volle zaal, 400 personen, ons muzikaal en theatraal optreden in het kader van ons 12 1/2 jarig bestaan; 'Help Onder zeil verzuipt', ondersteund door 'ons' kinderkoor dat o.l.v. Aad Wallene' een aantal vrije woensdagmidagen inleverde om hun act in te studeren. Chapeou!


Frits van Kouwen, penningmeester van Shanty Nederland, alsmede penningmeester van de St. Shanyfestival Rotterdam, in gezelschap van een vertegenwoordiger van Shantykoor De Hoekse waard, dat o.l. staat van de ons bekende Paula van Wanrooy, feliciteerde ons met het 12 1/2 jarig bestaan door schenking van een prachtige fles van zoete smaak.
Bekijk ook de foto's

A.L.V. - 24-02-2018
Zoals gebruikelijk bij alle verenigingen wordt er jaarlijks een vergadering geagendeerd om de neuzen van alle leden naar een en dezelfde richting te loodzen.
Zo ook bij het W.Z.K. 'Onder zeil'.
Onze slagroeier, Andre Z., met zijn hulpjes uit het vooronder, het zeuntje Jan v.d. D., en uit het kabelgat, de sjetter Jos v.d. H., aangestuurd door de provoost Jan P. en de Marva speciale diensten Yvonne V. werden de notulen van 2017, een jaarverslag, en de financiële jaarrekening doorgenomen.
Er waren geen opvarenden met lef om deze presentatie van de bakstafel te vegen.

Aad van Leeuwen, het paard dat doorgaans wordt ingezet om, bij geen wind, het schip voort te trekken over het water langs het jaagpad, bedankte de slagroeier, schipper, de sjetter, de provoost en de Marva speciale diensten voor hun tomeloze inzet gedurende het succesvolle afgelopen jaar.
Zo ook bedankte en feliciteerde Aad alle bemanningsleden met het feit dat zij dit jaar hebben overleefd.
Immers, er werden angstige uren beleefd, waaraan velen een nat en beschonken pak aan over gehouden hebben.

Bedankt voor de mooie bloemen Aad.

Stelletje (Schijn-)Heilige Boontjes! - 12-02-2018
Locatie: 't Anker, dienstencentrum De Lier.

Stelletje Heilige Boontjes die senioren over de streep proberen te halen met allerlei gekkigheid om hun levensverzekering bij te stellen en hen dan voor ogen houden dat ze allemaal honderd jaar worden.
Te gek voor woorden.

Bekijk ook de foto's

Ut Tochie door Bukkersgat - 10-02-2018
Op zaterdag 10 februari vierde het Bukkersgat (De Lier, Gem. Westland) Ut Tochie.
De carnavalstocht rond de dom werd in grote getale bezocht door mensen vanuit alle dorpskernen rond De Lier.
Een mooiere verjaardag kon de voormalige prins, Hen van der Laar, onze tweewekelijkse gastheer, zich niet voorstellen, nu dat o.l.v. de ere voorzitter, de 1e voorzitter van ons koor, Jos Zuidgeest dit feestje van deelname was georganiseerd.

Tijdens Ut Tochie werd heerlijke zeekaak aan het publiek gepresenteerd, dat door circa twaalf koorleden is gebakken, thuis, in moeders kombuis.

Onze chauffeur, Plein van der Ende, raakte geheel overstuur.
Hou vast dat stuur!

Het was de 1e maal dat het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' deel nam aan de optocht.
Bekijk ook de foto's

40 Jaar Corrie & Niek - 26-01-2018
Vandaag hebben wij ons koorlid en zijn partner, Niek en Corrie verrast met een serenade om hen op deze dag extra in de zon te zetten.

Bij een traktatie met gebak en koffie werd in hun huis de tonen en zang voortgezet door Jaap de Groot, onze dirigent, afgewisseld met die van Henk van Staalduinen, onze tekstschrijver van liederen.

Wij wensen Corrie en Niek met hun kinderen en verdere familieleden gezellige, feestelijke en robijnkleurige huwelijksdagen.
(Mooi rood is niet lelijk).
Bekijk ook de foto's

Backershof - 24-01-2018
Backershof, op het eiland Poeldijk.

MEVROUW (!) Van Gaalen uit Monster, gastvrouw voor het project 'Welzijn met muziek', van Vitis Welzijn en Fonds Westland, hete de luisteraars en het koor met veel enthousiasme van harte welkom zoals zij dat bij optredens van vele andere muziekgezelschappen doet.
Een echte veteraan op dit gebied.

Bij een goedgevulde zaal met mensen die wilden verbroederen konden wij hun zakken of tassen vullen met alle noten en akkoorden uit ons repertoire.
Het parkeerterrein van allerlei (rups-)voertuigen bleek overvol te staan.

Bekijk ook de foto's

Nieuwjaarsreceptie - 05-01-2018
Bij aanwezigheid van de meeste koorleden, hun partners en genodigden was het weer als van ouds bij Jos en Lucia.
Warm, sierlijk en uitstekend verzorgd, qua hapjes en drankjes.
Daar voor, dank!

In de Nieuwjaarsspeech van Andre Zwinkels, onze voorzitter, wees hij op de uitbreiding van het koor met Sabine en Jan als nieuw lid.
De dochter van Sabine, Iris, ziet ook wel wat in die weerbarstige zeemannen en wil er wel wat meer van weten en zal op haar accordeon mee gaan spelen.

Voorts werd er teruggezien op de bijzondere optredens zoals die in de kerk aan de Anjerlaan te Naaldwijk, het eerste buitenlandse optreden te Treis-Karden (Dld), het festival te Wijk bij Duurstede, alwaar voor de 3e maal de publieksprijs werd gekaapt en ons optreden in het theater 'De Naald' te Naaldwijk jl 2 en 3 november waar wij ons 12 1/2 jarige jubilee vierden.

Wil van Rest werd door het bestuur bedankt voor zijn werk gedurende 12 1/2 jaar voor het onderhouden van de website.
Uit handen van de voorzitter ontving Wil een sculptuur: 'Er zit muziek in' van Corry Ammerlaan van Niekerk.

Voorts werden Ber en Jan, die de afgelopen maanden veelvuldig onder medische behandeling waren in de bloemetjes gezet, als aanmoediging en stimulans om de moed vooral niet te laten zakken.
Namens de koorleden wensen wij Wil Voogt snel duidelijkheid en een spoedig herstel van het vervelende en ernstige ongemak.

De voorzitter van de evenementen commissie, Jan Pruisken, zette de voorzitter en zijn partner Petra in de bloemetjes als dank voor het vele werk dat zij hadden verricht naar de aanloop en tijdens ons optreden in De Naald te Naaldwijk.

Als laatste werd op uitnodiging van de voorzitter een toast uitgebracht op ieders gezondheid en voor nieuwe uitdagingen in het komende jaar.

De avond werd daarop gevuld met een goed gesprek en een hapje en drankje.
Bekijk ook de foto's

Wil van Rest - 05-01-2018
Wil van Rest, vanaf de geboorte van het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil", 12 1/2 jaar accordeonist EN WEBMASTER.

Het is mij een eer om voor deze vereniging de website up to date te houden waarbij het een uitdaging is om nieuws, agenda items en de invulling van het logboek, binnen enkele uren of hooguit enkele dagen bij te werken.

Help! Onder zeil verzuipt! - 04-11-2017
Restanten van de Westlander waarmee het Westlands Zeemanskoor 'Onder Zeil' is uitgevaren b.g.v. het 12 1/2 jarig verenigingsfeestje zijn op de klip; 'De Zandmotor', tussen Ter Heijde en Kijkduin, aangetroffen.
Bij zware storm en mis- navigatie door Kees van Paassen en Piet van der Laar raakten zij bij het uitvaren van de Nw. Waterweg, weg. Spoorloos.

Nabestaanden verkeerde lange tijd hulpeloos alleen. Met zijn allen alleen!

De schipbreukelingen, ronddolend, springend en gek van vreugde, maar ook met onderkoelings verschijnselen, doorgaans mede veroorzaakt bij overmatig alcoholgebruik, zijn door de KNRM, post Hoek van Holland van het strand gehaald.

Ron Zegers, schipper van de Jeanine Parqu coördineerde in nauwe samenwerking met Cor Spruijt van de politie Westland de redding.

De opvarende meenden gestrand te zijn nabij Bora Bora, in de Grote/ Stille Oceaan, omdat Martien Koornneef dat met zijn satelliet GSM/ ontvanger kenbaar maakte.
Uiteindelijk is de bemanning via Bora Bora, Jamaica (Farewell) en Rotterdam (De oude zeeman/ tekst Henk van Staalduinen/ Alphons de Wit) nadat men de; Zon had zien zakken, op de klip; 'De Zandmotor' gelopen.

De satelliet GSM- ontvanger is ter reparatie aan: Auto kapoet? Bel Kees Toet, aangeboden.

Het gehele drama, vastgelegd met beelden van aangespoelde GSM's van opvarenden, die over het hele strand tussen Hoek van Holland en Kijkduin werden aangetroffen, is een reconstructie gemaakt van bruikbaar maar ook beschadigde opnames.

Bij het tellen van de koppen werd die van de schipper gemist.
Er wordt nog naar hem uitgezien.
I.v.m. het onderzoek wordt zijn naam nog niet vrijgegeven.
De recherche houdt er rekening mee dat hij zich op een landgoed, ter zijde van de Hoge Noordweg te Naaldwijk, schuil houdt.

De politie Westland en de KNRM zullen een onderzoek instellen naar de toedracht.
Wel werd vastgesteld dat er voor en tijdens de vaartocht geen alcohol in het spel was.
Wie dat heeft vastgesteld c.q. bevestig heeft zal ook in het onderzoek worden meegenomen.

Er zijn geen aanhoudingen verricht.

(Zie ook bij DRAMA van het theater De Naald te Naaldwijk).


Bekijk ook de foto's

Record bedrag van de Rabo-Clubkas Campagne - 31-10-2017
Dankzij onze trouwe volgers/ supporters tevens leden van de Rabo-Westland kregen wij 773,44 Euro via een cheque bijgeschreven op onze plus-rekening.

Onze penningmeester, Jos van der Hoeven, mocht deze cheque vandaag in ontvangst nemen.

Wij danken de leden van de Rabobank, die op deze wijze kenbaar hebben gemaakt , dat zij onze vereniging gunstig gestemd zijn.

Uitje bij oud gedienden KPN - 04-10-2017
Het was (weer) afzien bij de Vereniging van oud gedienden van de KPN in het Fletcher Hotel te Leidschendam.

Bij ieder die wat te vieren heeft zingen wij graag want we weten dat we na afloop getrakteerd worden.

Zo ook vanmorgen.
Na ontvangst met koffie werden we aangemoedigd door de oudgedienden, die op de deunen van onze muziek en zang van hun stoel kwamen en dus kennelijk genoten.

We werden getrakteerd met ruim voldoende consumptiebonnen, die onze Kees, onze kok(!), van het comité had ontvangen en nauwelijks in zijn linker- en rechterbroekzak kwijt kon.
We hebben hem er snel vanaf geholpen.

Koud en een fris kunstje.
Bekijk ook de foto's

Vijftiende Shantyfestival Wijk bij Duurstede - 30-09-2017
Vijftiende Shantyfestival te Wijk bij Duurstede georganiseerd door het "Wijks Shantykoor Tussen Rijn & Lek". http://wijksshantykoor.nl

In optocht naar de Markt achter het Harmonie & Majonettepeloton "Eendracht Maakt Macht" uit Leersum.

Bij dreigende wolken, die vanaf de aankomst te Wijk, voor natte pakken kon gaan zorgen werd het festival geopend door de burgemeester Tjapko Poppens, nadat de voorzitter van het festival, Jan Meulenman alle uitgenodigde koren met hun supporters had verwelkomd.

Het werd een strijd tussen kuit en haring.

Na hard werken, met plastic beschermd, trokken wij onverschrokken door Wijk.

Dat leverde mooie plaatjes op van goed gevulde terrassen en de kiosk van de plaatselijke uil- en nachtegaal club, waar ook een jonge raaf zich liet vertroetelen door een in geel gemutste kanarie, waarvan de raaf die kleur niet aanstond en hem bijna in stukken scheurde met zijn kromme snavel.

Na tomeloze inzet van onze koorleden kon Andre, onze voorzitter, met een grote brede smile voor het derde jaar op rij de toegekende Publieksprijs in ontvangst nemen, nadat hij door twee dames uitbundig met lipstick in het rood werd gezet.

Tenslotte werd passend afscheid genomen van Wijk bij Duurstede na het maken van een groepsfoto.
Bekijk ook de foto's

Dorpstuinfeest Heijplaat (Gem. Rotterdam) - 16-09-2017
Door organisatie van de Culturele Commissie Heijplaat werd een waar feest georganiseerd voor iedere wijkbewoner.
Het programma werd ingeluid met sfeermuziek terwijl er vanuit de diverse kramen patat en frisdranken werd geserveerd.

Een heuse fototentoonstelling was verzorgd door Stichting Archief Historisch Heijplaat met als thema: Muziekpaviljoen Rondoplein.

Het Dream Team BrassBand Rotterdam verving enkele malen de klokken van de dorpskerk en het Angeles van de plaatselijke R.K. te saam., dat, tot verrassing van de in grote getale opgekomen en opdringende publiek, geen enkele keer tegen de draad insloeg.

Ook het Optreden Van Dickenskapelleke bracht met veel succes een zeer uitgebreid repertoire.

Ook wij, het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' liet ons repertoire welgevallig over het plein klinken.

Foto: De man die altijd voor ons klaar staat.
Onze geluidstechnicus!!
Han Korenblom.
Ga naar Youtube en zoek op Han Korenblom

https://youtu.be/uoVh4rwqtBc
Bekijk ook de foto's

Jaarlijkse verenigingsavond - 09-09-2017
Wij zijn de vrouwen van het zeemanskoor.
Zonder ons varen zij geen streek (uitgezette koers) recht door zee.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Windstreek)
Onder dat thema golfden onze dames over de bühne.

Onder leiding van de kapersvrouw Marrie Solleveld overrompelde zij de leden van het koor door hen een poepje te laten ruiken van de zelfde zangkwaliteiten als hun kerels. Een prachtige smeuiige show.

Door de voorzitter, Andre Zwinkels, werd ons nieuwe outfit gepresenteerd, door onze knappe showmodellen, Jos, Yvonne en Jan, allen nog strak in het vel, zodat de oude kiel aan de kapstok gehangen kan worden.
Bekijk ook de foto's

Introductie nieuwe stalspreekmeester - 30-08-2017
Bij afwezigheid van onze vaste spreekstalmeester, ene Alphons, mocht Kees bij herhaling, maar voor het eerst in het Backershof te Poeldijk, zijn presentatie uitspreken.

Kees is super en uitstekend voor een herhaling.
Bekijk ook de foto's

Sion, feest tussen de steden Rijswijk en Delft. - 18-08-2017
Oranjevereniging & IJsclub SION en omstreken.

Wie wil dat nou niet, niet één, maar twéé burgemeesters op zijn feestje?
Vrijdagochtend is het feest ofcieel geopend middels het doorknippen van een lint door Dhr. Bezuijen en dhr. Rodenburg. Hierna hebben zij zich gemengd in het feestgedruis, deden zelfs spelletjes mee.

Bij het zingen van de Zuiderzeeballade mocht Peet v.d. Helm als kind bij onze spreekstalmeester op schoot zitten. Zonder blozen deed hij mee aan de theatrale song.
Zie ook: www.sionsfeest.nl
Bekijk ook de foto's

Varend Corso 2017 - 04-08-2017
Het jaarlijkse Westlandse botenfestijn Varend Corso is vrijdagmiddag, 4 augustus, van start gegaan vanaf het Trade Parc in Honselersdijk.
In totaal 41 boten, versierd met bloemen, planten en groenten, varen door de regio tussen vrijdag en zondag. Het thema van deze twintigste editie is 'Be Happy'.

De vrijdag is de Rijnmonddag. Na de start in Honselersdijk, passeren de schuiten Schipluiden en keren bij Vlaardingen, waarna er wordt gevaren naar Maasland en Maassluis. Volgens planning komen de boten rond 19.00 uur in Maasland aan, waarna er een vlootschouw is op de grens met Maassluis. In Maassluis is die avond ook het aan het Corso gekoppelde Meezingspektakel.
Bekijk ook de foto's

Braderie voor 65 plussers en jongeren. - 06-07-2017
Langestraat te 's-Gravenzande in het kielzog van de Promenade bar.
De jeugd wordt meer en meer aangetrokken door de kwaliteiten van het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.
De ouderen zitten op de voorste lijn maar de jongeren azen op hun plekje.
Voor jongeren is er zelfs nog een plekje in het koor!
Eisen van aanneming:
1. Max. 70 jaar. (De oudere jongere. Moet kunnen zwemmen, 1 minuut kunnen watertrappelen en 1 minuut op zijn handen kunnen staan.)
2. Minimaal 18 jaar. (Zij kunnen voor de oudere koorleden bij de supermarkt zonder legitimatie controle 'frisdrank' inkopen en mogen zonder zwembandjes met ons te water gaan).
3. Man zijn. Hier wordt scherp op gecontroleerd.
4. Vrouwen met een bas stem worden uitdrukkelijk verzocht te solliciteren.
Bekijk ook de foto's

Veertig jarig huwelijksfeest dhr. & mevr. Knol - 30-06-2017
Restaurant Unicum- Waterweg,
Kon. Emmaboulevard 5, 3151 Hoek van Holland.

De boulevard was te klein voor een feestje van de heer en mevrouw Knol uit 's-Gravenzande ter gelegenheid van hun 40 jarig huwelijksfeest.
Bekijk ook de foto's

Haring happen in Nolenshaghe (Den Haag). - 22-06-2017
Locatie: Nolenshaghe te Den Haag.

Elke 18 jarige jongen krijgt van zijn ouders, voordat hij de zee opgaat om het 1e maatje te vangen, een jasje mee om ongelukjes in buitenlandse havens te voorkomen.
Een koorlid was van mening een grotere jas mee te moeten nemen, omdat hij het voornemen had het schip in de vreemde haven een paar dagen 'te achterzeilen' om zijn liefje ........... (beter te leren kennen).

Bekijk ook de foto's

Feest Ellie en Ber - 17-06-2017
Locatie: 'Onder ons' te Delft.
Hij 80 jaar!
Beide 20 jaar saam!

https://youtu.be/sIXpQq0kKYA
Bekijk ook de foto's

Geslaagde 1e buitenlandse reis. - 10-06-2017
Voor de 1e maal buiten de grenzen!

Locatie:
Alte Weinstube Burg Elst, in Treis-Karden, nabij Cochem. (W.Dld).
Tries-Karden is een klein stadje dat wij gemakkelijk met ons koor tot een dampend bierfestijn hebben kunnen omtoveren.
We hebben daaraan in ieder geval hard voor gewerkt.

Bekijk ook de foto's

Doorn. Een week zorgvakantie voor Westlanders - 31-05-2017
Sinds februari 2016 is het F.D. Roosevelthuis niet meer in gebruik.
Nieuw Hydepark is de nieuwe accommodatie voor zorgvakanties, groepsvakanties en conferenties.
Driebergsestraatweg 50, 3941 ZX Doorn.
Zie ook: http://www.nieuwhydepark.com

Op deze dag (avond) hebben wij een grote groep Westlandse ouderen enige verlichting kunnen geven met zang en muziek.
Zij brachten deze week door in dit prachtige onderkomen voor zorgvakanties.

We werden getrakteerd met koffie, frisdrank en heerlijke Bonbon, het laatste door deze mensen feestelijk verpakt.

Bekijk ook de foto's

Inspectie deugdelijke inrichting/ onderhoud van achtertuintjes - 06-04-2017
Vandaag vond op last van de overheid "Het Lamme Lammetje" een inspectie plaats van alle aan De Lee gelegen tuintjes van particulieren.
Op 4, 5 en 6 augustus wordt er veel publiek verwacht uit alle streken van dit land en vanuit vele andere landen, om het Varend Corso te aanschouwen.
"Het Lamme Lammetje" zet zich in om optimaal voor de dag te komen en zal bewoners waarvan de tuintjes minder ooglijk zijn aan te schrijven en hen beleefd aanmoedigen om e.e.a. in orde te maken.

Bekijk ook de foto's

Anjerkerk ondersteboven. - 01-04-2017
De Westlandse Korenfederatie (WKF) is een vereniging van Westlandse koren, die via de WKF met elkaar samenwerken om de koorzang in het Westland te bevorderen en promoten. het Westland zijn ongeveer 60 koren en koororganisaties, waarvan ongeveer 25 kerkkoren.

De andere koren zijn zeer uiteenlopend voor wat betreft repertoire, omvang, ambitie en bekendheid. Het Westlands Mannenkoor is een van de meest bekende koren en treedt regelmatig op in en buiten de gemeente. Verreweg de meeste koren zijn amateurverenigingen. De volgende typen koren zijn in het Westland te vinden:

. Oratoriumverenigingen
. Opera/klassiek georiënteerde koren
. Jeugdkoren
. Seniorenkoren
. Dameskoren
. Mannenkoren
. Popkoren
. Theaterkoren
. Gospelgroepen
. A capella koren
Bekijk ook de foto's

Ben Wolters na 55 jaar weer terug vanuit de States! - 15-03-2017
Brasserie, Brasserskade 2A, 2612 CE Delft.

Salem is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Oregon en hoofdplaats van Marion County.
De naam is afgeleid van het Hebreeuwse sjalom, dat 'vrede' betekent.
In 2000 had de stad 136.924 inwoners.

Jan Wolters, 55 jaar werkzaam in Salem (Oregon V.S.) in de sector Foods, is even over gekomen naar Holland om ons te zien en te horen.

Hij had het er b.g.v. zijn 75 ste verjaardag voor over om met zijn kinderen en kleinkinderen even over te steken en met ons een biertje te happen.

Zijn liefje Lenie had dat voor hem in stilte even geregeld.
Bekijk ook de foto's

De Bieslandhof spetterde! - 10-03-2017
De Bieslandhof, Beukenlaan 2, te Delft klapte vanmiddag uit haar voegen door ons optreden waarover onze toehoorders zeer enthousiast waren.

Ons rum uit Jamaica werd na ons optreden weer aangevuld door de gastvrouw, zodat wij de komende barre dagen op zee niet omkomen van dorst.
Bekijk ook de foto's

In de Akker is volop leven. - 18-02-2017
Woon zorgcentrum Akkerleven.
Veldvreugd 15, 2636 JJ Schipluiden.
Bekijk ook de foto's

'De kassenbouwers' verbouwden de Tuinderij. - 29-01-2017
Jongemannen, zojuist uit de kas(t) gekomen, opende de ogen van vele jonge en iets oudere dames uit het Westland, ook met de 'Waterlanders', Ruby-koor, 'Ruby', 'Live Voices' en '4fun'.
Bekijk ook de foto's

Avond voor alleenstaanden - 11-01-2017
De Ark te Wateringen.

SPONSORDINER VOOR GENODIGDEN o.l.v. Stichting Vrienden van Ouderen Wateringen en Kwintsheul.
Bekijk ook de foto's

Nieuwjaarsreceptie - 04-01-2017
Nieuwjaarsreceptie bij Luciua & Jos.

Hartelijk dank voor de gasvrijheid.

Donatie Raboclub - 31-10-2016
Goedemiddag allen

Namens het koor hebben Jos en ik afgelopen maandagavond de donatie van de Rabo Club Kas Campagne in ontvangst genomen. Totaal E 545.

Met vriendelijke groet

Jan van den Dool.

En 4 cent!!
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Mvg
Jaap

Agnes & Jan 50 jaar samen. - 30-10-2016
Je gelooft het niet maar wij zijn 50 jaar getrouwd!
En dat hebben wij gevierd met onze familie en vrienden in 'Onder Ons',
Kerkpolderweg 8,2625 EB Delft.
Bekijk ook de foto's

We gaan nog niet naar huis! - 21-10-2016
Door bijzonder organisatie talent van ons koorlid Frans Keijzer hebben wij in kunnen breken in de keuken van de grootste bierbrouwer van Nederland. Alle geheimen voor het brouwen van een 'Heerlijk helder Heineken.' of een heerlijk helder 'Herfstbokje' hebben wij ontfutseld.
Nu weten we waar Mozes de mosterd kocht.

Foto's worden geplaatst.
Bekijk ook de foto's

Geheim optreden op deze zonovergoten dag. - 15-10-2016
Locatie: Houden wij geheim.
Onderwerp: Houden wij geheim.
Succes: Dat houden wij in dit geval bijzonder geheim.
Wij zongen o.a.: Een roosje, m'n Roosje.

Foto's? Foto's plaatsen wij deze keer niet.

Vandaag werden de brievenbussen niet door hen geleegd. - 06-10-2016
Voor de vereniging voor gepensioneerden van Post nl. in de regio Den Haag.

Locatie: Hotel Fletcher in het winkelcentrum Leidsehage in Leidschendam.

Adres hotel; Weigelia 22, 2262 AB Leidschendam

Shantyfestival Wijk bij Duurstede - 24-09-2016
Op deze zonnige zomerse dag ging het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' haar vorig jaar gewonnen publieksprijs verdedigen op de terrassen van Wijk bij Duurstede, tijdens de door het maritieme verenigingsleven georganiseerde 'Lekkodagen'.
De operatie is voor 100 % geslaagd. Dezelfde prijs werd wederom afgevoerd naar het waterrijke Westland.
Bekijk ook de foto's

Westland Korenfestival / feest voor (Horeca-)ondernemers! - 17-09-2016
Centrum Naaldwijk.
Westlands Korenfestival profiteerde van een prachtige nazomerdag.

Enkele duizenden mensen zijn zaterdag afgekomen op het Westlandse Korenfestival. Zestien koren uit de regio en omgeving traden op acht podia in het centrum van Naaldwijk op. Volgens organisator Judith Koppert zijn er zeker 7.000 man geweest.

"Er was geen doorkomen aan, wat een gezelligheid!", blikt Koppert terug. Voor de achtste keer traden koren van heinde en verre op. De datum van de 2017-editie staat al vast: die is op zaterdag 16 september.

Tekst: W.O.S.

(21-05-16)

Jarige bejubeld. - 03-09-2016
Optreden voor Riet van de Berg- Veenman die haar 70 jarig feest vierde in de Burgersdijkshoeve te De Lier.

Zon spoelde over de Zonnebloemgasten. - 31-08-2016
Op deze zonnige woensdagmiddag hebben wij gezongen gedurende de picknick van Zonnebloemleden.

Locatie: De Tuinderij te De Lier.
Bekijk ook de foto's

Sion in het Oranje! - 19-08-2016
Op deze zonovergoten vrijdagmiddag (!) zongen wij op het feest van Sion.
Locatie: Sionsweg 58 te Rijswijk.

Braderie ging als een Tierelier - 07-08-2016

Bekijk ook de foto's

A.L.S. de wereld uit! - 06-08-2016
ALS de wereld uit!

De actie A Local Swim Westland, om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte ALS, heeft in totaal 375.800 euro opgeleverd. Dat heeft de organisatie zaterdag bekend gemaakt.

Zaterdagmiddag werd er gezwommen in de Brede Lee in De Lier. Zo'n vijfhonderd mensen deden mee. Er was een twee kilometer lange tocht voor volwassenen en een vijfhonderd meter lange tocht voor kinderen.

A Local Swim werd voor de tweede keer gehouden. In 2014 waren er 300 deelnemers en werd er met de actie ruim 200.000 euro opgehaald. Al voor er dit jaar daadwerkelijk gezwommen werd, stond de teller op meer dan 300.000 euro.

Vites Naaldwijk - 29-07-2016
Locatie:
In de appartementen A Capella en Johanneshof, Dijkweg 20 Naaldwijk.

Repetitie met de Tiereliers - 26-07-2016
Verslag: Wie durft?

Mosselparty - 16-07-2016
Tgv. Mosselfeest, St. R.K. Jongeren paviljoen 'De Masemude', De Masemude 60, 2681 AK Monster.

Foto: Wil van Rest ziet niet dat een reuzen mossel hem onderwater zal trekken.
Mossel Bruinisse

Verenigingsavond - 08-07-2016
Op onze scheepswerf is door de organisatie van de jaarlijkse bbq-avond weer eens flink uitgepakt.

De keuze van en de gastvrijheid op de locatie was voortreffelijk. Veel dank verschuldigd aan Adri.

Onder de 'bloeiende' druivenranken werd min of meer in Frans- c.q. Chinese stijl de tafel geserveerd met een heerlijk fris wijntje, n' frisje of pilsje met nasi en bami waardoor de kombuis van de Koninklijke Marine qua bereiding bijna op achterstand werd gezet.

Ook de ijsboer heeft zijn gram kunnen halen om bij de drukkende warmte zijn waar aan de man te brengen.

Na het welkomstoord door de voorzitter Andre Zwinkels werden enkele mensen bijzonder bedankt.
Adri als gastvrouw van deze avond.
Zo ook de partner van de dirigent, Rosie, die menige zaterdagochtend alleen thuis haar knopen zat te tellen.
Joop van Etten die regelmatig het materiaal repareert of verbeterd.
De dirigent Jaap de Groot voor zijn inbreng bij het koor.


Zowel aan de gastvrouw als de medewerkers die dit voor elkaar hebben gebracht is meer dan een 'Dank u wel' schuldig.
Hartelijk dank!!
Het was bere(n) gezellig.
Bekijk ook de foto's

Braderie 's-Gravenzande - 07-07-2016
Tijdens het onderonsje, georganiseerd voor de iets ouderen van 's-Gravenzande werd de kurk van de fles getrokken.
Alle goed werkende verpleeghuizen hadden hun gasten onder de luifel van 'De Prom' geparkeerd om ons muzikale en theatrale optreden met een warm hard op te slokken.
N.o.m. is dat uitstekend geslaagd.
Bekijk ook de foto's

Accordeonist zocht zijn blikje met kruizen en mollen. - 01-07-2016
Locatie: Nolenshage, Mr. Nolenslaan Den Haag.

De meeste haringvissers weten de weg om hun gevangen waar aan de man te brengen.
Deze keer troffen wij hen in Verpleeghuis Nolenshage.

Nooit gaat er bij ons iets fout.
Deze keer wel.
Op locatie aankomen met een niet geladen aanhangwagen. Dus terug naar de botenloods.

Een accordeonist vergat zijn kruisen van zijn muziek te lezen.

De laptop en Autocue wist onze vervangende roerganger niet tijdig aan de praat te krijgen.

Zo'n optreden wordt dan ook weer uniek.
Bekijk ook de foto's

Het was de meest zonnige locatie in Nederland. - 16-06-2016
Het was super met die Hollandse zon op ons koppetje in het stralende Zuid-Hollandse dorp bij de 'Schie-haven' te Pijnacker.
Een locatie, een podia, zorgde voor een treffende plek om de deelnemende koren tot een familie te binden.
Bedankt 'Schie-haven'. Het was bijzonder!
Bekijk ook de foto's

Westland Ride - 28-05-2016
De goededoelenacties die dit jaar worden gehouden door en in samenwerking met Team Westland hebben tot dusver 401.395,- euro opgeleverd.
Dat is zondagmiddag bekendgemaakt aan het slot van de tweede editie van de Westlandse Ride op het Wilhelminaplein in Naaldwijk.
Het geld is onder meer bestemd voor geavanceerde apparatuur voor de Daniël den Hoed-kliniek in Rotterdam en inloophuis Carma in Naaldwijk.

In een toelichting is gesteld, dat die ruim vier ton in feite een tussenstand is van de acties die ontplooid worden door Team Westland ('Col du Tourmalet'), de Westlandse Ride als zodanig en de actie die wordt gevoerd onder het motto 'Daniëlle den Hoed'.

Op de foto: Een bevlogen man die niet te stoppen is.
Vooral door zijn onuitputtelijke inzet, motivatie en doorzettingsvermogen is de Westland Ride 2016, i.s.m. de andere organisatieleden een groot succes geworden.

Tekst: WOS
Bekijk ook de foto's

Rondom de Dom - 27-04-2016
Locatie:
Het Oranje Rankplein te De Lier waar wij een aubade brachten aan het volk dat zich heeft ontworsteld uit de natte klei dat zich heeft gehecht aan de zandbanken in de rivier De Lee.
In de rivier De Lee was het laag water. Daardoor konden alle bewoners vrij rondom de Dom flaneren.
Bij hoog water zoeken zij doorgaans weer de ruimte hoog in de Dom om de voeten droog te houden.

Bij het ontbreken van de zon en bij aanvoer van koude luchten vanuit het hoge noorden rondom West- zuid- west van Ameland kon gebruik worden gemaakt van een grote stevige tent.
Het horeca-personeel kwam iets te laat opdreef maar door aanmoediging van onze blauwe knoop activisten schuimde het gele sap weldra over de kragen.
Volgend jaar kom ik terug met zon en zonnewarmte.

Mvg. Koning Zon.

Foto: De schuilhut voor redding bij hoog water.
Bekijk ook de foto's

Wie geeft aan dit optreden een titel? - 20-04-2016
Locatie:
De Hoeksteen;
Prinsenlaan 4
Postcode 2676 VP Maasdijk.

Ad genoot van 'Onder zeil' en "Onder zeil' genoot van Ad - 06-04-2016
Op je gezicht een grote lach,
de blijdschap zichtbaar
als je ons weerzag.
Op je gezicht die grote lach,
die lach gaat nooit verloren.
Omdat telkens als ik aan je denk
die lach er is als nooit tevoren.
Hoewel zijn ziekte hem beperkingen oplegde
genoot Ad van 'Onder zeil' en 'Onder zeil' van Ad.

We missen hem en wij niet alleen.

Wij wensen Els, de kinderen en familie veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.

Bekijk ook de foto's

Algemene Ledenvergadering na repetitie - 27-02-2016
Tijdens het instuderen van 'Thuis zijn" van het Volendamse Shantykoor Ancora, bij het uitspreken (zingen) van de 1e zin: 'Ik ben een hele tijd op zee en ik mis jou lieve schat" vonden enkele koorleden zich bijzonder ontroerd door de tekst.

Vanwege dit onverwachte dreigende emotionele oproer onder de bemanning werd de repetitie direct stil gelegd.

De aftredend voorzitter, Jos Zuidgeest, werd in de gelegenheid gesteld om zijn laatst te leiden vergadering te doen aanvangen.
Hij werd geprezen en bezongen voor zijn 'woorden en daden' (!) van de afgelopen 11 jaar. Voorts werd hij door de vergadering gezegend met het kruis: 'Ere voorzitter'. De gastheer, die eveneens 11 jaar, zijn privilege ten dienste van het koor heeft gesteld werd gezegend met het kruis: 'Ere lid' (!!)
Andre Zwinkels, ingewerkt door Jos en zijn bootsmannen, werd door de vergadering bejubeld om de komende 11 jaar het roer vast te houden.
Bekijk ook de foto's

Trees & Alphons al 40 jaar bij elkaar op de koffie. - 20-02-2016
Op hun feestdag b.g.v. hun 40 jarig huwelijk wisten Trees & Alphons al hun vrienden bij elkaar te brengen in De Rank te De Lier.

Hou vol! Jullie zijn op de helft!!
Bekijk ook de foto's

Uitdagende 91 jarige op weg naar de 100. - 09-01-2016
Locatie: Restaurant van de Tennishal, Van Leeuwenhoekstraat 10, 2693 BG s-gravenzande.

Mevr. Verbeek vierde haar 91-ste verjaardag.

Het nieuwe jaar 2016!! - 08-01-2016
Wij kijken terug op een jaar waarin wij ons 10 jarige bestaan uitbundig hebben gevierd met al onze supporters, familie en vrienden.

De voorzitter, Jos Zuidgeest, bedankte op de valreep van zijn aftreden, verschillende koorleden, o.a., onze gitaar en banjo-begeleider Wim van de Linde, die voor elke repetitie en optreden de grote koude natte Nw.Waterweg over moet steken middels het pontje van Maassluis.

Vandaar las hij deze tekst voor:
We zijn hier aan de oever van een machtige rivier
De andere oever is daarginds, en deze hier is hier
De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland.
En dit heet dan de overkant, onthoudt u dat dus goed
Want dat is van belang voor als u oversteken moet
Dat zou nog best eens kunnen, want er is hier veel verkeer.
En daarom vaar ik steeds maar vice versa heen en weer
Heen en weer
Heen en weer
Ik breng de mensen heen, ik breng weer anderen terug
Mijn pont is als het ware ongeveer een soort van brug
En als de pont zo lang was als de breedte van de stroom
Dan kon hij blijven liggen, zei me laatste een econoom
Maar dat zou dan weer lastig zijn voor het rivierverkeer
Zodoende is de pont dus kort en gaat hij heen en weer
Dan vaart hij uit, dan legt hij aan, dan steekt hij weer van wal
En ondertussen klinkt langs berg en dal mijn hoorngeschal
Heen en weer
Heen en weer
En als de pont dan weer zijn weg zoekt door het ruime sop
Dan komen er werktuiglijk gedachten bij me op
Zo denk ik dikwijls over het geheim van het bestaan
En dat ik op de wereld ben om heen en weer te gaan
Wij zien hier voor ons oog een onverbiddelijke wet
Want als ik niet de veerman was dan was een ander het
En zulke overdenksels heb ik nu de hele dag
Soms met een zucht van weemoed, dan weer met een holle lach
Heen en weer.

De ouderen vierden de komst van het nieuwe jaar 2016. - 04-01-2016
De gezamenlijke ouderenbonden, afd. De Lier, vierden met elkaar de komst van het nieuwe jaar 2016 in 't Anker.

NIEUWSBRIEF KBO De Lier; Januari 2016.
Wat was het weer een gezellige nieuwjaarsreceptie op 4 januari.
Het dienstencentrum het Anker was weer goed gevuld met belangstellenden van de drie ouderenbonden KBO ANBO en PCOB.
Wat opvalt is, en dat geldt ook voor vorig jaar, dat de KBO qua aantal aanwezigen in de meerderheid is. Onder het genot van een lekker bakkie heette de voorzitter van de ANBO, Piet Stellaard, een ieder van harte welkom, waarna het shantykoor Onder Zeil voor vuurwerk zorgde in de vorm van geweldig leuke liedjes, waarbij ook de aanwezigen werden betrokken.
Zo kon het gebeuren dat er bij Diek Smit, maar vooral bij Jan de Nooy onvermoede talenten naar boven kwamen. Wat kan die Jan ontiegelijk vuil kijken als hij een lelijke vrouw moet uitbeelden. Onder Zeil is niet alleen geweldig om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. Ze mogen best nog een keer langskomen.
In de pauze werd er geproost op een goed en muzikaal 2016.
Het was een supergezellige middag met dank aan Vitis Welzijn, Fonds Westland, shantykoor Onder Zeil en de vrijwilligers van het Anker.

KerstInn - 16-12-2015
Prinsenbos, Grote Achterweg te Naaldwijk.

Openlucht Kerstverhaal op diverse locaties in het waterpark Prinsenbos door kinderen van o.a. De Windroos.
Bekijk ook de foto's

- 12-12-2015
Locatie: Restaurant De Spaansche Vloot te 's-Gravenzande.

60-jarig bestaan van Sociëteit Intimus.
Bekijk ook de foto's

- 11-12-2015
Op 9 december zijn wij 40 jaar getrouwd.

Locatie: De Tuinderij, Van Wijklaan 2, 2678 NJ De Lier.

- 10-12-2015
Locatie: De Tuinderij, Van Wijklaan 2, 2678 TJ De Lier.
Een van de jongste koorknaapjes die per 1 januari 2016 van de AOW gaat genieten.

Dhr. en mevr., Vreugdenhil vierden hun Gouden huwelijk. - 07-11-2015
De Viersprong,
Nieuwlandsedijk 10, 2691 KW 's-Gravenzande.

Beste Mannen van Onderzeil,

We hebben het als geweldig ervaren, dat jullie gingen optreden.
En vooral met onze kinderen .
Dat bepaalde de gezellige sfeer voor de hele avond.

Hartelijk dank,

Jaap en Hermien Vreugdenhil
Bekijk ook de foto's

Toontje hoger, Toontje lager. - 01-11-2015
Besloten optreden.

Locatie: De Lier

65e Verjaardagsfeest van een koorlid.

Bekijk ook de foto's

Heel Bijzondere Lunchroom! - 30-10-2015
Locatie: Hoofdstraat 7-9, 2678 CE De Lier.

Bij gelegenheid van het opnieuw opstarten van de Lunchroom Bijzonder in een nieuw toegewezen pand.

Eten bij Lunchroom Bijzonder in De Lier is altijd een klein feestje!

Wat maak Lunchroom Bijzonder zo bijzonder?
Deze lunchroom is anders dan andere.
Wij hebben namelijk mensen met een verstandelijke beperking in de bediening helpen. Hierdoor kunnen ze deelnemen aan de maatschappij.
In samenwerking met Stichting Ipse de Bruggen zijn deze medewerkers geselecteerd. Stichting Ipse de Bruggen biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

Je kunt bij ons ook terecht voor ontbijt, koffie, uitgebreide lunch, high tea 'Theeleuten' of een zakelijke lunch. Elk gerecht wordt met liefde en zorg gemaakt. Via onze broodjesservice kun je verse lunchgerechten op je werkplek of thuis laten bezorgen in regio Westland en Schipluiden.

Wij nodigen je van harte uit voor een bijzondere
ervaring in onze vernieuwde lunchroom,
Hoofdstraat 7-9 in De Lier.

Bernardus Antonius Franciscus Keijzer. - 28-10-2015
Langzaam ben je van ons weggegleden,
elke dag een beetje meer,
Telkens werd je iets ontnomen,
dat deed jou en ons zeer.
Het is een gemis, een stille pijn,
dat je nooit meer bij ons zult zijn.
___________________________________________
Nooit meer die vaardige vingers op het klavier.
Nooit meer die brede, grijnzende lach.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vanaf 1 mei 2005 heeft hij ons koor met veel enthousiasme begeleid.
Wij verliezen in hem een muzikale stemmingmaker en meesterlijk accordeonist.
We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Zonnebloem ging uit varen met het 10 jarige koor. - 24-10-2015
Concert van Zeemanskoor "Onder Zeil" in de Brug, 's-Gravenzande i.s.w. met De Zonnebloem.

Het Westlandse Zeemanskoor 'Onder Zeil' gaf op zaterdag 24 oktober een concert in Zalencentrum De Brug te 's-Gravenzande . Dit concert was speciaal voor alle Zonnebloemgasten uit de regio Westland en hun begeleiders. Het concert begon om 13.30 uur en eindigde te 17.00 uur.
Het werd een gezellige middag met veel zon en bloemen in de overvolle zaal.

Foto's: ?

De Kreek hield zich drijvende. - 07-10-2015
Locatie: De Kreek
Leeuweriklaan 34, 2691 CK, 's-Gravenzande.

Door een kordaat optreden van het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' kon De Kreek in 's-Gravenzande gelukkig drijvende gehouden worden.

De storm sloeg de ruiten kapot en de golven deinden door de grote overvolle zaal.

Onder toeziend oog van de oprichter en eerste voorzitter van De Kreek, Ds. G.W. Kwant (1913 - 1974) werd de locatie na lang pompen droog gelegd.


Lekko-dagen in Wijk bij Duurstede - 26-09-2015
Niemand kon er meer omheen: het Shantyfestival is een van de belangrijkste jaarlijkse Wijkse evenementen.
'En omdat het de dertiende keer was, wilden we er een extra feestje van maken'.
Het bestuur van het festivalcomité wilde het evenement met wat nieuwe onderdelen een beetje opfrissen.
Over het hoe te doen reageerden Jan Meuleman en Jan van Schaik evenals Cees de Bruijn geheimzinnig, maar dat het opzien baarde stond volgens de heren buiten kijf.

Zoals gebruikelijk gingen wij er met de Publieksprijs mee naar huis die door de Rabobank was geschonken, voorstellende een schip met daarop een koor.
Het zal een sieraad zijn in onze prijzenkast.

Foto web: Rene en Kees, beide met een zware grogstem, laten in de praktijk zien hoe de vrouw, en wat voor een, op alle mogelijke manieren geliefkoosd wordt.
Om van te houden!!
Bekijk ook de foto's

W.K. Jeu de Boules te Wateringen - 16-09-2015
Wim van der Lans wint WK Jeu de boules 2015.

Woensdag 16 september j.l. werd voor de veertiende maal het W.K. Jeu de boules in Wateringen gespeeld op de parkeerterreinen van de Ark.
De organisatie van dit toernooi is in handen van Velo SMV in samenwerking met de Stichting Vrienden Ouderen Wateringen/ Kwintsheul.
Als openingsact van het toernooi speelde Wil van den Bos Czn.,
oud-burgemeester van Wateringen, de eerste partij tegen Cor van Dijk
's-Gravenboules, de winnaar van vorige jaar.
Wil van den Bos Czn. won deze met wat beginnersgeluk,met een werkelijk schitterende laatste worp bijna tegen de bud.
202 Deelnemers bonden vervolgens om 10:30 uur de strijd aan om de eer en
de vele ter beschikking gestelde prijzen. Iedereen heeft ondanks de
maar enkele druppels regen die er vielen, 4 partijen individueel gespeeld.
De winnaar van het WK jeu de boules 2015 werd uit eindelijk de heer Wim van der Lans spelend bij Westlandia uit Naaldwijk.
Gedurende de dag genoot men van de muziek uit het speciale draaiorgel
van de 'Heren Jan en Frans van der Zanden', broodje haring,
Brussels wafels met slagroom afgerond met een Westlandse druif en aardbei.
Ook met het optreden van het Westlandse Zeemanskoor 'Onder Zeil'
werd soms gevoelig maar ook gezellig luid meegezongen door de talrijke spelers die de jury de gelegenheid moesten laten,om de uitslag uit te rekenen.
Tot slot werd er door ruim 70 van de aanwezigen genoten van een barbecue
menu met wijn in het restaurant van de Ark en werden wederom
vermaakt door de 'Heren Jan en Frans van der Zanden'. 2016 wordt een lustrumjaar.

Bron: www.velo.nlBekijk ook de foto's

Wereldsedagen in Rotterdam - 05-09-2015
B.g.v. de Wereldhavendagen te Rotterdam werd er zoals gebruikelijk een shantyfestival georganiseerd.
Het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' deed daar aan mee.
Ondanks de buien, die in de regel voor of na ons optreden de zaak onder water zette, was het publiek gelukkig watervast en genoot van onze aanwezigheid.

Foto van Marja van Dam uit Honselersdijk.
Bekijk ook de foto's

Gastheer Ad van der Voort met zijn medebewoners - 28-08-2015
Ons koorlid Ad woont al enige tijd in
Saffier de Residentiegroep
Locatie Nolenshaghe, Mgr. Nolenslaan 22, 2555 XZ Den Haag.
Daar hebben wij op onze manier de bloementjes weer eens buiten gezet.

Bekijk ook de foto's

Sion - 21-08-2015
Woordje van de voorzitter.
Nog een paar weken en dan vieren we het Sionsfeest voor het zevenentachtigste jaar.
Grote veranderingen voor de Oranjevereniging, die inmiddels is gefuseerd met de IJsclub Sion.
We hebben het gewoonlijke programma flink gewijzigd, we vieren het Sionsfeest nu op vrijdag en zaterdag.
Hoogtepunt zal op vrijdagmiddag zijn met een optreden van het Westlands Zeemanskoor 'Onder Zeil' en zaterdag een optreden van de band 'Party Criminals'.
We hopen er als bestuur in te slagen er een geweldig feest van te maken, maar daar hebben we u als publiek ook bij nodig.
Tot slot wil ik het bestuur, de leden, vrijwilligers, sponsoren, adverteerders en de gemeenten bedanken voor hun bijdrage om dit feest mogelijk te maken.
Laten we hopen op mooi weer en veel feestgangers, dan gaat ons Sionsfeest zeker slagen
Tot ziens op 21 en 22 augustus.
Hartelijke groet, Hans Broekhuizen voorzitter.
Bekijk ook de foto's

Terwebloem - 11-08-2015
Locatie: Terwebloem,
Van Bergenhenegouwenlaan 2, 2685 GB Poeldijk.

Foto: interieur van de Terwebloem.

Jaarlijkse b.b.q.-avond voor de koorleden en partners. - 06-08-2015
Jaarlijks zijn de koorleden met hun partners en vrienden bij elkaar om uitbundig te genieten van de b.b.q. en even terug te kijken naar de prachtige momenten gedurende het afgelopen seizoen en weer met opgeheven hoofd naar de toekomst uit te zien.

Het dameskoor, o.l.v. Marrie Solleveld bakte ze wel heel erg bruin met haar ingebrachte liedjes.

Tevens werden enkele koorleden in het zonnetje gezet voor de daden die zij ten gunste van de vereniging hebben uitgevoerd.

De dirigent, Jaap de Groot, werd dan ook nog eens extra bedankt voor de enthousiaste wijze waarop hij het koor leidt.

Op foto: Was glad, nooit behaard geweest en nog glad.
Staat wel dik in de olie.
Prachtig!!
Bekijk ook de foto's

Rabo verliest een belangrijke poot. - 30-07-2015
Donderdag 30 juli 2015.
Locatie; Geheim optreden.
(Rabobank Leehove, Leehove 65, 2678 MB, De Lier.)

Door het heengaan van Gerard Willems verliest de Rabobank Westland een belangrijke persoon uit haar gelederen.
Gerard gaat genieten van een welverdiende periode van zelfbezinning na zovele jaren zorg over de gebouwen van Rabobank Westland, haar KLUIZEN, de liften en de afdeling horeca binnen dit bedrijf.

Maasdijk slaat op hol. - 24-07-2015
Van woensdag 23 t/m zaterdag 26 juli werd het 29e Zomerspektakel Maasdijk gevierd.
Dit jaar konden we voor het eerst in de historie spreken van een 'Maasdijkse Feestweek' omdat zowel de Wielerronde en de VTM-loop plaats vonden in deze 4 dagen.
Op woensdag werd er gestart met de 60e wielerronde van Maasdijk, gevolgd door een spetterende feestavond.
Donderdag werd het Zomerspektakel officieel geopend en deze avond stond garant voor een gezellig Westlands sfeertje.
Vrijdagmiddag was er een kinderprogramma met daarna een DJ, waarbij het middagprogramma direct overvloeide in het avondprogramma, opnieuw met verschillende DJ's en optredens.
Op zaterdagmiddag werd de 25e VTM Telecomloop gehouden en dit voor het eerst tijdens het Zomerspektakel.
Er wordt een jeugdloop gehouden en men kon zich in het zweet werken op de 5 of 10 km!
De zaterdagmiddag stond verder als vanouds bekend als de gezelligste middag en dat werd dit jaar niet anders. De barren bleven opnieuw open en op zaterdagavond zou de band Melrose van het podium knallen gevolgd door een niet te evenaren finale!
Kortom, het werd een heerlijk programma, met veel optredens en gezelligheid!
Bekijk ook de foto's

De mosselbank - 11-07-2015
Locatie: De Masemude 60, 2681 AK MONSTER.

Mosselparty.

Foto: Twee kleine eilandjes in de Grevelingen te midden van de mosselkweek.

De "Koop'stad' aan de kust" golft nog na na ons passagieren. - 09-07-2015
De enige stad in het Westland stond tot aan de enkels in het (traan-)water na het horen van onze zang en muziek.

De bemanning van ons schip "Onder zeil" stapte in 's-Gravenzande aan wal om de wallen van die stad eens te bezoeken.
Het werd met de ouderen uit die STAD een sfeervolle middag.

Bekijk ook de foto's

Chr. Muziekver. Prins Hendrik vierde feest. - 04-07-2015
B.g.v. het Jaarconcert van de Chr. Muziekvereniging Prins Hendrik.
Locatie: De Hoornbloem te Den Hoorn, Kon. Julianaplein 1-3.

Honselersdijk bruist door braderie. - 26-06-2015
Op deze prachtige zomersedag gonsde Honselersdijk van zonnige activiteiten.
Omdat mee te maken is de familie Busteed speciaal gekomen vanaf het eiland Lord Howe Island, gelegen tussen Australie en Nw. Zeeland. (Op uitnodiging van een koorlid die vandaar de kiemen van de Kentia palm exporteert).
De ouders Peter en Vicky, met hun dochter Brooke en hun zoon Noah, zongen uit volle borst HUN volkslied mee.
Bekijk ook de foto's

Hoe voelde dat met die Westlandse zeelui? - 13-06-2015
Woonzorgcentrum Dekkersduin
Campanulastraat 6,
2555 DE Den Haag

Fight For Cancer. - 06-06-2015
Locatie: Voetbalvereniging SV Den Hoorn.

W.O.S.:
Den Hoorn: 31.000 euro voor kankerbestrijding

maandag 8 juni 2015, 13:14

Het evenement We Fight Cancer bij SV Den Hoorn heeft zaterdag 31.000 euro opgeleverd.
Dat is een tussenstand, want de baromzet moet ook nog geteld worden. Er waren verschillende activiteiten georganiseerd om geld op te halen.
Zo was er de hele dag een voetbaltoernooi en konden kinderen zich schminken.

Ook was er een massagetafel en werd zoetigheid uitgedeeld. Voor de jeugd was een luchtkasteel neergezet en de ouderen konden luisteren naar muziek van onder andere het Westlands Zeemanskoor 'Onder Zeil' en het kassenbouwerskoor. Aan het einde vond een veiling plaats.
Bekijk ook de foto's

Herhaling: 10 Jaar Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'. - 30-04-2015
Op donderdag 30 april j.l. werd, op aandringen van veel vrienden en kennissen, opnieuw een uitvoering verzorgd in het WestlandTheater 'De Naald' te Naaldwijk m.m.w. van Maartje & Kine.
Binnen 14 dagen werden de kaarten verkocht zodat het koor wederom voor een bomvolle zaal en enthousiaste supporters hen konden vermaken.
Wij menen dat wij daarin uitstekend zijn geslaagd.

Viering Koningsdag - 27-04-2015
Dat vierden wij met alle Maasdijker's in de Prinsenhof,
Cornelis Houtmanplein 6, 2676XE Maasdijk.

Natuurlijk kon onze spreekstalmeester zijn handen en dansschoentjes niet thuis laten en danste aldus met de schoonste dame uit Maasdijk, Jasmijn Veenman, 'Bella Bella' met zijn meest uitgemeten Westlandse danspasjes en charme.

De dame met de mooiste bloementjes panty, met de 'in handen gedragen' windmolenkenner, vermaakten het Maasdijkse volk 'West- zuid west van Ameland' zich opperbest, terwijl de beste lebbelaars van ons koor, Kees van Paassen en Rene Jans 'Mingulay boatsong' uitbeelden en die JUNGE, toch uiteindelijk terug kwam onder begeleiding van Rogier Wiegman, omdat hij alleen de weg terug nooit gevonden zou hebben.
Bekijk ook de foto's

Kom in de kas. - 11-04-2015
Kom in de kas.

Locatie nummer 10:
Zuidgeest Gerbera's/ Flower Gerbera's,
De Bruidsbogerd 1, 2671 DK Naaldwijk
Bekijk ook de foto's

Raboclub actie. - 07-04-2015
Beste Koorleden.
Vanavond is de Raboclub actie in De Naald bekend gemaakt.
Jan Veenman en ondergetekende waren aanwezig.
We hebben een prachtig bedrag binnen gehaald.
Dank voor jullie inzet.

Met vriendelijke groet,

Jos Zuidgeest

Webmaster:
Zonder aftrek van gebruikte drankjes?
Rabo is ons beste vriend.

Onze Ben trekt een volle zaal. - 20-03-2015
Onze Ben Keijzer uit Den Hoorn, accordeonist vanaf het 1e uur bij onze vereniging, trekt op eigen kracht een volle zaal van het verpleeghuis zorgde 'De Bieslandhof', Beukenlaan 2 te Delft, alwaar hij thans wordt verzorgd.
De tot de nok toe gevulde zaal met enkele familieleden en mede bewoners genoten zichtbaar van onze zang en muziek.
Bekijk ook de foto's

Algemene ledenvergadering - 07-03-2015
Zie tekening:
Alle door de voorzitter verzamelde opmerkingen die de leden zouden verwoorden zijn behandeld en door het bestuur beantwoord.
Daar waar de leden hun stem konden uitbrengen konden zij dat doen na censurering van het bestuur.

50 Jaar Jubilee! - 01-03-2015
In de Tuinderij vierde de familie Nic& Toos Slaman hun 50 jarig jubilee.

Reactie van de fam. Slaman.

2 maart 1965 - 1 maart 2015.
Op 1 maart vierden wij ons gouden huwelijk.
Op de mooiste locatie van het Westland, 'De tuinderij'.
Zo rond 17.30 werden wij door onze zoon en schoondochter gevraagd mee te gaan, want ons cadeau stond klaar.

En dat was het zeemanskoor 'Onder Zeil' uit De Lier.
Wat geweldig, wat een sfeer bracht dat mee. Het was echt geweldig aan elkaar gepraat door de grootste praatjesmaker Alphons de Wit. Ja wie anders.

Wij hebben heel erg genoten. Het was niet alleen de slagroom maar ook de kers op de taart.

Wij wensen jullie nog veel succes met dit geweldige mannenkoor.

Heel veel groeten,
je neef Nic en Toos Slaman- Zwinkels.
(Opmerking webmaster: Neef = Wil van Rest).

(Locatie: Van Wijklaan 2, 2678 NJ De Lier)
Bekijk ook de foto's

- 21-02-2015
Van 10:30- 12:45 uur.
Locatie: WoonZorgCentrum Akkerleven
Veldvreugd 15, 2636 JJ Schipluiden.

Het uitgestelde optreden van november jl.

10 Jaar Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'. - 23-01-2015
Beste Hans en Toos en alle zangers en medewerkers van Onder Zeil en Maartje & Kine.

Net thuisgekomen zitten we nog na te genieten van jullie geweldige jubileumconcert van Onder Zeil.
Alles klopte de muziek, de uitvoering, de uitstraling enz.enz.

Ook de bijdrage van de dames Maartje en Kine was een schot in de roos, nooit van gehoord maar wat een artiesten, geweldig! Die komen er wel.
Het publiek heeft er denk ik zonder uitzondering van genoten en jullie als koor straalden van plezier, alles was goed.

Breng de complimenten over aan je collega's, de spreekstalmeester, het orkest, de trompetist/drummer en de dirigent.
Wij zijn als zangers van het Westlands Mannenkoor ook wel wat gewend (en het is een beetje appels met peren vergelijken omdat jullie repertoire anders is) maar zoals mijn vrouw en ik het vanavond hebben ervaren doen jullie qua amusementswaarde zeker niet voor ons onder. Nogmaals de complimenten en dank voor de uitnodiging!

Met vriendelijke groet,

T.en T. van Holsteijn
Bekijk ook de foto's

St. Vrienden Ouderen Wateringen/ Kwintsheul pakt uit. - 07-01-2015
Marijke Helderman, regiomanager van Careyn, is door burgemeester Peter Vermeulen, voorgesteld aan de gasten in De Ark b.g.v. het Nieuwjaarsdiner voor de leden die Stichting.
Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' zorgde voor het kletsen op de dijen en meezingers.

2015!!!!!!! - 02-01-2015
Nieuwjaarsreceptie.
Locatie: De Lier.

Na begroeting opende de voorzitter door de hartelijke groet uit te spreken van onze accordeonist Ben en even 'terug te kijken' over de afgelopen 10 jaar in het bijzonder het afgesloten jaar.
Hij eindigde met het hierna volgende gedicht:

'Ik was te Cadzand aan het strand
getuige van een misverstand,
toen ik twee golven hoorde spreken
precies voordat ze zouden breken.
De ene riep: 'Het is gedaan,
wij zullen hier te pletter slaan!'
De ander zei beslist: 'Welnee,
je bent geen golf, je bent de zee'.

(Hein Stufkens)

Het champagneglas werd geheven om dat als helder gebaar naar elkaar gezondheid en een dosis geluk uit te spreken en te toasten.

Vermoedelijk zullen we de voorzitter vanaf nu meer dan regelmatig tussen de golven treffen om de zee te ontmoeten.
(Wij misten hem bij de Nieuwjaarsduik).

De op locatie genomen foto's door de webmaster zijn van slechte kwaliteit.

Wie heeft betere?

Ben, omringd door zijn combo. - 29-12-2014
Ons koorlid Ben, accordeonist van het 1e uur, nu woonachtig in de Bieslandhof te Delft, hebben wij verrast met een muzikaal optreden in tegenwoordigheid van familie en huisgenoten.
Ben kende nog veel teksten en zong dus lekker mee.
Ook zijn huisgenoten zongen met Ben de tweede en derde stem.
Bekijk ook de foto's

Naaldwijk festival - 20-09-2014
De weersomstandigheden zorgden voor een goed bezet Naaldwijk.
De koren hielden het publiek vast met zang en muziek van allerlei genre.
Bekijk ook de foto's

Balletje, balletje. - 17-09-2014
Op het buitenterrein van Het Anker te Wateringen werden de jaarlijkse Wereldkampioenschappen gehouden met het spel Balletje- balletje.
Het biertje won.
Bekijk ook de foto's

Wereldhaven festival - 06-09-2014
In het kader van de Wereldhavendagen werd wederom Wereldhaven festival georganiseerd.
Mede door de juiste weersomstandigheden werd het festival en de Wereldhavendagen een groot succes.
Bekijk ook de foto's

Zomerfeest in Maasland met af en toe een drup uit de lucht. - 30-08-2014
Als Gerrit een volgend glaasje neemt komen de passerende dames bij hem goed helder in beeld.

De pianist in cafe Pinas is ziek. Zijn midden klavier is gestolen. Hij moet het doen met de overblijvende 9 toetsen.

Ook Ad is present om de stembanden in te smeren met het 'rum uit Jamaica'.
Bekijk ook de foto's

Te gast op het eiland Poeldijk - 27-08-2014
Op het eiland, in de kroeg de 'Backershof', troffen wij een bont gezelschap schippers en schippersvrouwen, die jaren de Nieuwe vaart, de Gantel en de Wennetjes sloot bevoeren met die prachtige Westlanders.
Nu, op de klip Poeldijk, werden de liederen van weleer nog eens dik bezongen. De rum ging de zaal rond, de dirigent schraapte zijn strotje en zette in op het Poellukse volkslied.
Met steun van een jolige dame werd het 'Cafe aan de haven' nog eens ingezet ter afsluiting.
Een gezellige boel op die klip.
De man op de voorgrond kennen we niet.
Hij is volgens ons ook geen muzikant.
Zat meer met zijn ballpoint te spelen dan met het klavier.
Bekijk ook de foto's

't Anker onder zeil - 20-08-2014
Dienstencentrum 't Anker te De Lier.

Bij de komst van onze drummer/ trompetist, ene Kees, en na het doornemen van het ophogen van heel De Lier, incluss. de DOM, i.v.m. dreigende (te)hoge waterstanden van De Lee, (e.e.a. verwoord in het AD-Westland), waarin enkele dagen geleden 306 deelnemers van de ALS zwemloop werd gehouden wegens te lage waterstand kon het feest in 't Anker beginnen.
Vites had het weer helemaal voor elkaar.
Financieel gesteund door het Oranje- comité wist zij zelfs verrassende versnaperingen voor de zetten.

Bekijk ook de foto's

Westland zwemt ALS- ten dele de wereld uit met een opbrengst van 200.336 Euro. - 16-08-2014
De eerste editie van A Local Swim, waarbij mensen naar Amsterdams voorbeeld door de Lee in De Lier zwemmen, heeft 200.336,- Euro opgebracht. In totaal zwommen 306 deelnemers op 16 augustus twee kilometer door de Lee. Zij werden ondersteund door honderd vrijwilligers en honderden toeschouwers. De zwemmers hadden het onderweg druk met zwaaien naar familie en bekenden en een enkeling stapte zelfs uit het water om een drankje te doen in de tuin van bekenden. Ook konden zwemmers onderweg even uit het water stappen om zich te laten masseren. Een zwemmer werd door de Reddingsbrigade geadviseerd de zwemtocht te staken.
Bekende Westlanders zwommen mee, zoals, Alphons de Wit uit De Lier, Rene Nederpelt, Ellen Vijverberg-van Rest en Roos van der Lubbe,uit 's-Gravenzande.
Bekijk ook de foto's

Jaarlijkse verenigingsavond. - 26-07-2014
In de fototheek van Toon, ons nieuwste koorlid, heb ik materiaal aangetroffen waaruit zou kunnen blijken dat het bestuur aan de kant is gezet en de partners van de leden het lot hebben overgenomen.
Ze staan er agressief bij alsof ze zojuist de opera ' Het ware geweld' hebben opgevoerd.

Enkele reacties:
1. Vanavond eind feest van ons Zeemanskoor "Onder Zeil".
De vrouwen hebben er een onvergetelijke avond van gemaakt en de voorzitter is niet vies van een knuffel.
T.v.d.M.
Reactie Webmaster: De knuffelaar ook niet. Heeft ten minste 2 X per maand een vent of een leuke meid op zijn schoot.

2. Mijne dames en heren,
Middels deze weg wil ik jullie laten weten dat ik gisteren een topavond heb gehad.
Dames, prachtig nummer en op sublieme wijze vertolkt. Mooi om te zien hoe jullie ons aller dirigent Jaap hebben laten zweten. Maar wat ik toch even kwijt wil is dat het koor en aanhang (of zal ik zeggen fans…) uit een prachtige warme groep mensen bestaat waar vriendschap, saamhorigheid en vooral gezelligheid hoog in het vaandel staan. Ik ben blij dat ik daar als Benjamin deel van uit mag maken. Bedankt!!!
Fijne zondag toegewenst.
R.N

3. Een derde raakte in een depressieve huilbui.
A.de W.

4. Het was ook een geweldige avond, dankzij de prachtige locatie bij Adri en natuurlijk ook 'ons koor' met de DAMES
Dank aan ieder die ervoor gezorgd hebben!!!!
Met vriendelijke groet
K.M

Opgetekend door De webmaster, 10 km boven de Pyreneeen.

Bekijk ook de foto's

Openbare repetitie! - 19-07-2014
Terwijl de mussen en de kraaien vanuit de wilgen, bij circa 30 gr., zonder zwembandjes de Lee invielen en onze supporters tot aan hun navels in het boezemwater stonden hielde wij, niet aangekondigd, een openbare repetitie.
In en aan de Lee dobberde een enkele jonge moeder met haar kinderen op zoek naar liefdevolle warmte. Dat kreeg zij:
Het Westlands Zeemanskoor Onder zeil.

Bekijk ook de foto's

Joke 75 jaar! - 13-07-2014
Joke Duifhuis- Van Wijk uit Wateringen werd uitbundig in de bloemetjes en zang gezet.
De sfeer had iets weg van een gladiolen feest.
Locatie: De Rank te De Lier.
Bekijk ook de foto's

De lekkerste mosselen komen uit .......... - 12-07-2014
Locatie: De Masemude 60, 2681 AK Monster.


Bekijk ook de foto's

De kapitein 70 jaar jong. - 12-07-2014
Jaap de Groot is kikken man,
lachen man, zingen man.
On'z dirigent is zingen man,
drinken dagen lang.

Onze zeeman met de meeste vrees voor stromend water!
Bekijk ook de foto's

Rozenhof Naaldwijk - 02-07-2014
Rozenhof wordt meer en meer strand en zee na weer een bezoek van een zeemanskoor.
Alle jarigen werden ook weer in het zonnetje gezet.


Rondje (Maasvlakte) Calandkanaal - 27-06-2014
De overbeladen (!) Prinsenland (ex. 'Henri Dunant'), koos vanuit het gezellige Maassluis voor een retourtje koers naar (de Maasvlakte) het Calandkanaal.
Een circa 3 uur durende vaartrip leverde weer veel geweldige scheeps- en watertaferelen op.

Op een van de foto's blijkt dat een koorlid niet alle aandacht heeft voor de dirigent.

Met dank voor de fotograaf die met het pontje is te bereiken.
Bekijk ook de foto's

10 Jaar Westland - 20-06-2014
Tien jaar Westland vierden wij in het Oranje.
Bij een volgende foto blijkt dat de aandacht wordt verlegd o.a. van de zee naar de jonge dames.

Bekijk ook de foto's

De Leuningjes brengt ons in de sfeer van 10 jaar Westland. - 14-06-2014
O.l.v. Hans de Wit (Oorspronkelijk uit het verre zuiden, -Breda, -of toch Willemstad!!) raakten wij al in de ban van 10 jaar Westland.
Komende vrijdag zingt Jacques (Sjaak) van der Tak ook nog mee dus wordt het ten minste vijf stemmig.
Volgens Hans de Wit zingt een koor doorgaans vierstemmig!!
Bekijk ook de foto's

Andre Loods(t) 1, 2, 3, 4, ........... - 06-06-2014
Restaurant De Wollebrand te Honselersdijk.

65- verjaaardag van ons koorlid.

40 Jaar samen het leed gedeeld en de liefde gesmuld. - 17-05-2014
Locatie: Strandpaviljoen 'Zomertijd',
Nieuwlandsedijk 22, 's-Gravenzande.

Koningsdag. - 26-04-2014
Wijkcentrum Vitis Welzijn De Prinsenhof, Cornelis Houtmanplein 6,
2676XE Maasdijk,
b.g.v. Koningsdag!

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=228KxHzoHm0&feature=youtu.be
Met dank aan Tonny van Leeuwen.
Bekijk ook de foto's

Dit ben ik ! - 11-04-2014
Leo Buijs, werkzaam bij Patijnenburg heeft een grote wens in vervulling zien gaan.
Meer weten?
Zie de WOS tijdens het weekend van 2 t/m 4 mei a.s.
Bekijk ook de foto's

Opbrengst ledenstemming RaboClubkas 2014 - 07-04-2014
Ons jongste muntensorteer- matroosje, ondersteund door onze oude ervaren penningmeester, ontving, als over gelukkige gekozen betaalmeester/ rentmeester tbv het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' van de Rabobank het mooie bedrag van ......
Waarvoor hartelijk dank.
Bekijk ook de foto's

Onze orkestmeester in de lappenmand. - 05-04-2014
Onze 75-jarige Ben, de orkestmeester met het 'schippersklavier', tijdelijk in de ziekenboeg.
Wij wensen hem een grote dosis geduld en uitzicht op verbetering in zijn functioneren.
Wij wensen Ria en verdere familie sterkte bij de verzorging van Ben.

Ria en Ben hebben samen Sara & Abraham in de echt gezien. - 28-03-2014
De Tuinderij
Van Wijklaan 2, 2678 NJ De Lier.

Een geweldig feest hebben wij beleefd met onze Concertmeester Ben en zijn partner Ria.
Samen al 50 maken zij Den Hoorn (on-)veilig met klinkende noten, balen cement en tig meters tegel- stucwerk en 3-D kaarten maken en die aan de man/ vrouw brengen.
Hij werd ook nog eens 75 lentes jong.

Proficiat helden van Delfland!
Bekijk ook de foto's

Jaarvergadering 2014 - 22-02-2014
Met een type als Aad van Leeuwen in je gelederen zal een vereniging NOOIT kapot gaan!
Bekijk ook de foto's

Pijletuinen - 18-02-2014
Super gezellige mensen daar in de Pijletuinen.

Nieuwjaarsreceptie 'Onder zeil'. - 10-01-2014
Lekker op temperatuur bij de handbalvereniging tijdens de Nieuwjaarsreceptie met onze koorleden.
Bekijk ook de foto's

Jaaractiviteit Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'. - 25-10-2013
Het Westlands Zeemannenkoor 'Onder zeil' trad met de 'Amazing Stroopwafels" op in de tot de nok toe uitverkochte De Rank te De Lier.

Shantyfestival Spijkenisse. - 05-10-2013
Spijkenisse:
10.000 Jaar geleden werkten er vissers (steurvangers) en jagers in het moerassige gebied van het huidige Spijkenisse.

Spijkenisse is ontstaan als een boeren- en vissersgemeenschap aan een kreek van de Oude Maas.

Vandaag gonsden het van de geruchten dat de burgemeester terug zou willen naar de kreek van toen.

Tien (shanty-)koren uit de regio bezongen dit streven van deze burgemeester.

Zie ook:
http://www.flickr.com/photos/anat_kroon/
en
http://www.flickr.com/photos/maanen1963/
en
https://plus.google.com/photos/108068878098586796634/albums/5931604039176073089?banner=pwa
en


https://plus.google.com/photos/108068878098586796634/albums/5931597403956913697?banner=pwa

http://www.weekbladspijkenisse.nl/nieuws/actueel/op-de-woelige-baren-video/2/2909
Bekijk ook de foto's

Moderne wiskunde: Min Sara en plus Abraham is 20 jaar: -S+A=20. - 28-09-2013
Partycentrum 'Onder ons', Kerkpolderweg 8, 2625 EB Delft.
20 Jaar trouw.
Zij nog geen Sara.
Hij Abraham plus.
Bekijk ook de foto's

Ballen weggooien en vervolgens weer rapen c.q.: - 18-09-2013
Water naar de zee dragen.

Leen Hartog wint bij Jeu de boules
Info van W.O.S.

Voor de twaalfde maal werd woensdag het Westlands kampioenschap Jeu de boules gehouden op het parkeerterrein van De Ark in Wateringen.
Het toernooi is dit jaar gewonnen door Leen Hartog, speler bij 's-Gravenboules in 's-Gravenzande.

De organisatie van het toernooi is in handen van Velo SMV in samenwerking met de Stichting Vrienden Ouderen Wateringen Kwintsheul.
Als openingsact speelde burgemeester Van der Tak de eerste wedstrijd tegen Nel Boers, de winnares van vorig jaar. In totaal deden 192 deelnemers mee aan het toernooi, die allen vier individuele wedstrijden speelden.
Bekijk ook de foto's

De beste shanthymannen - 07-09-2013
De beste shanthymannen zijn de vrouwen.
Uit haar hard en ziel.

Dat is wel gebleken op de Parkkade te Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen o.u.v. Van Oord, Marine Ingenuiti.
Bekijk ook de foto's

Wereldse dagen. - 07-09-2013
Binnen en buiten Van Oord is het altijd druk.
Maar zeker ook relax en doordacht.
Doortastend maken zij de waterwereld en het aangrenzende havengebied toegankelijker.
De shantys gonsden zwoelend en zwingend over de Parkkade, langs de 'Artemis' van Van Oord en de Maas.

Zon (en bloem). - 06-09-2013
Op deze zonnige dag organiseerde de Zonnebloem een picknickmiddag voor de niet aller jongste uit De Lier.

Als welkom werd een glaasje Prosecco geserveerd dat bijzonder in de smaak viel.
Aldus enkele prachtige uurtjes.
Bekijk ook de foto's

Cockels and mussels. - 13-07-2013
Mosselparty te Monster.
De Masumunde 60, 2681 AK.

De meest sympathieke en sportieve vrouw, Annie v.d. V.- O, van Monster op het mosselfeestje.
Bij erg lage temperaturen tot voor kort nog op de schaats!

Bekijk ook de foto's

150 Jaar Staalduinen - 06-07-2013
Locatie: Bedrijfskantine van Logiqs Agro International B.V., Hondertland 131, 2676 LT Maasdijk.

B.g.v. 150 jaar Staalduinen.
(Hij en zij, samen).

Lopend buffet. - 05-07-2013
Jaarlijkse clubavond.

Locatie: Blaker 22 2678 LW De Lier.
Bekijk ook de foto's

xx - 11-06-2013
Locatie: Florence Steenvoorde
Generaal Spoorlaan 62, 2285 CH RIJSWIJK

Shell Weena Rotterdam - 06-06-2013
De personeelsvereniging van Shell Weena Rotterdam heeft haar uiterste best gedaan om de lekkerste haringmaatjes uit het vat te trekken en die ons voor te zetten.

De locatie (het restaurant?) was gelukkig groot genoeg om al het locatiepersoneel op te vangen en hen te laten genieten van onze volkszang.

Voor het koor, en achter Jaap, is er ruimte gecreeerd om heerlijk te kunnen dansen.
Op het moment dat de foto werd gemaakt waren de dansparen zich nog aan het omkleden.
Bekijk ook de foto's

60 jaar trouw! - 18-05-2013
B.g.v. een 60 jarig huwelijk.

Locatie: Restaurant Wollebrand.
Broekpolderlaan 10
2675 LJ Honselersdijk.

Zie gastenboek.

Kroningsdag in Maasdijk - 30-04-2013
De Oranjebitter weekte ons publiek los van de TV.
Tijdens en na het zingen van 'Rum uit Jamaica' stroomde de zaal vol op zoek naar meer.
Dorstig volk, daar in Maasdijk.

Zie ook Gastenboek/ Stuurlui aan de wal.
Bekijk ook de foto's

Koningsdag voor Kees Vermeulen. - 27-04-2013
Op een zeer aantrekkelijke locatie in Den Hoorn werd de verjaardag gevierd van Koning Kees.
Althans, gelet op het aantal gasten en de inrichting van het terrein, was er echt sprake van een paleistuintje 'Achter de Haagse duinen'.
Bekijk ook de foto's

Flappen(tappen-)kast - 06-04-2013
Na passen en meten heeft onze Joop van Etten na enig(?)freubelwerk een prachtige kast in elkaar gezet om onze A3 muziekflappen in op te bergen.
Ik zie Arie, de bewaker van die kast, er voor aan dat hij vanaf vandaag elke dag een verzonnen repertoire van 20 liedjes, X 10(!), uit die kast trekt om deze vervolgens weer terug te steken in de kast.

Een prachtig initiatief.

Ik hoop dat er rekening mee gehouden is dat ons repertoire regelmatig wordt aangevuld met nieuwe in te studeren songs.

De webmaster. ;-)

Verjaardaagsfeestje in Rozenhof - 03-04-2013
In het dienstencentrum Rozenhof te Naaldwijk werden 'enkele'(!!) verjaardagsfeestjes gevierd.
Dat leverde voor ons en voor hen enkele gezellige extra uurtjes op.

Foto volgt.
Bekijk ook de foto's

Raboclubactie. - 02-04-2013
Op 2 april mocht het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' van de Rabobank Westland een fors bedrag ontvangen.
Onze leden en supporters stemden massaal op ons b.g.v. de Clubactie van de Rabobank.

Hartelijk dank Rabobank en supporters.

Foto: Familie van elkaar?

Afscheid van Hans de Klerk. - 07-03-2013
Restaurant Fleuresto,
Dijkweg 66, Honselersdijk.
B.g.v. het afscheid van dhr. Hans de Klerk als brandweercommandant Flora Holland te Honselersdijk.

Bekijk ook de foto's

Backershof Poeldijk - 27-02-2013
Na uitnodiging van Vitis Welzijn was de zaal van Backershof gauw volgeboekt omdat het enige echte zeemanskoor van het Westland op bezoek zou komen.

Wij, koorleden, hebben er heel veel plezier aan gehad.
En ... We komen graag nog eens terug.

Kees van der Geest, de wel bekende bloemenman uit Monster, heeft het koor nog uit de brand gehaald door het stokje van de vaste dirigent over te nemen omdat die zijn handen even wilde wassen(!).

Bekijk ook de foto's

Jaarvergadering 2013. - 23-02-2013
Onze vice-vice-voorzitter, Aad van Leeuwen, uitte zich tijdens het slot van de Jaarvergadering 2013 zo lovend uit over het koor, de bestuursleden en onze opperstalmeesterspreker, dat hij beloofde(?) bij de volgende jaarvergadering, niet enkele personen, maar het hele koor in de bloemetjes te zetten.

Ook werden de scheidende bestuursleden, Aad van Wallene, Piet van de Laar en Wil van Rest, bedankt voor hun inzet, dat mede werd geuit door het aanbieden door de achterblijvende bestuursleden, de voorzitter en penningmeester, Jos Zuidgeest en Jan Veenman, van een prachtig sculptuur van brons van de kunstenares Corry Ammerlaan-Van Niekerk.

Foto's: Onze eigen Yvonne.
Bekijk ook de foto's

Alle vissen, jong en oud, op het droge vanuit de Vijver(-hof). - 22-01-2013
Vijverhof aan het Zagwijnhof te Delft helemaal op z'n kop.
Door een aanstekelig leiderschap van de plaatsvervangend dirigent kwamen alle vissen uit de vijver, pardon, van hun stoel en zongen het hoogste lied.
De man die altijd graag aan de knoppen zit stuurde de scheepsjongens naar het juiste volume en de samenzang.
Bekijk ook de foto's

Wedstrijd Jeu de Boules c.q. Petanque, t.b.v. De Wollebrandcross. - 12-01-2013
Clubhuis De Boulier.

Voor de bestemming De wollebrandcross, werd aan de Kanaaalweg te De lier een balletje gegooid.

De opbrengst werd 3.500,- Euro.
Helemaal super.

Voor dat doel traden wij Pro Deo op met als gevolg dat onze dirigent werd ingeleverd aan de bar en hij direct, definitief, werd afgelost door een super gezellige dame uit de zaal.
Haar willen we dan ook per direct in vaste dienst nemen.

Ons super gezellige Westlands Zeemanskoor wordt dus wederom uitgebreid met een dame.
Wij mannen zullen ons wel sterk maken dat dames niet het gehele koor over nemen.
In dat geval halen we de oude dirigent, Jaap de Groot uit 's-Gravenzande, weer van stal.
Bekijk ook de foto's

Nieuwjaarsreceptie 2013 - 04-01-2013
Hij; bevlogen!
't Is maar een kleintje met een grote scheiding op het hoofd en niet te vervangen.

Knus en goed verzorgd in de '3e helft' te De Lier.
Bekijk ook de foto's

Heropening Lunchroom Bijzonder - 30-10-2012
Na eenmaal eerder van locatie verplaatst te zijn heeft restaurant Bijzonder thans haar laatste en mooiste locatie geopend.

Lunchroom met bijzondere bediening.
De stichting heeft ten doel de mogelijkheid bieden aan verstandelijk beperkte mensen om werkervaring op te doen binnen de maatschappij en het verrichten van al hetgeen met vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Zij trachten dit doel onder meer te bereiken door middel van het exploiteren van een lunchroom. Deze lunchroom is gevestigd in 't Centrum te De Lier.
In samenwerking met 't Centrum is het terras en foyer beschikbaar gesteld voor de exploitatie.

Onze medewerkers in de bediening zijn mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met Stichting Ipse zijn deze medewerkers geselecteerd. Stichting Ipse biedt zorg aan mensen met verstandelijke beperking. Een achttal medewerkers helpen ons verdeeld over vier werkdagen in de bediening en alle randzaken die daar bij komen kijken.

Wij nodigen u van harte uit in onze bijzondere lunchroom!

Adres:
Hoofdstraat 8, 2678 CK De Lier
Tel.: 0174-51 26 32
Bekijk ook de foto's

Delft: Slinger door de wijk. - 20-10-2012
Zaterdag 20 oktober 2012 was het weer feest in de wijk Westerkwartier te Delft.

De Stichting Bewoners Initiatieven Hof van Delft organiseerde voor de 7e keer het Wijkfeest 'Slinger door de wijk'. Samen met de Brandweer, Politie, Speeltuin het Westerhonk, Breed Welzijn Delft, Werkplaats Spoorzone Delft en de kerk aan de Raamstraat.
Bekijk ook de foto's

Korenfestival Naaldwijk - 29-09-2012
Sorry Kees.

Tekst en foto uit: AD- Westland, d.d. 1 oktober 2012.

Het koor leeft weer op!

Oer-Hollands dagje trekt honderden bezoekers extra door het optreden van het Westlands Zeemanskoor 'Onderzeil'.

Zie voor foto's: http://www.westlandkorenfestival.nl/
onder Foto's 2012.
Bekijk ook de foto's

Rolling Home over the Fluesen - 28-09-2012
Deze trip stond in het teken van de jaarlijks te organiseren zeildag van het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.

Door allerlei omstandigheden meldden zich zeker vier man aan om met de schipper van het koor op stap te gaan.

De schipper werd uitbundig in het zonnetje gezet door onze solo-gitarist Kees, die voor hem een prachtig lied had geschreven.
Zie ook het gastenboek.
Bekijk ook de foto's

De Ark. Een grote zandbak. - 19-09-2012
Ark Toernooi.

Op woensdag 19 september organiseerde VELO/SMV het Ark-Toernooi.
Dit Jeu de Boules toernooi is een jaarlijks terugkerend evenement.
Het Ark-Toernooi werd gespeeld op het parkeerterrein van het verzorgingshuis
Careijn de Ark. Dit terrein was die dag onherkenbaar, omdat er veel zand was gestort.
Het hele parkeerterrein is dan eén grote zandbak.
Er kon door 200 mensen tegelijk gebould worden.
Nu was deze editie van het Ark-Toernooi heel bijzonder, omdat ook bewoners van Wateringen zich konden aanmelden voor dit toernooi.
Bekijk ook de foto's

Onze opperstalmeester ook op de fiets! - 09-09-2012
Ook onze voorzitter, een van de oprichters van ons koor, die vorig jaar nog in de lappenmand verkeerde, passeerde ons op de fiets op de locatie Emmastraat/ Havenstraat in Monster en sloot zich even snel bij ons aan om het lied 'Ride for The Roses' met ons mee te zingen.
Bekijk ook de foto's

45 Jaar Rozenhof en een tiental jarigen. - 05-09-2012
De Rozenhof, Anjerlaan 49, 2671 KH Naaldwijk i.v.m. hun 45 jarige bestaan.

Enthousiaste bewoners waren onze grootste supporters.
Bekijk ook de foto's

B.b.q.- avond aanboord van onze onderzeër aan de Kerklaan. - 24-08-2012
Met veel enthousiasme en zorg heeft onze stalmeesters Piet en Jan een uitstekend en smakelijk warm- en koud buffet gepresenteerd bij Jos op het achterdek.
Hartelijk dank voor de gastvrijheid en de uitstekende zorg.

Lees voor meer info onze vaste columniste op de gastenpagina.

- 11-08-2012
Golfclub 'Kleiburg',
Krabbeweg 9, 3231 NB Brielle.

Op foto: De twee knapste van de klas.
Niet Jut en Jul!

- 04-08-2012
Locatie: De Tuinderij, Van Wijklaan 2, 2678 NJ De Lier.

Op 21 juli zijn zij al 40 jaar SAMEN op reis.
Op 4 augustus willen Martien, ons koorlid, en Ank Koornneef dat SAMEN, SAMEN met ons vieren.

Meesterlijk Mooi - 03-08-2012
Het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' onder zeil tijdens Varend Corso.

Het koor zal op vrijdag 3 augustus meevaren met 'Meesterlijk mooi', het varend corso door het Westland.
De zogenaamde Rijnmonddag.

Zie en luister: http://www.youtube.com/watch?v=9ExDYXt3O04

Nadere info: http://www.varendcorso.nl/216/3-augustus-Rijnmonddag
Bekijk ook de foto's

Zomerschool - 02-08-2012
Locatie:
Zomerschool voor Senioren p/a: Wijkcentrum het Buitenhuis, Buitenhofdreef 274, 2625 RE Delft

Zomerspektakel te Maasdijk - 27-07-2012
Een van de koorleden van de Tiereliers is door een ongeval overleden.
Om die reden hebben wij het optreden, dat voor hen gepland stond, overgenomen.


Te Maasdijk.

Locatie: Tuindersweg, op het pleintje bij de oude Rabobank, centrum van Maasdijk.

Zie ook: http://www.zomerspektakelmaasdijk.nl/fotos-2012-vrijdag-ochtend
Bekijk ook de foto's

Cockles and Mussels - 14-07-2012
Locatie: De Masemude 60, 2681 AK Monster.

Mosselen houden van u en van het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.
Bekijk ook de foto's

Houd u zich de spiegel weleens voor? - 09-07-2012
Wij waren, voor lichte maar warme werkzaamheden, te gast in het Hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap Delfland, Phoenixstraat 32, 2611 AL Delft.
Een prachtig bouwwerk. Ook de nieuwbouw trof ons door de aanwezigheid van de spiegel waarin de Dijkgraaf, mr. M.A.P. van Haersma Buma (Zeg maar Michiel), elke ochtend zijn haar op orde brengt.

Een prachtig gebouw.
Moet je gezien hebben.

Bekijk ook de foto's

50 jaar Dick & Agnus Tersmette - 07-07-2012
Locatie: Boerderij Burgersdijk De Lier
tgv 50 jarig huwelijksfeest van Dick en Agnes Tersmette.
Mede dank zij een stralende familie en prachtig zonnig weer werd het voor Dick & Agnus een stralende dag.
Bekijk ook de foto's

Ad en Els 25 jaar samen. Ad 65 jaar. - 01-07-2012
Locatie:
De Tuinderij, Van Wijklaan 2, 2678 NJ De Lier.

Feestje!
Ad en Els 25 jaar samen. Ad 65 jaar.

Han & Janneke 40 jaar samen. - 30-06-2012
Locatie: Hoeve Burgersdijk.

40 jarig huwelijksfeest van ons koorlid Han en zijn partner Janneke Korenblom.

Bouwend Delfland (Nederland) - 14-06-2012
Locatie: Strandpaviljoen 'Zomertijd', Nieuwlandsedijk 22, 2691 KW 's-Gravenzande.
Op uitnodiging van 'Bouwend Nederland afdeling Delft en Omstreken.

De Noordzee bracht ons een niet te overtreffen zeebanket.
Met dank aan Bouwens Nederland.
Bekijk ook de foto's

Feestelijke opening Oranjeplein na herinrichting. - 09-06-2012
Op zaterdag 9 juni werd uitbundig de herinrichting en ingebruikstelling van het Oranjeplein in De Lier gevierd m.m.w. van de winkeliersvereniging Actief De Lier, Liora, Excelsior en het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'

Zie foto's op de site van de winkeliersvereniging:
http://foto.actiefdelier.nl/index.php?album=2012%2Fo
Bekijk ook de foto's

Jos (Onze voorzitter) & Ria 41 jaar samen en hij 65 jaar! - 08-06-2012
Locatie:
Partycentrum Vlietzight.
Oude Veiling 1, 3155 EN Maasland.

Dit jaar zijn zij op 4 juni 41 getrouwd, is Ria op 28 mei jarig en wordt Jos op 8 juni 65 jaar,
maar vooral zijn zij gezond en gelukkig!!

Shanty aan de Maas. - 19-05-2012
Locatie: Stadsgehoorzaal Vlaardingen, Schiedamseweg 51, 3134 BB Vlaardingen.

Shantykorenfestival 'Zingen aan de Maas 3' was zaterdag 19 mei 2012 een waar spektakel. Dit keer organiseerden wij (Shantykoor Vlaardingen) dit samen met de Stadsgehoorzaal van Vlaardingen.
Het publiek in grote getale, genoten van drie shantykoren - het Westlands Zeemanskoor 'Onder Zeil' uit het Westland, Sootjevisch uit Zevenhuizen en Shantykoor Vlaardingen - die het publiek op aangename wijze hebben vermaakt.
Van luisterliedjes tot heerlijke meezingers kwamen de shanty minnende liefhebbers aan hun trekken.
Binnenkort in fotoalbum een uitgebreide reportage.
Zie ook: http://www.shantykoorvlaardingen.nl/


Koorleden.
Wat een geweldig optreden was dat.
We hebben ons van de beste kant laten zien en horen.
Je zal maar praeses van zo'n koor mogen zijn.
Ik ben werkelijk trots op jullie.
Met vriendelijke groet,

Jos Zuidgeest

Foto's: Met dank aan A & P Zwinkels.

Zie ook: http://www.shantykoorvlaardingen.nl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=15


Bekijk ook de foto's

Halve eeuw samen!! Da's GOUD waard. - 02-05-2012
Locatie: Hoeve Burgersdijk.
Burgerdijkseweg 34, 2678 NZ De Lier.

B.g.v. het 50 jarige huwelijk van ons koorlid Siem & Janny Keijzer.

Lunchroom Bijzonder: Lierweg 24d !! - 01-05-2012
Lunchroom BIJZONDER heeft tijdelijk een nieuwe locatie.

Ons nieuwe adres is: Lierweg 24d,
2678 CW De Lier.

De medewerkers hebben er nog steeds heel veel zin in.
Ron, Risto, Martijn, Marieke, Vera, Fred, Meta, Wietse, Jacqueline en Marjon staan te trappelen van ongeduld.
De nieuwe locatie is een tijdelijke locatie.
Wij hopen u vanaf nu regelmatig te mogen verwelkomen!

Zie ook: www.stichting-bijzonder.nl
Bekijk ook de foto's

Lid in de Orde van Oranje-Nassau! - 27-04-2012
Ter gelegenheid van Koninginnedag heeft burgemeester Van der Tak van de gemeente Westland op vrijdag 27 april 2012 koninklijke onderscheidingen uitgereikt.
De feestelijke uitreiking vond plaats in De Leuninkjes in Poeldijk.

Ons koorlid, dhr. H.P.M. van de Laar te De Lier, was gedurende 44 jaar vrijwilliger bij de tafeltennisvereniging Smash en is sinds 1992 voorzitter van de sponsorcommissie van de voetbalvereniging Westlandia. Daarnaast is hij onder meer voorzitter van de buurtvereniging Zwethzicht en vrijwilliger bij de carnavalsvereniging De Theebukkers. Ook is hij actief in het Westlands Zeemanskoor Onder Zeil en drager van de dragersvereniging St. Barbara.

Van harte gefeliciteerd met deze Koninklijke erkenning.

Roosevelthuis een daverend dansend huis. - 25-04-2012
Een retour busreis van circa 3 uur naar Doorn was het waard om weer eens lekker los te gaan met, door en voor Westlanders.
Tientallen gehandicapte oudere Westlanders hadden een week vakantie in dit huis en genoten van de extra zorg die zij kregen aangeboden.
De eveneens tientallen vrijwilligers deden hun uiterste best omdat voor elkaar te krijgen.
Het werd een groot feest waarbij ieder zijn of haar steentje aan bij droeg.
Voor ons een zeer geslaagde avond.

Met dank voor de toegezonden foto's.

Bekijk ook de foto's

Sonnevanck ondersteboven - 17-04-2012
Woonzorgcentrum Sonnevanck
Viottastraat 2, 2692 BS 's-Gravenzande.

De bewoners van Sonnevanck raakten van onze zang en muziek helemaal in de wolken en gingen bijna ondersteboven door de zaal.
Bekijk ook de foto's

Duckrace - 15-04-2012
De zondagmiddag gehouden Duckrace Westland heeft 25.000 euro opgebracht voor projecten van de Westlandse ontwikkelingswerker Wim van den Burg in Kenia. Genoemd bedrag werd bekendgemaakt na afloop van twee eendenraces bij het Waterski Center Wollebrand in Honselersdijk.

De race van duizenden kleine badeendjes was voorafgegaan door een wedstrijd van 86 'Big Ducks', die aan het bedrijfsleven waren verkocht. Met het opgehaalde geld worden een eetzaal, keuken en waterput bij een school voor weeskinderen gebouwd. Het evenement was een initiatief van de Ladies' Circle Westland en de Ronde Tafel Westland.

Zie ook: http://www.intergreen.nl/wimvandenburg/index.asp?onderdeelID=17
Bekijk ook de foto's

De ouderen een middagje van de straat. - 21-03-2012
Locatie:
't Centrum
Hoofdstraat 100, 2678 CM De Lier.

Met de leden van de ANBO [bond voor ouderen] zochten wij naar dieper water.

GEVONDEN!

Zij & en hij 40 jaar bij elkaar. - 17-03-2012
Tegenwoordig zou je in aanmerking kunnen komen voor:
"Guinness World Records Book" bij het behalen van zo' n resultaat.

Jeanne en Piet van de Laar 40 jaar huwelijksfeest.

Partycentrum Open Huis, Hyacintstraat 24 's-Gravenzande (Heenweg).

Backershof te Poeldijk - 29-02-2012

De Hof van Heden - 24-02-2012

Hen en Ans van de Laar 40 jaar bij elkaar. - 05-02-2012
Op het grote feest van opa en oma Hen & Ans v.d.Laar in het Partycentrum De Rank was elke klap van Daan, onder toezicht van onze groot-stalmeester/ slagwerker Kees Gardien, een daalder waard.

Jacq Poot - 21-01-2012
5 november 1938 - 21 januari 2012.

We´ll meet Again,
don´t know where,
don´t know when.

Jacq; -de inspirator en zeiler van ons koor-, vaarwel.

Wij wensen Jeannet, kinderen, kleinkinderen en familie troost en moed te vinden in prachtige herinneringen.

Wollebrand actie - 14-01-2012
Locatie: Clubhuis De Boullier.
Kanaalweg 10c 2678 LX De Lier.

Op 14 januari werd er gestreden om de:
Hornbach – Jeu de Boules Wollebrandcup.
Het was een Doubletten Toernooi.
Per WCK-vereniging namen er 8 doubletten aan deel.

http://www.wollebrandcross.nl/
Bekijk ook de foto's

Nieuwjaarsreceptie - 06-01-2012
Locatie: Burgerdijkseweg 34, 2678 De Lier.

Vernieuwde Gamma Delft - 03-12-2011
Van woensdag 30-11 t/m t zondag 4-12 vierde GAMMA Delft de heropening met tal van activiteiten. Tijdens die openingsdagen vonden er diverse productdemonstraties plaats.
Wij waren uitgenodigd om de sfeer aanzienlijk te verhogen, dat zeker is gelukt.

We'll meet Again - 05-11-2011
Bij gelegenheid van de verjaardag van ons koorlid Jacq Poot trakteerde hij gebak en na een warme handdruk, ten afscheid, begrip en dank, zongen wij op zijn verzoek: 'We'll meet Again'.

Die song is hier te beluisteren: http://www.youtube.com/watch?v=tBX16iBQ0rI

Jacq vernam van de week dat hij ernstig ziek is.

Mevr. Verbakel-Steekelenburg 65 jaar. - 01-11-2011
Locatie: De Paardenstal
Gaagweg 38, 2636AK Schipluiden.

De Kreek op zijn kop. - 26-10-2011
Locatie: De Kreek,
Leeuweriklaan 34, 2691 CK ´s-Gravenzande

Jannie & Wim. Hij 65. Samen 40 jaar. - 15-10-2011
Wij mochten met elkaar genieten van zijn 65 jarige verjaardag en hun 40- jarige huwelijk.
Super gezellig daar in De Rank.
De dansvloer was daarom ook goed bezet.

Lees ook het Gastenboek i.d.

Feest op de locatie: 5 jaar kleinschalig wonen - 05-10-2011
Verpleeg en verzorgingstehuis Careyn De Ark, Herenstraat 85, 2291 BD Wateringen.

Pieter van Foreest en Careyn hebben gezamenlijk een kleinschalig wonen voorziening opgezet in de Ark te Wateringen waarbij wonen-zoals-thuis centraal staat. Vanaf oktober 2006 is deze voorziening in gebruik. Voor het Westland is dit het eerste kleinschalig wonen voorziening.

In de Ark zijn 4 woningen met ieder 7 of 8 bewoners. Dus totaal 30 plaatsen voor ouderen met dementie in een beschermde woonomgeving. De bewoners hebben een eigen woon/slaapkamer en brengen de dag door in de gezamenlijke huiskamer per woning.

De gastvrouw uit het Brabantse (Waalwijk)met die zachte G leidde mij, met trots rond in de nostalgische keuken in De Ark uit de jaren '50/ '60 die door haar, enkele vrienden en kennissen gezicht heeft gekregen.
Bekijk ook de foto's

Schiedam Brandt! - 25-09-2011
Het mooie weer heeft er toe bijgedragen dat de Brandersfeesten in Schiedam dit weekeinde druk werd bezocht. Tijdens het evenement werd ook het beeld van Proosje onthuld op het Land van Belofte.

Proosje was al in 1975 min of meer de mascotte van Schiedam.

Uit: RTV Rijnmond

De Schiedamse molens zijn de hoogste klassieke windmolens ter wereld. Er zijn vijf molens overgebleven van de twintig die ooit in Schiedam stonden. De molens werden ingezet als brandersmolens, en maalden gemout graan voor de branders, die moutwijn stookten voor de jeneverindustrie.
Bekijk ook de foto's

Sjaak & Marina 40 jaar samen. - 24-09-2011
Ze wonen heerlijk aan de Lee.
Gezond , gelukkig met z'n twee.

Opa is nu timmerman.
Hij maakt er mooie dingen van.

Oma spit haar tuin heel goed.
Ze weet precies hoe dat moet.

Reizen doen ze heel erg vaak.
Marina doet dat graag met Sjaak.

Tennissen doen ze heel erg graag.
Ze eindigen dan in de Westgaag.

Hun boot de 'Mediterralee'.
Die is er pas een maand of twee.

We passen er allemaal heel goed in.
En hebben het vreselijk naar ons zin.

Zingen doet hij met veel stijl.
Hij zingt een ieder 'Onder zeil'.

Skien vinden wij allen leuk.
We liggen heel de week in een deuk.

De turken kennen ons allemaal
We maakten daar heel veel kabaal.

We mogen altijd blijven eten.
Het is dan ook echt wel te .....

Mar Boers 70 lentes jong. - 22-09-2011
En dat beloofd nog wat.
Mar is niet voor één gat te vangen.

U en wij zullen in de toekomst vast nog van hem horen.
Bekijk ook de foto's

De 'Vier Winden' vangt ze vanuit elke richting. - 10-09-2011
Feestelijke jubileumdag
bij de molen 'De Vier Winden' te Monster.

Afgelopen zaterdag was het groot feest bij korenmolen 'De Vier Winden'.
Niet alleen vanwege het feit dat het die dag 'Open Monumentendag' was maar bovendien omdat dit jaar wordt gevierd dat 700 jaar geleden de eerste molen op deze plaats is gebouwd.

Voorzitter Lies Zwinkels van de stichting opende het feestelijke gebeuren met het aanbieden van de nieuwe molenvlag 'De Vier Winden' aan molenaar Garrit Hendriks en zijn assistent leerling-molenaar Sam van Voorthuizen.
Al vroeg kwamen vele bezoekers de Molen 'De Vier Winden' bezichtigen. Het icoon van de kern Monster. Het mooie weer was een geschenk, zodat het optreden van de koren het Westlands Zeemanskoor 'Onder Zeil', De Hoekse 'Tranentrekkers','t Heijdse Vismaatjeskoor' en het bezoek van de Oldtimer brommerclub 'DeOudcamp' een groot succes werd met vele enthousiaste bezoekers. DJ Mike voerde professioneel de sfeer op met gezellige meezingers.
Bekijk ook de foto's

De Ark Onder zeil - 24-08-2011
Locatie: Verpleeg en verzorgingstehuis Careyn De Ark, Herenstraat 85, 2291 BD Wateringen.

De zaal zat bijna tot het randje vol(!) met overwegend dames (Zouden mannen inderdaad harder moeten werken om langer te leven?), ondersteund door een enkele heer, en alle andere opvarenden op De Ark waarmee Noach koers probeerde te houden en vrij te varen van alle ongemakken die zich zouden kunnen aandienen na zo'n overheerlijke b.b.q.

Theater op het water - 07-08-2011
RIJSWIJK - Het Varend Corso Westland heeft dit jaar, de 14e editie, ongeveer 350.000 kijkers getrokken, zo schatte zondag een woordvoerster van de organisatie.

Dat is opnieuw meer dan eerdere jaren. Volgens haar was het weer een visueel spektakel en zat het weer, ondanks een aantal buien, zeker zondag erg mee. Vorig jaar kwamen er zo'n 330.000 mensen op af.

De bezoekers konden zich drie dagen lang vergapen aan de met bloemen, planten, groenten en fruit versierde boten.

Dit jaar voeren er van vrijdag tot en met zondag zestig boten mee. Zij kwamen langs de kernen van het Westland, maar ook door de gemeenten Vlaardingen, Rijswijk, Den Haag en Delft.

Deelnemers aan het jaarlijks terugkerend festijn gebruiken het kleurrijke materiaal om hun boten op fantasievolle wijze te versieren. Het thema was dit jaar Theater door het Water.

De vaarroute is ongeveer 70 kilometer lang.

De webmaster ziet uit naar foto's van hoge resolutie van dit evenement.
Bij voorkeur foto´s gemaakt nabij Sion.

Uit: Nu.nl
Bekijk ook de foto's

50 jaar (in de) echt. - 17-07-2011
Op zaterdag 16 juli vierden Dhr. en mevr. Bol met kinderen en verdere familie hun 50 huwelijksdag te Poeldijk.
Super gezellig en lekker uit het hart gegrepen.

De jongedame op de voorgrond is niet de partner van dhr. Bol.
Op een van de bijgesloten fotoos staat zij wel.

Locatie: Partycentrum V.O.F.,
Rijsenburgerweg 2, 2685 EB Poeldijk.
Bekijk ook de foto's

De mosselen van Johnny uit Yerzeke smaakten weer opperbest - 16-07-2011
Mosseldag te Monster.
In het Paviljoen van De Masemude 60, 2681 AK Monster.

Rogier Wiegman, een accordeonist uit Delft, heeft ons vandaag tweemaal geholpen bij de aanvulling van ons combo.
Super. Bedankt.
Bekijk ook de foto's

75 jaar! - 30-06-2011
In het buitenverblijf Vliethoeve te Bodegraven werd de verjaardag gevierd van de heer Scheper.
In het bijzijn van de hele familie werd het 76e jaar vrolijk ingezongen met de bar trieste liedjes, o.a. het Ketelbinkie, van ons Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'
Bekijk ook de foto's

Slager - 18-06-2011
Als de groten dezer aarde tijdens het koffiedrinken de verhalen van de avond daarvoor nog eens stevig doornemen slaat onze slager (slagwerker/ drummer) er eens lustig op los.

Jaarlijkse 'BBQ'- avond. - 17-06-2011
De jaarlijkse B.b.q.-avond werd deze maal omgezet tot een koud- en warmbuffet.
De sterke verhalen van het afgelopen jaar werden weer eens dunnetjes opgehaald.
De stembandjes werden na een jaar hard werken (!) weer eens dik door de olie gehaald.
Super gezellig bij onze gastheer en vrouw.

120- jarig bestaan! - 11-06-2011
Locatie:
Burgerdijkseweg 34, 2678 NZ De Lier
Boerderij Burgersdijk

B.g.v. 120 jaar Jeanne & Pleun!
Bekijk ook de foto's

B.g.v. een (eerder uitgesteld) 50-jarig huwelijk. - 04-06-2011
Locatie: Boerderij Burgersdijk.
Burgerdijkseweg 34, 2678 NZ De Lier.

Familie Zonneveld.

SamenLoop voor Hoop - 29-05-2011
'SamenLoop voor Hoop' is een lokaal wandelevenement ten bate van het KWF Kankerbestrijding.

Met dit bijzondere evenement vieren we het leven, zetten we (ex)kankerpatiënten in het zonnetje, herdenken we de overledenen en zamelen we geld in voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

Kees Toets en Ellen de Gruiter brachten het speciaal voor deze actie gecomponeerde lied 'Samen' ten gehore.
http://www.youtube.com/watch?v=vVbOuw-IpOM&hd=1

Geheel belangeloos mochten wij, het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil', het publiek vermaken met onze muziek en zang.

Prorail probeert de sfeer a/d Binnenwatersloot te Delft drijvende te houden. - 21-05-2011
Elke laatste zaterdag van de maand (!) is er een wandeling rondom het bouwterrein van de Spoorzone, onder begeleiding van een voorlichter.
Info: Informatiecentrum 'Delft Bouwt' aan de Barbarasteeg 2.

Prorail doet er alles aan om de lasthebbers van de werkzaamheden zoveel mogelijk overlast weg te poetsen door verschillende activiteiten te organiseren.

In dat kader zong het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' op deze zonovergoten dag aan de Binnenwatersloot te Delft.

Zie ook: http://www.spoorzonedelft.nl/
Bekijk ook de foto's

Fight for Cancer - 21-05-2011
Locatie: Zuidhoornseweg 4, 2635 DJ Den Hoorn.

Tussenstand opbrengst 22/05/11.
Het We Fight Event van afgelopen zaterdag heeft een voorlopige opbrengst opgeleverd van maar liefst 32.000 euro! Dit is nog een tussenstand. De organisatie verwacht dat dit bedrag nog gaat groeien omdat de baropbrengst nog niet is meegenomen. Het fantastische resultaat werd bekendgemaakt tijdens de feestavond in de kantine van Den Hoorn ter afsluiting van het zeer geslaagde evenement.
De organisatie kan terugkijken op een geweldige en zeer drukbezochte dag waar een fantastische sfeer heerste. De ruim 1100 voetballers van VV Schipluiden en SV Den Hoorn trakteerden het publiek op leuke voetbalwedstrijden. Daarnaast konden de kinderen zich vermaken met onder andere een trampoline, luchtkussen en lasergamen en er was de hele dag door muziek. Ook binnen in het complex was het in het beautyhonk een komen en gaan van mensen die voor 10 euro een heerlijke stoelmassage kregen, hun voeten lieten verzorgen, de nagels lieten lakken of hun haar lieten knippen en stylen.

Het dagprogramma werd afgesloten met een spectaculaire veiling waar de bezoekers tegen elkaar opboden om eigenaar te worden van voetbalshirts, keepershandschoenen, een bal en beauty-cadeaubonnen. De klapstukken van de veiling vormde het Feyenoordshirt van dorpsgenoot Bart Schenkeveld (1150 euro) en het door alle selectiespelers gesigneerde shirt van Ajax middenvelder Eriksen dat een recordbedrag van maar liefst 4500 euro opleverde.

De definitieve opbrengst wordt binnenkort bekendgemaakt en overhandigd aan Fight Cancer ambassadeur Dennis van der Geest. Het geld wordt besteed aan meer wetenschappelijk onderzoek naar kanker. De organisatie wil graag alle bezoekers, sponsors en iedereen die zijn/haar bijdrage heeft geleverd aan dit geweldige resultaat danken voor hun support!

Uit: www.wefight.nl

Oranje meezingfestival in de Wielepet te Monster/ Ter Heijde - 29-04-2011
De Wielepet werd deze maal slechts bezocht door fanatieke familieleden en supporters van de Christelijke harmonie Concordia uit Monster, en de drie koren uit Ter Heijden, 't Heijdse Vismaatjeskoor, het meezingkoor uit Maassluis en het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' uit het Westland.
De matige opkomst was kennelijk te danken aan het stralende weer.

Extra repetitie voor het spektakel het Oranjefeest te Monster. - 19-04-2011
In de Hoekstee te Hoek van Holland werd een generale repetitie gehouden ter voorbereiding op de Oranjefeesten te Monster.

Extra repetitie Combo - 12-04-2011
Te Monster werd een extra repetitie verzorgd door de combo´s van ´t Heijdse Vismaatjeskoor, het Smartlappenkoor uit Maassluis en van het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil', o.l.v. Wim Vink

Afsluitavond Rabo Clubkas Compagne - 07-04-2011
Bij de Rabobank Clubkas Campagne bepalen haar leden welke verenigingen en stichtingen een sponsorbijdrage krijgen én hoe hoog dat bedrag is.
Rabobank Westland stort elk jaar een bedrag in de pot van de Rabobank Clubkas Campagne.
Het Westlands Zeemanskoor, bij deze gelegenheid o.l.v. dhr. Piet van der Laar uit Maasdijk, behaalde 231 stemmen van mensen met een zeemanshart.
Dat leverde het onverwachte bedrag op van 531,30 Euro.
Piet, tevens onze penningmeester, weet daar zeker een goede bestemming voor de te vinden.
Wij zijn de vrienden van ons koor, tevens leden van de Rabobank veel dank.

100 jaar v.d.Berg Transport - 02-04-2011
Op 1 april 1911 startte Johan van den Berg, afkomstig uit Den Haag, in Den Hoorn met welgeteld twee paarden en een wagen een bedrijfje voor melkvervoer.
Op 6 juli 1987 vond er een belangrijke gebeurtenis plaats: Jan van den Berg Transport verhuisde van Den Hoorn naar de Marconiweg in Delft.
Hier kreeg het bedrijf de beschikking over circa 7000 m² grond. Anno 2011 staan hierop kantoren en loodsen, zowel voor de opslag als de werkplaats. Inmiddels is de vierde generatie actief in het bedrijf.
Ondanks alle veranderingen in 100 jaar staat Jan van den Berg Transport nog steeds voor service met een grote S!
Bekijk ook de foto's

St. Welzijn M.D. Hofsingel 18 Maasland - 19-03-2011
Een bomvolle zaal aan de voeten van de schipper en zijn maatje(s).
Bekijk ook de foto's

Pastoor R.Kuypers 80 jaar! - 09-03-2011
Bij gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Pastoor R.Kuypers mochten wij zijn verjaardag in De Kreek te 's-Gravenzande opluisteren.

Hij werd verrast door het Westlands Zeemanskoor 'Onder Zeil' dat in de Kreek - speciaal voor de voorganger een concert verzorgde. 'Dat was een mooie verrassing,' blikt Kuypers terug.

Op vrijdag 8 april werden wij verrast met het feit dat Ruud Kuypers op deze dag is overleden.
Ruud Kuypers was geliefd in de hele Westlandse Rooms-Katholieke gemeenschap.
Hij benaderde het geloof onconventioneel en was wars van dogma´s.

Nieuwjaarsreceptie - 07-01-2011
De Theetuin De Bongaard,
Hoofdstraat 63/a, 2678 CG De Lier.

De jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie werd dit jaar in het wel heel knusse restaurant van De Bongaard gehouden.

De waarnemend voorzitter, Aad van Wallene, sprak zijn bezorgdheid uit m.b.t. de opname van onze voorzitter Jos Zuidgeest, die ter behandeling van een ernstige aandoening is opgenomen in het ziekenhuis te Schiedam.

Wij wensen Jos een voorspoedig en acceptabel herstel zodat hij nog vele jaren bij zijn maatjes, Ria, Xander, Kim, Robert, Merian, Rob, Xavier, en Sylvain, familie en vrienden zal zijn.

Ook keek hij met ons allen nog even terug naar onze activiteiten gedurende het afgelopen jaar 2010, o.a. de viering van ons 1e lustrum te De Lier, met medewerking van de koren; Midscheeps, Bravoure, Die Maeze Sanghers, Kraaiennest en het Shantykoor uit Vlaardingen en het Jaarconcert in De Rank.
Alle reden om de leden die dit hadden georganiseerd in de bloemetjes te zetten.
Ook onze tweewekelijkse gastvrouw, Ans van der Laar, werd middels haar aangeboden bloemen dank gezegd voor de gastvrijheid.

Jos, de voorzitter, in de lappenmand - 04-01-2011
Tijdelijk hebben wij onze voorzitter op de wal moeten zetten ter behandeling van een ernstige aandoening.
Hij is vandaag opgenomen, wordt morgen geopereerd en zal hopelijk snel herstellen van deze bijzondere ingreep, waarvan wij, door hem zelf geïnformeerd, heel erg van geschrokken zijn.

05-01-2011: De operatie is geslaagd.
Wij houden hem aan de pols en laten hem niet meer los.

Wij wensen hem een snel en succes vol herstel en willen hem weer snel terug als; 'Gerrit' met het hoogste stemmetje.

Wij wensen zijn vrouw Ria en zijn kinderen, en kleinkinderen nog heel veel jaren geluk en plezier met hun maatje.

Hij 65 jaar. Samen 40 jaar. - 19-12-2010
Voordat hij zijn 1e A.O.W. mocht ontvangen werd deze al weer aan Bachus overgedragen.
Zij, Coby en Kees dan ook nog eens 40 jaren samen. Een kobalt kleurig super gezellig feest in De Rank te De Lier.

Grand café Sjees in wintersfeer - 12-12-2010
In het goed warm gehouden tentterras met alle natjes onder de tap werd Delft aan de Markt t.o.v. 5 (GRAND CAFÉ DE SJEES) weer eens goed warmpjes neergezet.
Mede door het optreden door het Westlands Zeemanskoor Onder zeil dat haar zilte songs ten gehore bracht voor het samengedrongen publiek.

Met dank aan Frans Hofstede voor de foto´s.

Bekijk ook de foto's

Familie De Kok in de wolken! - 27-11-2010
Locatie: Partycentrum Restaurant De Brasserij, Brasserskade 2a, 2612 CE Delft.

B.g.v. een huwelijks jubilee van de familie De Kok.

Tourmalijn River Events - 30-10-2010
Zang concours a/b van de Tourmalijn River Events.

Onder groot enthousiastme van koorleden en hun fans die naar Dordrecht zijn meegereisd werd onder toezicht van een strenge maar eerlijke jury uitbundig gezongen.

De juryleden waren:
Bert Hobo, georiënteerd op Ierse muziek. Geeft workshops en speelt bij Paddy´s Passion. Hij speelt daarmee op bijna alle grote festivals in Europa en zelfs daarbuiten.
Geeft workshops met gemengde Ierse koren en workshops in Denemarken en Duitsland.
Marij van Heijster, vanaf haar 8e jaar bespeelt zij orgel, dwarsfluit en accordeon. Zij specialiseerde zich in koordirectie.
Zij won in 2008 tweemaal een Shantyfestival. Voorts is zij als dirigente verbonden aan pop-, gospel- en theaterkoren, een opleiding- en twee jeugdorkesten.
Anton de Leeuw speelt vanaf zijn 12e trompet en orgel. Oprichter van een aantal blaaskapellen en geeft les. Tevens is hij oprichter van de Centrum Jazzband met specialisatie 'New Orleansjazz' en oprichter van het Dordrechtsch Visscherskoor.

De volgende koren presenteerden zich:
Het shantykoor Midscheeps uit Leidschendan;
The Jolly Sailors uit Alem;
De kleine Jantjes uit Dordrecht;
Havenkoor vissershang uit Hank;
Shantykoor Albatros uit Rotterdam;
Ol´hands Shantymen uit Hulkestein, Ugchelen
en het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.

De dagwinnaar werd The Jolly Sailors. Een goede 2e werd Shantykoor Albatros en ten slotte kreeg het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' de publieksprijs.

Een zeer geslaagde dag met veel zon en geen regen met een twee uur durende tocht over de Noord bij ondergaande zon.

Op 6 november zal de eind sessie te Vlaardingen aan de Oosthavenkade worden gehouden.
Voor die gebeurtenis hebben zich de volgende koren opgegeven.
Bravour uit Woerden;
Buitengaats uit Dordrecht
De Pontonniers uit Papendrecht
Shantykoor Overstag uit Brielle
Shantykoor Vlaardingen en het
Westhoeks Mannenkoor uit Klundert.

Nadat ook zij door het tribunaal zijn beoordeeld zullen de juryrapporten naar de koren worden toegezonden. Dan is het ongeveer eind november.
Bekijk ook de foto's

Feesjuh! Geen 65, maar 66 jaar. - 23-10-2010
Met elkaar hebben we Cok, Nel en hun kinderen en kleinkinderen heerlijk door de zaal gekieperd.
Het was heerlijk dansen en zwieren.
Een super avond.
En ... dat nog vele jaren na vandaag.

Jaarconcert 'Onder zeil' - 15-10-2010
Jubileumconcert doorslaand succes.

Het jubileumconcert van het Westlands Zeemanskoor Onder Zeil werd een spetterend spektakel. In een afgeladen vernieuwde Party Centrum De Rank bracht het koor voor de pauze het meer serieuze deel van haar repertoire.
Er werd stilgestaan bij de hoogtepunten van de afgelopen vijf jaar en uiteraard werd ook stilgestaan bij de drie overleden leden; Thijs Vreugdenhil, Ruud Zuidgeest en Wim Verleg. Ter nagedachtenis aan hen zongen de Westlandse zeelieden, blootshoofds, driemaal het eerste couplet van Maimuna.
Na de eerste set van Onder Zeil zette mannenkoor Mannenkoorts de zaal op zijn kop. Het dubbelkwartet van hoge en lage tenoren, baritons en bassen bracht een schitterend programma waarin het weer centraal stond. Het spektakel was af toen de mannen als toegift de Zusters Karamazov van Drs. P op een unieke manier ten gehore brachten.
Na de pauze was het muzikale woord weer voor Onder Zeil. De hele zaal werd een deinende en meezingende massa. Tijdens het voorstellen van de muzikanten was het woord nog even aan Onder Zeil voorzitter Jos Zuidgeest die dirigent Jaap de Groot prees voor zijn tomeloze inzet en die de kleine muzikale grootmeester een cadeaubon aanbood.
Na afloop van het concert werd nog lang nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Arie 60 jaren jong! - 14-10-2010
Locatie: De Plataan Hoogweg 2B te De Lier.

Bere(n)- gezellig!
Zo'n verjaardag zou iedereen wel willen geven.
Zo blijf je lang jong en is oud worden nog ver weg.
Bekijk ook de foto's

Na zon komt regen v.v. - 25-09-2010
Westland Korenfestival.

Meewerkende koren:
Bes'Tof, uit Wateringen
Sjowenso, uit Rijen
De Westlanders, uit Naaldwijk
Meezingkoor "Maassluis", uit Maassluis
Fruitig Geflip(t), uit Tiel
Koor Nieuw-Zuid, uit Rotterdam
't Heijdse Vismaatjeskoor, uit Ter Heijde
Die Maeze Sanghers, uit Maassluis
Shantykoor Nautica, uit Brielle
Eerste Delftse Smartlappen Koor, uit Delft
Koor Timeless, uit Wateringen en het
Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.

Zie ook: http://www.westlandkorenfestival.nl
Bekijk ook de foto's

Zij dansten en zongen....... - 18-09-2010
Locatie:
Galgeweg 3, 2671MR Naaldwijk.
Manege 'De Mustang'.
Op uitnodiging van 'Myosotis'.

Stichting Myosotis Westland is een vrijwilligersorganisatie, die zich bezighoudt met het organiseren en begeleiden van activiteiten op het gebied van vrije tijd en vorming voor mensen met een verstandelijke beperking in het Westland.

Zie ook: http://www.myosotiswestland.nl/

Showgirls, Franse cancandanseressen t/m clochards. - 11-09-2010
Ieder was aanwezig op de jaarlijkse b.b.q.-avond van het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.
De clochard van de boulevards, (de Enfants de Don Quichotte) en madam van de Place du Tetre. Zij waren allemaal gekomen om te proeven van de echte heerlijke streekwijn en de voortreffelijke verscheidenheid aan Franse kazen en stokbrood.

- 27-08-2010
In de aula van het verzorgingshuis Abtswoude in Delft.
Bekijk ook de foto's

Dhr. Poot uit Nootdorp 70 jaar jong. - 26-08-2010
B.g.v. de 70e verjaardag van dhr. Poot uit Nootdorp.
Het betrof een optreden in "Het Witte Paard" in Nootdorp.

Varend Corso - 01-08-2010
Varend Corso Westland 2010: Druk bezocht

2 augustus 2010. Naar schatting bekeken 330.000 mensen het dertiende Varend Corso Westland 2010. Het thema 'Vreemde Vogels' gaf veel inspiratie aan de arrangeurs en ontwerpers van de boten. Er waren prachtige creaties te bewonderen met veel bloemen, groenten en fruit, zowel in felle kleurschakeringen als in prachtige combinaties van pasteltinten. Ook was er behoorlijk veel techniek op de boten aanwezig om de verschillende objecten te laten bewegen en was veel aandacht besteed aan de figuranten. Veel boten hadden muziek of live muziek aan boord om de illusie te versterken.

Bron: Midden Delfland.
Bekijk ook de foto's

Gerard pas 60 jaar jong. Gaat dus nog erg lang mee! - 30-07-2010
B.g.v. een verjaardag Van Gerard Dekker.
Theetuin De Bongaard, Hoofdstraat 63/a, 2678 CG De Lier.
Bekijk ook de foto's

Mevrouw Van de Geest 80 jaren jong. - 18-07-2010
B.g.v. de 80 ste verjaardag van mevr. Van Geest uit Den Hoorn werden de bloemetjes weer eens zonnig buiten gezet.
Onder toeziend oog van haar kinderen, kleinkinderen, verdere familie en vrienden liet ze ons genieten van haar uitstekende conditie.
Bij het zingen van West Zuid-west klom zij hoog op de droge ballast maar ook laag zag ze de ballast zo nat als stront.

Partycentrum Onder Ons, Kerkpolderweg 8, 2625 EB Delft.
Bekijk ook de foto's

Groots mosselspektakel in Monster - 10-07-2010
Op zaterdag 10 juli was er in het Paviljoen van de Masemude in Monster een bijzonder koffieconcert met medewerking van het enthousiaste zangkoor 'Onder Zeil', onder leiding van Jaap de Groot. Er werden zeemansliederen met een lach en een traan uit volle borst gezongen. Regelmatig werd er meegezongen en meegedeind door een volle zaal publiek. Na afloop werd iedereen getrakteerd op mosselen van de nieuwe oogst. Deze lekkernij werd deskundig klaargemaakt door maitre Henry en zijn crew. De mosselparty werd een groot feest.
Uit: Het Hele Westland.
Bekijk ook de foto's

12e Midden Delflanddag. - 19-06-2010
De Midden-Delflanddag had dit jaar het thema 'Ontdek de groene voortuin'.

Al weer voor de 12e keer organiseerde de Midden-Delfland Vereniging de Midden-Delflanddag.
De vereniging doet dit samen met velen die betrokken zijn bij het gebied Midden-Delfland.
Verschil met andere jaren is dat er niet één fietstocht kon worden verreden, maar dat er wel vier themaroutes waren; een actieve -, een culturele -, een culinaire – en een gezinsroute.
Onderweg kon men de kraampjes van de vele organisaties die in het gebied actief zijn en de schuren, loodsen en woningen van bedrijven en bewoners bewonderen.
Jammer dat het weer niet helemaal meewerkte.
Bekijk ook de foto's

Rode Kruis en voetbal. - 19-06-2010
Het Rode Kruis, voetbal en ons koor speelden haar fijn op elkaar in op zaterdag 19 juni in het wooncentrum Abtswoude aan de Aart v.d. Leeuwlaan te Delft.
Voor veel koorleden was het in 1e aanleg even slikken om tijdens de wedstrijd Nederland-Japan op te treden.
De vele toehoorders, de vrijwilligers van het Rode Kruis, afd. Delft/ Midden Delfland en de koorleden maakten er toch weer een bar gezellig feest van.
Bekijk ook de foto's

Super lustrum - 05-06-2010
Na vijf jaren hard werken bij koffie en brandewijn mochten wij vandaag ons 1e lustrum vieren met 'Midscheeps' uit Leidschendam, 'Bravoure' uit Woerden, 'Die Maeze Sanghers' uit Maassluis, het 'Kraaiennest' uit Zevenhuizen en het 'Shantykoor uit Vlaardingen'.
Bij het zingen van 'De klok van Arnemuiden' en het daarbij luiden van de klok in de oude Dom van De Lier werd het festival geopend. De burgemeester kwam de eer toe om het festival passend te sluiten door de verzamelde leden van de koren de maat en ritme te geven bij het zingen van het lied 'Hoor je het ruizen der golven'.
Het was een dag om nooit meer te vergeten.
Bekijk ook de foto's

Live op de W.O.S. - 22-05-2010
Vandaag mochten wij ons van 12.30-13.30 uur presenteren n.a.v. ons 1e lustrum dat wij op 5 juni in De Lier willen vieren.
Dat vond plaats in de studio van de W.O.S. aan de v.der Kest Wittenstraat 7,
2691 DX s-Gravenzande.

Vlietzight live muziek - 22-05-2010
Wie van shantykoren houdt, was zaterdag 22 mei aan het juiste adres in Vlietzight! Die dag werd voor de eerste keer in Maasland een heus shantykorenfestival met tal van koren uit onze regio gehouden.
Koren als het Meezingkoor uit Maassluis, het Smartlappenkoor De Tiere-Liers uit De Lier, het koor Westlands Zeemanskoor 'Onder Zeil' uit De Lier en Smartlappenkoor De Westlanders gaven acte de présence.
Ook het landelijke bekende Westlands Mannenkoor in de afmijnzaal verzorgde een gastoptreden!
Op deze zonovergoten dag, met een fris windje in de zeilen 'op het strand' van Vlietzight kon het niet meer stuk.
Het werd een lust voor het oor en oog om alle deelnemende koren te horen zingen.
Bekijk ook de foto's

Leidschenhage op zijn kop. - 08-05-2010
Het Shantyfestival 'Aan de Vliet' was een groot succes.
Shantykoor 'Midscheeps' organiseerde dit festival op ramkoers dwars door het hele winkelcentrum.
Als de koperen ploert iets hoger aan de hemel had gestaan had Jupiter, de God van de regen, minder om de hoek mee kunnen kijken en de horeca zou door hun voorraad geraakt zijn.
Bekijk ook de foto's

95 jaar jong. - 01-05-2010
De Rank te De Lier.

Henk Brückner geboren 06-05-1915 in Zwijndrecht, voelt zich met trots een echte 'Westlander'.
Hij heeft heel lang gewerkt in de tuinderijen van het Westland.
Kon goed pottenpersen voor de tomaten- en slaplanten.
En als je vraagt wat voor beroep hij had zegt hij, ik was aardbol graveur.
(Spitten in de aarde).
Stond tussendoor op de nok van de druivenkas op zijn kop met zijn benen in de lucht.
Maar ook op de grond heeft hij ontelbare keren, tot zijn 90 ste op zijn kop gestaan.
Hij houdt van geintjes, hoe gekker hoe mooier, ook kan hij rijmen als de beste.
Heeft zijn hele leven aan sport gedaan.
Hij heeft veel puzzels gemaakt en gaat graag vissen, en als je vraagt; 'Waar vis je dan wel op', antwoordt hij prompt; 'Op bakvissies van 18, maar ze bijten niet want het deegie is te oud'.
Bekijk ook de foto's

Welzijn Maasland in het Oranje - 30-04-2010
B.g.v. de viering van Koninginnedag in de Singelhof te Maasland was er een uitermate ontspannende ochtend te Maasland.
Door interactie, waar het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' zo bekend van is, werd het Oranjebittertje weer eens met volle teugen genomen.

Natuurlijk werden de dames Co Bos, Dini Zonneveld en Annie de Bruin van harte gefeliciteerd met de ontvangst van de Ridder Orde.

Co Bos, die tevens 80 jaar jong is geworden, werd door alle zeemannen elk met drie kussen gefeliciteerd. Dat waren er dus 135!
Bekijk ook de foto's

40 jaar samen. - 17-04-2010
B.g.v.: 40 jarig huwelijk van Pleun & Anneke Koole.
Locatie: ´t Centrum, Hoofdstraat 100 te De Lier.

KVG Kwintsheul - 23-03-2010
Locatie: Partycentrum Kastanjehof,
Raaphorst 2, 2295NZ Kwintsheul.

Foto's?: Graag naar info@onderzeil.net

Bij gelegenheid van een 95e verjaardag. - 14-03-2010
Bij gelegenheid van haar vijfennegentigste verjaardag, van mevr. Veenman uit Naaldwijk, kregen wij haar bijna vanuit haar stoel óp de stoel.
Wij wensen haar nog een fijne tijd met haar kinderen en verdere familie.

Foto's? Graag naar: info@onderzeil.net

Uitreiking de Glazen Pluim - 10-02-2010
Filmproject PG Westland wint glazen pluim

Wim Bronswijk van Platform Gehandicapten Westland mocht woensdag uit handen van burgemeester Van der Tak de glazen pluim in ontvangst nemen. Marjolein van der Wilk en Sandra Noordermeer wonnen de tweede prijs met hun project 'Vrienden van Mien en Isla’, waarmee ze de belangen vertegenwoordigen van twee ezels, die in het verleden zwaar verwaarloosd werden.

De Glazen Pluim is een initiatief van VSB Fonds Westland in samenwerking met AD/Haagsche Courant. Voor het jaar 2009 werden zeven projecten genomineerd. Alle genomineerde projecten hebben van VSB Fonds Westland een financiële bijdrage voor de uitvoering van het project ontvangen. De jury, onder leiding van burgemeester Sjaak van der Tak koos uiteindelijk voor de filmproject van PG Westland vanwege het educatieve karakter.

Andere genomineerden voor de glazen pluim waren: Openluchttheater Westland met het project Podium 2009, Het Westlands Schoolvoetbaltoernooi 2009, Culturele Raad Monster, Ter Heijde, Poeldijk met de opening van het strandseizoen 2009, Postzegeltentoonstelling en beurs, georganiseerd door de Postzegelvereniging Monster en Fort aan den Hoek van Holland met het scholenproject 'Door Toeval verbonden...'

Zie voor meerdere foto's: http://www.hethelewestland.nl/foto/?g2_itemId=15169

Foto en tekst: Het Hele Westland

Opa gooit met ballen - 30-01-2010
Mijn opa en die gekke Kees gooiden, in de pauze van de repetitie van het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' en zo kort voor mijn derde verjaardag, de ballen om mijn oren. Ik kon ze gelukkig nog op tijd van me afslaan. Ik heb die kerels later eens flink met sneeuw ingezeept.
Bekijk ook de foto's

Harmonie Ver. Exelsior op z´n best - 15-01-2010
Locatie: Vrede Kerk, Koningin Wilhelminastraat 1, De Lier b.g.g. van het Nieuwjaarsconcert van de Chr.Harm.Ver. Excelsior.
Bekijk ook de foto's

Extra repetitie - 12-01-2010
Extra repetitie in 't Centrum te De Lier.
De opkomst was aan de magere kant.

Als de paarden hinneken zingen de koren. - 06-01-2010
Bij gelegenheid van de Nieuwjaarsreceptie van het Westlands Mannenkoor kreeg het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' de gelegenheid om hun fans een lesje te geven.
Het bleef netjes toen Neeltje Jacoba met haar klotsende boeg de Manege 'De Mustang' doorkliefde.
Bekijk ook de foto's

Nieuwjaarsreceptie 2010 - 02-01-2010
Een zéér geslaagde avond waarbij allen met tevredenheid naar terug kunnen kijken.

Bedankt familie en personeel P. Stolze, Hoge Noordweg 15, 2671DX Naaldwijk.

De jongens van het eerste uur, de sjouwers, Piet van de Laar en Jan Veenman werden op gepaste wijze in de bloemetjes gezet.
De inzet van Joop van Etten met zijn Numansdorp DVD oogde hoge ogen.
Een bijzondere prestatie leverde Jan van de Laar die het eerste lustrum op DVD heeft gezet ten kosten van mis gelopen warme avonden en nachten.
Ber Bruin, herstellende van een medische ingreep, was gelukkig ook weer in ons midden.
De voorzitter wist zijn Nieuwjaarswens weer op gepaste wijze accent te leggen op kleine leuke voorvallen.
Bekijk ook de foto's

Jaques & Jeannette Poot vierde weer feest. - 19-12-2009
Bij gelegenheid van hun vijfenveertigste trouwdag en de 70e verjaardag van Jeannette werden de bloemetjes weer buiten gezet.

Foto´s? Mailen naar info@onderzeil.net

Jaarconcert D.O.V. uit Maasdijk - 21-11-2009
In het Partycentrum De Rank te De Lier(Gem.Westland) vond op deze dag het jaarlijkse concert plaats van de accordeonvereniging: `Door oefening Verkregen` uit Maasdijk.
Na het concert stond het Westlands Zeemanskoor Onder zeil klaar om er een extra nat en winderig sfeertje van te maken.
Hierna was er gelegenheid om op de muziek van Wim Huismans, uit Den Haag, te dansen.

Martien Koornneef 40 jaar bij Siemens! - 19-11-2009
In Fleuresto, Restaurant & Partycentrum Toussaint, Dijkweg 66, 2675AE Honselersdijk werd het jubilee gevierd van Martien Koornneef omdat Siemens hem en zijn gezin 40 jaar naar grote tevredenheid aan het lijntje heeft gehouden.
Bekijk ook de foto's

70 jaar op deze gekke wereld. - 06-11-2009
Ons koorlid, Leo van Oosten, lacht al van vóór de oorlog en wij moedigen hem aan dat voorlopig te blijven doen.

Gefeliciteerd.

Hof van Heeden - 30-10-2009
In 't Hof van Heden' aan de Sint Martinusstraat te Naaldwijk was het heerlijk deinen op de zang en muziek van het Westlands Zeemanskoor Onder zeil.

Benefietavond Whale Wars succes. - 15-10-2009
Donderdag vond in de Rank in De Lier (Gem.Westland) de benefietavond plaats van 'Whale Wars' waar een veiling en een verkoop plaats vond die ruim 4000 euro heeft opgebracht.
De organisatie was tevreden over de avond en verwacht dat uiteindelijk het evenement 10.000 euro zal opleveren omdat mensen ook geld zouden overmaken.
De benefietavond was opgezet om Laurens de Groot van 'Sea Shephard' te steunen in de strijd om de vangst van Walvissen door Japan tegen te gaan.
Uit: W.O.S.(16-10-09 15:43)
Bekijk ook de foto's

Korenfestival Naaldwijk - 26-09-2009
Uit: Het hele Westland.

Bezoekers aan het Westland korenfestival jl. zaterdag 26 september hadden een grote keus om naar hun geliefde liederen te luisteren.
De twaalf koren die aan het festival in het Centrum van Naaldwijk meededen waren vier shantykoren, vier zeemans/ shantykoren, drie smartlappenkoren en één a capella koor, Flower Sound, uit Kwintsheul.
Samen met de Naaldwijkse Winkeliers Federatie werd het Korenfestival voor de eerste maal georganiseerd. De opening werd muzikaal ondersteund door het Heijdse Vismaatjeskoor en het combo Tranentrekkers onder leiding van Willem Vink.
Om 16.15 uur was de spetterende afsluiting met de Streetband Herriemenie ( ttp://www.herriemenie.nl/ ) dat voorging op het hoofdpodium.
Naast Flower Sound,(http://www.flowersound.net/ )
het Heijdse Vismaatjeskoor ( http://www.heijdsevismaatjeskoor.nl/ )
en smartlappenkoor de Hoekse Tranentrekkers (http://www.hoeksetranentrekkers.nl/ )
waren de volgende koren te beluisteren;
Smartlappenkoor De Westlanders, ( http://www.smartlappenkoordewestlanders.nl/ )
Westlands Zeemanskoor `Onder Zeil`,
De Tiere-Liers (http://www.tiereliers.nl/ ),
Smartlappenkoor de Waterlanders (http://koordewaterlanders.nl/ ),
Shantykoor IJgenweiss (uit Lansingerland ),
Smartlappenkoor Maassluis ( http://www.smartlappenkoormaassluis.nl/begin.html ),
Haags Smartlappenkoor De Smarties (http://www.desmarties.nl/ ),
Koor Nieuw Zuid en Shantykoor Midscheeps (http://www.midscheeps.nl/ ).
De Smarties staan bekend om het vertolken van hele oude smartlappen.

Het bestuur van de stichting Westland Korenfestival bestaat uit Jan van der Valk, Louis van der Horst, Jan van der Voort, Erik Veenman en Jan van Staalduinen.
http://www.westlandkorenfestival.nl/

Bekijk ook de foto's

Veertig jaar muziek in huize Pruisken. - 24-09-2009
Kennelijk alleen door muziek kon het paar
Jan & Mieke Pruisken het zolang bij elkaar vinden.
De 'De Rank' stond bol van muziek met de Theelepels, The Prince-Town Jazzband en het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'
Of was er toch nog meer nodig dan muziek?
Wij wensen jullie nog veel zonnige jaren samen.

Foto´s? Graag naar: info@onderzeil.net
Bekijk ook de foto's

KoffieSchipperburgerFotoRepetitiedag - 19-09-2009
Het was weer behoorlijk aanpoten op de KoffieSchipperburgerFotoRepetitiedag.
Gelukkig hadden we een kordate hulp achter de bar die op geheel alcoholvrije basis en vrijwillig de glazen tot het randje in de gaten wist te houden.
Onze nieuwe uitstraling zal weldra op deze site gepresenteerd worden.

Was geslaagd, dus terugkomavond zit er wel weer in. - 14-09-2009
Een geslaagd optreden met een volle bak o.l.v. oma Van de Linden.
Verpleeg- & reactiveringscentrum DrieMaasHave, Stadsmolen 101, 3146 CT Maassluis.

Ervaren zeezangers onder de hoede van echte schippers. - 12-09-2009
In 'De Rank' te De Lier kwamen de zeebonken van de Watersport Vereniging Westland bij elkaar om het 25 jarig bestaan van hun vereniging te vieren.
Zij lieten zich inspireren door echte zeeschuimers die net het schuim van het Haringvlietse water van hun bekken hadden geveegd.

Hij maakte ons wijs vanaf de eerste tel tot en met het laatste akkoord. - 28-08-2009
Onze accordeonist en muzikale motivator Wim Verleg vaart, na een moeilijke laatste periode, zijn eigen koers.

Waarschijnlijk speelt hij nu met Ruud en Thijs zijn eigen wijs.

'Een gulle lach, een fijn gesprek,
groot optimisme en een geweldige inzet.
Zijn leven is het waard geweest om te leven.
We zullen hem heel erg missen.'

Wij wensen Henny, Peter en Elisa, Maarten en Katinka, Yvonne en Piet kracht bij de verwerking van dit bijzondere verlies.

Onder zeil - 21-08-2009
Op vrijdag, 21 augustus, ging het Westlands Zeemanskoor Onder zeil voor de vierde maal onder zeil.
Deze keer vaarden wij mee met dhr. en mevr. Venema vanuit Numansdorp met hun schip 'Op hoop van zegen'. Deze keuze bleek een zeer geslaagde.
Wij houden het geheim maar we zouden iedereen willen vertellen dat we het reuze naar ons zin hebben gehad.

De organisator bedankt ieder die de financiën snel met hem heeft afgerekend.

En wéér kozen ze hun vrijheid bij afwezigheid van de hanen. - 21-08-2009
Wie levert mij de bijbehorende tekst?

Varend Corso 'Eigen wijs' - 01-08-2009
Uit AD Westand:
'Varend Corso wéér beter'
Zowel qua bezoekersaantal als wat de kwaliteit betreft heeft de twaalfde editie van het Varend Corso de elfde overtroffen.
Volgens de organisatie hebben er in de drie dagen dat de boten de regio doorkruisten, 300.000 toeschouwers langs de oevers gestaan. Kenners vonden dit corso ook kwalitatief nog weer beter dan vorig jaar.

Een route van zo'n 70 kilometer, ruim 60 boten, meer dan 400 vrijwilligers, 120.000 bloemen, 6000 kilo groente en fruit, 6 zeilende Westlanders en ruim 60 bruggen. Een statistische samenvatting van het twaalfde corso, waarvoor voorzitter Kees Mostert een boot vol complimenten over had. "Dit was écht top van de top,'' sprak hij. "De boten waren kwalitatief van een zeer hoog niveau. Het was voor iedereen genieten en de trots loopt de organisatie de oren uit. Ik ben dan ook een zeer voldane voorzitter.''

Het toegenomen bezoekersaantal - vorig jaar kwamen er ruim 260.000 mensen op het corso af - kwam deels door het goede weer, maar ook door de vele publiciteit. "We zijn dit jaar landelijk in het nieuws gekomen op de NOS, het Jeugdjournaal en op de radio,'' zegt woordvoerster Diana Duijvestijn. "Dat heeft met name in Delft, Rijswijk en het Wenpad en de Nieuweweg op de grens met Den Haag meer bezoekers opgeleverd.''

In tegenstelling tot vorig jaar werden de winnaars nu vrijdag in plaats van zaterdag bekendgemaakt. Kwintsheul was voor het derde jaar op rij de grote winnaar bij de niet-commerciële deelnemers. De Heulenaren werden ook nog eens beloond met een gouden medaille, want net als Rijk Zwaan, de winnaar bij de corsoboten waar groente en fruit overheersen, ontvingen zij een 9 als beoordeling.

Naast de publieksprijs mocht De Lier dankzij de Heksentoer ook de originaliteitsprijs ontvangen, evenals de figurantenprijs. Juanita van Es won de eerste prijs in de Nieuw Talentencompetitie en Maasland ontving de Bindersprijs.

Een zonnige Zonnebloemavond. - 30-07-2009
In Dordrecht mochten we getuige zijn van een super avond in de zon.
Alle opvarenden van de M.S. Zonnebloem waren getuigen van de scheepsarts die graag Neptunus had willen zijn.

Mosselmiddag in Maesemunde te Monster - 18-07-2009
Tijdens het zingen werd het Zeeuwse GOUD opgewarmd, de stokbrood gesneden en de sausjes opgediend.
Het was weer bar best zingen voor de luisteraars en eten voor allen.

Het kleinkind, 'Daan' met zijn ouders waarvoor het koor 25 april 2008 zolang heeft moeten lopen was natuurlijk ook bij de mossel-party.
Daan: 'Die scheepsmannen en vrouw hadden wel een goede conditie. Misschien zet ik ze nog eens aan het lopen.'

André 50 jaar. - 18-07-2009
Na een succesvol optreden 's middags in Monster, waar de mosselen onze tongen streelden en na een korte tussenstop in de echtelijke woning waren de mannen en vrouwen van Onder Zeil 's avonds weer van de partij in Maasdijk ter verhoging van de feestvreugde op het feest van Andre van Ruyven. Hij vierde zijn vijftigste verjaardag. Zijn vrouw had vorig jaar november bij een kerkeveiling 800 Euro geboden op een optreden van ons koor. De verjaardag van Andre leek haar een uitgelezen gelegenheid om hem te verrassen met een spetterend optreden.

B.B.Q.- avond - 27-06-2009
Onze serveerster (!) is tijdens het bakken en braden niet gezien.
Het was weer nat en ruig gezellig en voortreffelijk verzorgd.
En Jaap de primeur met zijn lied.
Wie komt de volgende keer met een act?

Foto: ?

Midden Delflanddag - 20-06-2009
Ook dit jaar gaven de mannen (en vrouw) van Onder Zeil acte de presence op de Midden-Delflanddag. Het publiek stroomde toe op het moment dat de mannen hun welluidende stemgeluid lieten horen. Alphons was weer flink op dreef. Zelfs de mannen van 'De Rooie Haan' moesten er aan geloven en laten horen hoe hun haantje klonk. Dat viel nog niet mee!! Toen de kelen gesmeerd waren, vervolgden we ons optreden voor de Hoornbloem.

Locatie: De Hoornbloem,
Koningin Julianaplein 1
2635HD Den Hoorn.

Foto:

A.L.S. lang nog niet de wereld uit. - 11-06-2009
Zo'n avond doet wat met je!

Er moet nog hard gewerkt worden aan onderzoek en begeleiding van de spierziekte A.L.S.
Meer en meer krijgt deze slopende en dodelijke ziekte aandacht.
Als koor vonden wij het een eer om onder leiding van Hans de Wit, dirigent van het Westlands Mannenkoor, medewerking te verlenen aan inzameling van gelden ter bestrijding van deze ziekte.

Wij hebben bijzonder genoten van Wendy-Koosje en Jolentha van Dario Fo.

Qua stijl en muziek variatie een succes.

Het concert, waaraan wij mee hebben mogen werken, hebben wij als zéér positief en emotioneel beladen ervaren.

De opbrengst van de Westlandse ALS-activiteiten staat thans op meer dan 108.000 Euro. Super!

Wij wensen Mariska Bransen, Monique van Veen, Corrie Lievaart, Lenie Scheffers en Linda Slaghuis veel succes met hun werk als vrijwilligersteam Westland van de Stichting A.L.S.


Opbrengst Samenloop voor hoop 155.000 Euro. - 07-06-2009
1e Editie van de Westlandse Samenloop voor Hoop, een 24 uurs estafette, is zaterdag in het Hofpark te Wateringen geopend door de Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden en wethouder Marga de Goeij.
Na de opening liepen de survivors de eerste ronde.
's-Nachts werden ruim 8000 kaarsen ontstoken.

De Samenloop voor Hoop heeft 155.000 euro opgebracht. De organisatie verwacht dat er nog meer gelden zullen binnen druppelen.

Bron: W.O.S.

De webmaster heeft in dit kader geld gestort en maakt zich klaar voor onder water.
Zie ook: http://www.jem-id.nl/h2o/

Onderschrift voor de foto:
Ook de wethouder Marga de Goeij was zondag weer van de partij en danste met onze Piet uit Maasdijk.

André 60! - 06-06-2009
Al weer een koorlid gedoopt.
Op het terrasje in zijn achtertuin liet André zich graag, geëmotioneerd, feliciteren voor het feit dat hij als jongste toe trad tot het echte koor van 60 plussers.
Gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal.

Scheepjes onder glas. - 29-05-2009
B.g.v. de Zomertentoonstelling 'Scheepjes in flessen' op de locatie het Museum de timmerwerf, Hoofdstraat 63, 2678 CG De Lier verzorgde het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' een optreden.

Scheepjes onder glas (van 30 mei tot en met 31 oktober)
Een tentoonstelling van ruim 150 flessenscheepjes in allerlei maten en met allerlei modellen. Ook de 'Westlander' is vertegenwoordigd. Vol verwondering kunt u zien hoe een eeuwenoud gebruik onder zeelui nog niet verloren is gegaan.

U heeft altijd al willen weten, hoe de makers toch die scheepjes door de nauwe flessenhals krijgen?
Een film van ongeveer 10 minuten onthult het geheim.

http://www.detimmerwerf.nl/

55 jaar bij elkaar en samen 160 jaar!! - 15-05-2009
Hartstikke leuk dat twee jonge mensen zo lang met elkaar hebben gedanst en dat ze ruim 1½ eeuw op deze Geestgronden in uitstekende conditie hebben kunnen gedijen.
Proficiat. Jaloers? Wat bedoelt u?

Foto´s en/of tekst kunnen worden ingezonden naar info@onderzeil.net

Oranjebitter in Maasdijk - 30-04-2009
Bij verhindering van Koningin Beatrix (**)kwam de burgemeester van de gemeente Westland, Jacques van der Tak, op bezoek bij de aanwezigen in het Prinsenhof te Maasdijk.
Het Oranjebitter ging rond in de zaal en allen genoten bij het zingen van de Zuiderzeeballade met een bekende westlander, als kleinkind, op de knie van onze integere oude opa.

De Wielepet onderste boven - 29-04-2009
De sportzaal De Wielepet in Monster/ Ter Heijde was, bij gelegenheid van het Koninginnne-samenzang festival, helemaal op z'n kop gezet door; 't Heidse Vismaatjeskoor, het smartlappenkoor De Westlanders en door het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.
Een bende van jewelste. Zelfs de burgemeester kwam polshoogte nemen en om maatregelen te treffen. Hij keerde terug naar huis omdat er niet aan te beginnen was. Een gezellige boel.

De Wildhoef op z'n kop. - 24-04-2009
Wij mochten op een reuze gezellige middag onze stemmen laten horen bij de leden van de personeels vereniging van de ziekenhuizen Haaglanden.

Zuiver van stem - 21-04-2009
En wat klonken de 123 dames- en heren stemmen zuiver bij het zingen van het Wilhelmus in Noviteit te Monster

Combo repetitie - 07-04-2009
Op dinsdag, 7 april werd vanaf 19.30 tot circa 22.00 uur uur o.l.v. Willen Vink gerepeteerd voor het optreden op 29 april a.s. in de Wielepet te Monster/ Ter Heijde.
Willen Vink is dirigent bij Het Heijdse Vismaatjeskoor te Ter Heijde, Shantykoor ’t Kraaiennest te Zevenhuizen en het Gemengd Koor Cantando uit Oud Beijerland.
Er werd o.a. muziek ingestudeerd van de componist/ tekstschrijver Jack Poels, zanger en gitarist van de Limburgse dialectband Rowwen Hèze.
De 29e april in de Wielepet wordt super. Een kraker.
Wim van de Linde moesten we kort na middennacht naar huis sturen, omdat hij n.o.m. te close omging met het combo van de H.Vismaatjes.

Onze Ben 70 lentes jong. - 27-03-2009
Op vrijdagavond 27 maart vierde onze accordeonist met zijn maatjes zijn verjaardag.
Een vent die slechts functioneert als hij met anderen feestviert, vist in de Ierse wateren en met zijn combo-maten repeteert.
Wij wensen hem met zijn vrouw Ria nog héél veel muzikale jaren waarbij nog veel lengtes en gewicht aan vis wordt gevangen.

Zeebonken waagden zich in het zwemwater van zeemeerminnen. - 18-03-2009
'De dag van de alleenstaande vrouwen', georganiseerd door het Kath.Vrouwengilde Kring Westland in de Rank, Van Weelystraat 2, 2678 AV De Lier.

Het Westlands Zeemanskoor "Onder zeil" was die dag bij de -minnen aan boord.

Er verschenen 40 ruwe zeebonken op het toneel. Achter de microfoon stond Alphons de Wit, de columnist van Het Hele Westland; en waar Alphons is, wordt er niet alleen veel gezongen maar ook veel gelachen.
Het bekende zeemansrepertoire weerklonk, waarbij het publiek enthousiast meezong.

Ter afwisseling nodigde Alphons een dame uit om op het toneel met hem een buikdansje te oefenen of om het geluid van een verliefde haan na te doen en zelfs lokte hij een hennetje om bij hem op zijn knie te komen zitten om samen een lied te zingen.

De ouderenbond Onder zeil. - 26-02-2009
In De Kandelaar te Naaldwijk waren ouderen van Naaldwijk en omgeving onder de pannen toen zij in de watten werden gelegd door het Westlands Zeemanskoor "Onder zeil". Het optreden was georganiseerd door Ouderenbond PCOB afd. Naaldwijk/ Honselersdijk.

Geen foto´s ontvangen.

Opdringerig publiek - 07-02-2009
De Biebleiding, wij of beiden wisten het opdringerige publiek niet allen een stoel of een hangplek aan te geven. Gelukkig werd er uit onvrede nog net niet gegooid met bierviltjes en natte zakdoekjes en de politie bleef, te paard, gelukkig nog buiten de deur.
Het was dringen en tenen krullen.
Wel gelachen trouwens.

Verdien een pluim. - 28-01-2009
Uit het AD:
Jacht op nieuwe Pluim is begonnen.

Dit jaar letten we op originaliteit, zo liet Jan Kleyberg van VSB Fonds Westland gistermiddag weten in restaurant de Druiventuin in Monster.
Na de uitreiking van de eerste pluim voor het operalint in Kwintsheul, benadrukte Kleyberg tegenover een zaal met o.a. genomineerden, dat de eisen om in aanmerking te komen voor een zak geld worden versoepeld. Er is meer vrijheid om initiatieven in behandeling te nemen.

Burgemeester Van der Tak, aanwezig als juryvoorzitter, benadrukte ook dat de Glazen Pluim een maatschappelijke functie heeft. In een tijd van individualisering moeten we juist buurtinitiatieven een kans geven.

De jury, die verder bestond uit J.Kleyberg en R.van Zuijlen, chef van de redactie Westland van van AD/H.C., hoorde voor ze in beraad gingen nog een keer alle genomineerden aan. Die kregen een minuut de tijd om het team ervan te overtuigen dat de Glazen Pluim bij hen op de schoorsteenmantel hoort.

A. van Gaalen vertelde onder meer dat de minifietsjesrace in Poeldijk jong en oud samenbracht. Jongeren uit hokken die vaak negatief in het nieuws komen, hebben de fietsjes zelf in elkaar gezet. Op de dag zelf deden jong en oud verkleed mee. Voor mijn gevoel hebben we de pluim al.

J.Hubbeling, die geld kreeg voor buitenzitjes en een pergola voor De Leuningjes in Poeldijk, liet weten dat het centrum steeds meer een echte ontmoetingsplek wordt.

A Capella en Joanneshof in Naaldwijk hebben dankzij geld van het VSB Fonds nu een jeu de boulesbaan voor de deur.

De Glazen Pluim ging uiteindelijk naar Dario Fo.
Van der Tak roemde precies hetgeen dat R. Kooter in zijn motivatieminuutje ook al noemde: het operalint in Kwintsheul bracht een heel dorp in een klap in beweging. Iedereen stelde zijn schuur, tuin of zelfs huis ter beschikking voor de voorbereidingen. Kooter, die er aan herinnerde dat het initiatief voor de opera van Heulenaar M. van Marrewijk kwam, gaf aan dat het Heulse operalint uiteindelijk leidde tot het huidige operalint door alle elf Westlandse kernen. Na de ceremonie liet hij nog weten dat zijn winst niet ontmoedigend moet werken. Dat wij als grote vis in de vijver winnen, moet andere buurtinitiatieven van bijvoorbeeld individuen niet in de schaduw zetten.

En wij: Het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' mochten er bij zijn.

Op de foto(´s) is te zien dat de persoon die het GBW vertegenwoordigt zich niet echt als kleinkind gelukkig voelt. De angst om de verhalen van opa aan te horen staat op zijn voorhoofd geschreven. Of zie u het anders?

40 Jaar Riet & Joop - 23-01-2009
Veertig jaar Riet en Joop.
Zo´n stel maakt met gemak de 80 vol.
Zij hadden al 35 jaar geleden lid moeten zijn van ons koor Onder zeil.
Wij hebben ervaren dat vooral Joop, door of met steun van Riet, alles aan elkaar timmert ten nutte van ons koor.
Hij is ook zéér bekwaam bij het samenstellen van foto- en videomateriaal.
Wij wensen jullie nog heel veel jaren geluk.

Mevrouw Van Dalsum hoog in de mast gehesen. - 21-01-2009
Zij leve hoog, ja hoog, ja hoog, zij leve hoog!
Deze avond was alleen maar in te vullen door het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.
Mevr. Van Dalsum kreeg niet alleen steun van het koor maar ook van al haar gasten.

Een ingezonden foto zal worden gekoppeld!

Nieuwjaarsreceptie - 02-01-2009
Bij grote opkomst van de leden met hun partners opende de voorzitter de nieuwjaarsreceptie door het heffen van het glas en het proosten op een hoopvol, gelukkig en gezond 2009.

Klein koren festival - 22-11-2008
Klein koren festival te Rotterdam-Schiebroek.
Wijkaccommodatie Castagnet, Larikslaan 200, 3053 LG Rotterdam.

1e Kleine Koren Festival LCC Castagnet.
J.l. zaterdag 22 november 2008
Genodigd waren koren tot max. 40 meezingende leden uit de provincie Zuid Holland.
De koren werden beoordeeld door een vakkundige jury op muzikaliteit en presentatie.

De eersteprijs is gewonnen door Mannenkoorts uit Den Haag.

De jury bestond uit 3 leden:
Erica de Wijs. Zij studeerde hobo en solfège/algemene muziekleer.
Harry Over is dirigent van het Concertkoor Zuid-Holland.
Gerard Legeland is momenteel werkzaam als dirigent en stemcoach.

Gelukkig was J.Pr. toch nog van de partij. Dankzij zijn vrouw.

Een fet-cool Hoorn´s feestje - 05-11-2008
In het 'Onder ons' te Delft werd bij gelegenheid van het bereiken van een prachtige leeftijd bij uitstekende gezondheid, na de zeemansdeining, het glas geheven op de jarige Jacques Poot.

Zonnehof op stelten!! - 31-10-2008
Voor opa´s, oma´s en verzorgsters hadden de kinderen een groots optreden verzorgd door het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil'.
Alle opa´s, etc. etc. gingen uit hun dak, vooral nadat bekend was geworden dat de oma van Brigitte een feestje geeft vanwege haar 75e verjaardag.

Dagje TNT gepensioneerden - 22-10-2008
In De Wildhoef aan de Evert Wytemaweg 5 te Den Haag was het super bij alle pas uitgetreden postbeambten!!!
De vereniging van oud gedienden van TNT waren allen bijeen in het veel te kleine restaurant.

Geniet van het kanaal van Corbulo (De Vliet) - 20-09-2008
De Fossa Corbulonis of Kanaal van Corbulo is een rond 47 n. Chr. gegraven kanaal in Zuid-Holland dat de Maas met de Rijn verbond. De Romeinse generaal Corbulo heeft het 23 Romeinse mijlen lange kanaal (ca. 34 km) door zijn manschappen laten graven. Waarschijnlijk hebben de soldaten slechts enkele kilometers hoeven te graven, omdat ze bestaande watergangen, waaronder de Gantel, met elkaar verbonden. De exacte loop van het kanaal is onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat het een Romeinse legerplaats bij Naaldwijk met het fort Matilo (bij Leiden) verbond. De route loopt deels parallel aan de latere Vliet. Het kanaal diende om schepen tussen de Maas en de Rijn te laten varen zonder de gevaarlijke Noordzee te hoeven trotseren. De schepen die in die periode in deze streek werden gebruikt waren voornamelijk kleine platbodems die niet zeewaardig waren.
De koorleden van 'Onder zeil' weten de Noordzee wél te trotseren. Zeker onder het strenge regiem van St. Petrus (St.Willibrordus), onze aalmoezenier.

Wereld dagen in de Rotterdamse haven - 06-09-2008
Bij gelegenheid van de Wereldhavendagen te Rotterdam mocht het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' zich presenteren in het Maritiem Hotel (Zeemanshuis)aan de Willemskade te Rotterdam.
Cor Storm, de organisator van dit wereldse gebeuren, dankte ons voor onze presentatie dat op bijzondere wijze door Alfons de Wit werd neergezet.

Maasland´s nazomerfeest - 30-08-2008
Sfeervol Nazomerfeest in zonovergoten Midden-Delfland

30 augustus. Het Nazomerfeest bestond dit jaar uit een braderie met een grote verscheidenheid aan producten waaronder ook streekproducten, een vrijwilligersmarkt, diverse rommelmarkten en muziek- en theaterpodium met een reeks van optredens. Dit alles vond plaats in het centrum van Maasland rondom de Zuid-Gaag. Het prachtige weer zorgde ervoor dat velen een rondje kwamen maken om wellicht iets nuttigs of aardigs aan te schaffen, of gewoon op het terras naar de muziek te luisteren.

Geloof het of nie. Oude Petrus was te Gaastmeer - 28-08-2008
Op donderdag, 28 augustus reisde het Westlands Zeemanskoor "Onder zeil" per luxe touringcar, voor de derde maal af naar Gaastmeer om daar aan boord te gaan van de "Hoop op zegen".
In Workum liep het verkeer vast toen het koor hun sterke kant lieten horen.
Na 5 myl de Zuiderzee opgekruist te hebben liep het storm in de oude haven van Stavoren. De jonge dames op de kaai wisten de zeebonken bij hun zang goed op dans te begeleiden.

Dames Onder zeil in de sloot - 28-08-2008
Toen de kerels even van huis waren (Als de kat van huis is ....)om in het Frieze water hun geld te verdienen (!!) zagen hun dames de kans schoon om slootje te springen. Hoewel ....? Nou ja ....(?)

Varend Corso 1 t/m 3 augustus - 03-08-2008
260.000 bezoekers keken naar Corso
Ondanks een regenachtige afsluiting op zondag kwamen 260.000 bezoekers op het spektakel af. Vrijdag en zaterdag met stralende zon, maar zondag werd het corso met regenjas, paraplu en zelfs vanuit de auto bekeken.

Het Varend Corso Westland kan terugkijken op een succesvol weekend. Het thema 'Werelds!' bleek een uitstekende keuze en stond garant voor spectaculaire arrangementen.

Bezoekers uit het hele land kwamen op het corso af
Het Varend Corso Westland werd dit jaar voor de elfde maal georganiseerd.

Zeg ken jij de mosselman? - 19-07-2008
Lachen, gieren en brullen als de echte mosselman Koos Dekkers in het propvolle Paviljoen van De Masemude aan de Choorstraat te Monster laat zien hoe mooi de meisjes zijn op Ameland.

Die jumbo´s uit Yerseke smaakten bijzonder.
Mosselen eten is heerlijk en gezond tegelijk. Mosselen bevatten veel eiwitten en weinig vet. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Het vet van de mossel behoort tot de categorie van de onverzadigde vetzuren, zodat het eten van mosselen niet leidt tot verhoging van het cholesterolgehalte. Verder hebben mosselen een hoog jodiumgehalte en bevatten zij seleen, koper en ijzer. Het regelmatig consumeren van mosselen levert een positieve bijdrage aan een gezonde voeding.
Zie de mosselrecepten bij:
http://www.mosseldagyerseke.nl/

Ketelbinkies op de solex!! - 06-07-2008
Op deze zonnige zondag werden de koorleden op de Solex gezet door Joop van Mil van de Vreeburchlaan 4 uit De Lier.
Zie ook: http://www.solextourswestland.nl/
Vandaar reden we, met begeleiding van de hoog nodige medewerkers van Joop door Midden Delfland.
Immers, ketelbinkies op de weg kan uitlopen op midscheepse averij.
Bij het café Vlietzicht, aan de Vlaardingsevaart werd even stil gestaan bij de geboorte van koffie, appelgebak en het pilsje.
Het was super!
Bedankt Joop.

'Op hoop van zegen'. - 04-07-2008
Ter ondersteuning van Dario Fo hebben wij op de zon overspoelde locatie nabij de Scouting/ Zeeverkenners van De Lier een geweldig optreden mogen inleiden.

Op hoop van zegen.
Drie dagen lang trekken jongeren op Westlanders door sloten en vaarten van Midden-Delfland en Westland van dorp naar dorp.

Eenmaal aangemeerd in een plaats, spelen zij het oer-hollandse toneelstuk "Op hoop van Zegen" van Herman Heijermans.

Dit is het hartverscheurende verhaal waarin de vissersweduwe Kniertje machteloos tegenover reder Bos staat. Maar tegelijk erkent ze met een zekere nuchterheid het lot van de vissers: "Ach ja, door een duimsplankie zijn ze op zee van de eeuwigheid gescheiden."
Zie ook: http://www.dariofo.nl

Officiële opening stalling strandrups 'De Vrijheid' - 27-06-2008
Vandaag heeft de heer J.van Nierop, van de St. familie Wiegel, de opening verricht van de stalling voor de strandrups 'De Vrijheid' te Ter Heijde.
Tevens werd bekend gemaakt dat het vrijwilligersteam van Platform Gehandicapten Westland een stimuleringsprijs van EUR 2.500,- heeft gewonnen.
Het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' verrichte de muzikale omlijsting door o.a. het lied 'De Vrijheid' ten gehore te brengen.
Tekst en muziek: Richard Vroom, 2008. Arr. Jaap de Groot.

Je loopt dwars door de duinen heen
naar een uniek stuk land.
Daar is het nooit hetzelfde
wij noemen dat het strand.

Je bent er in een mum van tijd,
zoals je daaglijks ziet.
Maar dat geldt niet voor iedereen
en dat blijkt uit dit lied.

Refrein:
Kijk, wat rolt er daar over het strand!
´t Is een rups die rijdt door het rulle zand.
Als een vlinder voelen zij zich vrij
en genieten weer van het getij!

Bar beste bar- en gastvrouw en bar beste bar- en gastheer. - 27-06-2008
De bar bij de bar beste gastvrouw en heer was super bar!
Dat hebben we niet alleen te danken aan de gastvrijheid van dat stel maar zeker ook aan de gangmaker, Hen, de bottelier, Piet en zijn meisje Sjaan, en het kabelgastjong, Jan.

Cultureel De Lier - 20-06-2008
Onder de noemer 'Cultureel De Lier' organiseerde de Ondernemersver., De Lier, m.m.w. van Peter Keijzer, deze muzikale manifestatie.
Bij het horen van de muzikale klanken van de harmonie ver. Liora, Excelsior en Minerva, het smartlappenkoor 'De Tiereliers' en het Westlands Zeemanskoor 'Onder zeil' ging het centrum van De Lier toch wel weer op de knieën.

Jan Veenman, 60 jaar! - 06-06-2008
Onze zwoeger, sjouwer en mannetje van alles, behoort nu bij de club van 60 plussers.
Op naar de 100!!

Een rots in de branding - 01-06-2008
Wil Voogt, afkomstig uit een prachtig Midden Delflands dorpje, is onze bijzondere steun bij zware zeeën.
Zij beheerst haar accordeon van de onderste tot de bovenste basknop.
Wij zijn blij met haar komst.

Een jong ogend stel 55 jaar bij elkaar. - 21-05-2008
"Onder zeil" heeft haar van de beste kant laten zien bij gelegenheid van een 55-jarig huwelijksfeest.
De Zuiderzeeballade werd door opa en zijn kleinkind op niveau gepresenteerd.
E.e.a. vond plaats op locatie: De Rank te De Lier.

Optreden in De Kreek - 14-05-2008
Op deze woensdagavond mochten wij ons profileren in het Verzorgingstehuis "De Kreek", Leeuweriklaan 34, te
´s-Gravenzande.
Het was heerlijk om voor zoveel mensen muziek te mogen maken.

Koninginnedag 2008 - 30-04-2008
Een groots optreden is verzorgd bij gelegenheid van de verjaardag van H.M. Koningin Beatrix te Maasdijk.
Locatie: De Prinsenhof, Cornelis Houtmanplein 6.

Kockengen. Dat is niet zo ver lopen van hier!! - 25-04-2008
Spengen 32a te Kockengen.
Kort bij en toch ver af.
Daar heeft het Westlands Zeemanskoor "Onder zeil" een kort maar daverend optreden verzorgd b.g.v. het huwelijk van Pieter Vermeulen en Roosmarijn van Rest.
De organisator van dit alles, Wil van Rest, de vader van de bruid, zal, volgens een koorlid, bij de eerst volgende gelegenheid langs de kiel worden gehaald omdat hij het koor véél te ver heeft laten lopen.
Wil liet weten dat kielhalen kicken man is als de zeepokken maar van de huid worden geschrapt.

Concert voor sponsoren en voor ieder die zich op straat niet veilig voelde. - 11-04-2008
In de "De Rank", Van Weelystraat 2, 2678 AV De Lier stond het kabelgat op z´n kop.
Op deze avond werd in een uitverkocht huis een spetterend optreden verzorgd door onze leden.
Na afloop was er gelegenheid tot dansen met ieder die je wat te zeggen had.
M.m.w. van de band "The Family", met Brigit (zang) en Kees Gardien(trompet), ondersteund door Walter v/d Hoven, die deel uitmaakt van de "The Prince-Town Jazzband" werd een special neer gezet waarop velen de danspasjes weer eens uit konden proberen.

Een bijzondere repetitie - 29-03-2008
We maken heel wat mee tijdens onze repetities en optreden.
Deze keer genoten we van de herintreder Wim Verleg.
We vonden het super dat je er weer was.

Sonnevanck - 06-03-2008
De zaal zat niet geheel vol maar de extra gezongen Klokken van Arnemuiden gaf wel aan hoe de stemming was.

Op deze donderdagavond werd in het Verzorgingshuis Sonnevanck,
Viottastraat 2, 2692 BS 's-Gravenzande een spetterend optreden verzorgd door ons zeemanskoor.

Backerhof te Poeldijk - 20-02-2008
Ooggetuige verslag volgt.

Optreden voor de ANBO te De Lier - 18-02-2008
Dit was een optreden voor de ANBO te De Lier.
Locatie: "Het Anker",
Baron van Gentplein te De Lier.
Een goed gemutst publiek maakte het bijzonder sfeervol.

Yvonne, die ons graag wil bijstaan gedurende de verzorging van haar vader, ervaart dit optreden kennelijk als een feest.

De afgezette Prins Hendrik van de Zwethselaar 60 jaar - 15-02-2008
Heel De Lier, nou ja, bijna, heel De Lier in "`t Centrum" om de Prins te feliciteren en zijn biervoorraad aan te spreken.

Afd. Zonnebloem Naaldwijk & Maasdijk - 30-01-2008
In De Binnenhof, achter de kerk te Naaldwijk, was het woensdag toch maar weer een paar uurtjes Zonnebloem(en)zingen.
Alle Naaldwijkse en Maasdijkse bloemen gingen kopje onder.
(Geen foto beschikbaar).

LTO Noord. Sterk en bindend. - 24-01-2008
In het prachtige onderkomen van Rijnplant BV, locatie Berckenrode, gevestigd aan de Bosweg te Naaldwijk, organiseerde LTO Noord een middag- en avondprogramma voor haar leden.
Het Westlands Zeemanskoor "Onder zeil" was uitgenodigd om de genodigden op het eind van de dag wat op te frissen.
Naar onze mening is dat uitstekend gelukt.
Goed gemutst zochten de leden na afloop hun bedje op.
Het heilzame water uit Jamaica wordt in ruime mate uitgeschonken door onze bottelier.

Onder zeil bij het Westlands Mannenkoor - 09-01-2008
Op woensdag, 9 januari jl was het Westlands Zeemanskoor te gast tijdens de Nieuwjaarsreceptie/ avond van het Westlands Mannenkoor, 3e op de lijst van het Beste Mannenkoor van Nederland (27/10/07).
De witte zakdoekjes staken uit de broekzakken van de talentvolle leden en de dirigent van dat koor.
Tijdens het sfeervolle optreden werd uitbundig én kundig meegezongen met de zeemannen.
Jammer dat die sfeer nog niet met een foto kan worden ondersteund.

Onze dirigent Jaap de Groot heeft hierop het volgende lied geschreven:

Wijs: West Zuidwest van Ameland

We zongen laatst met Onder Zeil
gezellig in Poeldijk.
We zongen in de Leuningjes,
't publiek was daar talrijk.

Refrein:
Het Westlandse Mannenkoor
vond het een goed idee
om ons te laten zingen
en zij zongen met ons mee.

Gemotiveerd tot op het bot,
we zongen zelfs eerst in.
Doeb doeb doeb doeb en tomatensala.
We kregen steeds meer zin.

We zongen samen uit volle borst
de liedjes uit ons hoofd.
We wiegden ritmisch heen en weer.
We hebben ons uitgesloofd.

De muzikanten van Onder Zeil,
gedreven en vitaal.
Zij trokken alles uit de kast.
Het was fenomenaal.

De zangers van het mannenkoor,
die werden enthousiast.
Ze waren niet te houwen.
Wij waren zeer verrast.

Nadat het afgelopen was,
zei mij een goede vriend:
'Neem een biertje en een bitterbal,
jullie hebben het echt verdiend'.

Nieuwjaarsreceptie - 04-01-2008
Nieuwjaarsreceptie in het gebouw van de handbalver. ODIS, aan de Veilingweg te De Lier.

Ingezonden stuk n.a.v. een oproep:
"Ook al ben ik ruim 36 jaar uit De Lier en al woon ik op Rozenburg, ik blijf een Lierenaar.
Omdat Wim bleef aandringen van, meid ga toch mee naar de receptie, hartstikke leuk, zie je ouwe bekende, ging ik toch overstag.
Het regende, maar bij binnenkomst voelde je al een gezellig sfeertje.
Amper tijd om je jas uit te trekken overvielen ons de beste wensen van alle kanten.
Nadat wij iedereen al het goede voor 2008 hadden toegewenst en een drankje hadden, raakte ik in gesprek met Adrie, fijn dat zij en Ina erbij waren.
Wat mij diep heeft getroffen, waren de warme woorden van de voorzitter, die beide dames een cadeau overhandigde wat zeer zorgvuldig is uitgezocht.
Met tranen in de ogen zag ik de mooie beeldjes, die symboliseerde wie Matthijs en Ruud waren.
De dvd met muziek op de achtergrond en de zeiltocht, hartstikke leuk, de beelden van de blotebillenduik sprak mij het meeste aan, logisch toch.
Wat een geweldig aardige mannen zitten er op dat koor, regelmatig vragen of je nog iets wilde drinken, helemaal top.
Voor ons was het een zeer geslaagde avond.
En wat denk je, toen we thuis kwamen keken we natuurlijk eerst nog even het dvd'tje.
Nou, mannen, bedankt, volgend jaar hopen Wim en ik er weer bij te zijn.
Groetjes van Jannie en Wim v.d. Linden.

(Geen foto´s ontvangen. Nou ja. Eentje dan).

101- jarige een nog langer leven bezongen. - 23-11-2007
Op vrijdag, 23 november vanaf 14.15 uur heeft het koor, o.l.v. Jaap de Groot, mevr. Van de Putten bezongen.
Zij is op weg naar de 120 jarige leeftijd.
Vandaag werd zij 101 jaar jong.
E.e.a. vond plaats in Verzorgingshuis Steenvoorde aan de Generaal Spoorlaan 62 te Rijswijk.

Op 14 februari 2008 is zij, onverwacht, rustig ingeslapen.
Wij wensen de familie en u vrede.

De Zonnebloempjes - 14-11-2007
Zonnebloempjes zaten, stonden en hingen tot aan het plafond van de "De Hoornbloem" te Den Hoorn, al gaande ons optreden.
De jongste oudjes waren niet meer te houden!!
(Geen foto´s ontvangen).

Ouderenmiddag - 08-11-2007
In "De Rank" te De Lier was het op vrijdag, 8 november een sfeervol optreden bij de damesvereniging.
Na afsluiting door gebed, door de plaatselijke dominee, was er nog gelegenheid om de kelen te soppen.
(Geen foto´s ontvangen).

Feest bij Philadelphia Zorg Haaglanden. - 19-10-2007
Philadelphia Zorg Haaglanden, afdeling Monster vierde op vrijdag, 19 oktober een groots jubilee van een van de medewerksters, (geboren in Scheveningen!!) die al 25 jaar aan deze Stichting verbonden is. Dat werd gevierd in Gebouw Ojos aan de Choorstraat te Monster. Een prima locatie waar de DJ, Kees, en de barkeeper, Kees, hun uiterste best deden om het de gasten naar de zin te maken.

In Op Hodenpijl was het feest. - 03-10-2007
Het koor kreeg bijna alle leden van de K.O.B. op de tafels tijdens het zingen van het één uur durende repertoire in Op Hodenpijl te Schipluiden.
Wij hebben genoten van de prachtige ambiance, de sfeer en alle aanwezigen.
Zie ook bij Links.

Schipluiden. - 15-09-2007
Delfland Race 2007.
Op 15 en 16 september werd de vierde editie van de Delfland Race gehouden. Een wedstrijd voor zeilende Westlanders op het traject Schipluiden - Maasland - Schipluiden. De start op zaterdag was 14.00 uur en op zondag, 12.00 uur, bij de Paardenbrug in Schipluiden.

Dirigent; Jaap de Groot - 01-09-2007
Jaap de Groot, oud-directeur van de Chr. Basisschool Eikenhorst in 's-Gravenzande is onze nieuwe dirigent.
De Groot geniet in het Westland bekendheid om zijn muzikale kwaliteiten als pianist bij diverse gelegenheden.
Hij begeleidt ook de kinderkoren Eigen Wijs en Do Re Mi op de piano.
Zijn muzikale hart ligt vooral bij het gospelkoor Reveil.
Jaap is bestuurslid van de muziekschool het Westland te 's-Gravenzande en van de Volksuniversiteit, aldaar.
Jaap de Groot is onze 2e dirigent na Ruud Zuidgeest, die op 25 juli j.l. is overleden.

Kapers op de kust - 31-08-2007
De kapers van het Westlands Zeemanskoor "Onder zeil" hebben zich dit jaar in Woudsend en Balk niet kunnen verrijken aan goud en zilver.
De "Hoop op zegen" deed anders vermoeden.
Zonder hoop en zegen werd na een geslaagd zeilevenement afscheid genomen van Friesland. De lokale deernen kunnen weer gerust de straat op.
Door kapers wordt gewoonlijk slachtoffers gemaakt die een been, arm of oog moeten missen.
(Ballade Jan Tromp!)
Gelukkig heb ik deze keer geen bloed zien vloeien.

4-09-1949 - 25-07-2007
The boatmen shout it´s time to part,
no longer can we stay.
(Uit het lied: Maimuna).
Veel te vroeg heeft onze inspirerende kapitein;
Ruud Zuidgeest,
ons schip "Onder zeil" verlaten.

Wij zullen zijn humor, muzikaliteit, creativiteit en vakmanschap heel erg missen.
Wij wensen Adrie, kinderen, kleinkinderen en familie heel veel sterkte toe.

Vaarwel vriend!

120 jaar. - 14-07-2007
Tesamen. Zij, Toos, en hij, Hans. 120 jaar. Mensen die van geven en delen houden.
Wij gunnen jullie nog 120 jaar.

B.b.q - 07-07-2007
Op een enkeling na waren alle leden met hun partners aanwezig bij de jaarlijkse b.b.q. te De Lier.
Het werd o.l.v. onze Piet, de man met de duidelijkse grog in de stem, met zijn helpers een prima verzorgde avond.

Eerste ritten rupsvoertuig voor gehandicapten - 01-07-2007
TV West:
01-07-07 17:56

WESTLAND - Outdoor4disabled Westland neemt deze zomer een rupsvoertuig in gebruik. Mensen met een handicap uit het Westland kunnen met dit voertuig, ondanks hun beperking, toch van bos en strand genieten.
Verschillende bedrijven en organisaties zijn benaderd om een financiële bijdrage te doen voor de aankoop van het nieuw ontwikkelde rupsvoertuig. Op de rups passen mensen met een rolstoel of een scootmobiel. Ook mensen die slecht ter been zijn, maar niet rolstoelgebonden kunnen mee.

Zondag werd het rupsvoertuig officieel overhandigd in de Viskeet aan de Strandweg in Ter Heijde en onmiddellijk in gebruik genomen. Burgemeester Sjaak van der Tak startte de eerste rit.

Ingebruikstellen van de geluidsinstallatie - 30-06-2007
Tijdens de laatste repetitie voor de zomervakantie heeft dhr. A.v.d.Hoeven, directeur van PE Sound & Lights te Maasdijk, de geluidsinstallatie aan het Westlands Zeemanskoor "Onder zeil" overgedragen en ingebruik gesteld.

Jan Tromp (Ber Bruin) en Ellie - 23-06-2007
Jan Tromp (Ber Bruin) met zijn maatje Ellie al 10 jaar onder hun zeil.
Het was een uiterst gezellig feest in Onder Ons te Delft. Zie ook bij links.

Visserslatijn - 15-06-2007
Den Hoorn. Verjaardag.
Ben, onze toetsenist en enige zeevisser, gaf de toon aan bij ons optreden.
Hij bespeelde uiterst gevoelig zijn toetsen voor zijn liefje.

Onze voorzitter, 60 jaar - 08-06-2007
Lang zal hij leven.
Daar moet opgedronken worden
Geef me nog een drupske
Ik zou zo graag een borreltje lusten en
We gaan nog niet naar huis.

Fight for Cancer!!! - 02-06-2007
Opbrengst Fight Cancer 50.000 euro.

Fight Cancer, het voetbalevenement dat zaterdag in Den Hoorn werd gehouden, heeft ruim 40.000 euro opgebracht.
Dat werd bekendgemaakt op de feestavond die volgde op de voetbalmarathon tussen S.V. Den Hoorn en VV Schipluiden.

Initiatiefneemster Saskia Bodde kreeg aan het einde van de dag de cheque uitgereikt.
Tijdens Fight Cancer werden op het terrein van Den Hoorn allerlei activiteiten georganiseerd, maar de voetbalmarathon waarin diverse teams van Schipluiden en Den Hoorn tegen elkaar speelden, was de rode draad van de dag.

De opbrengst is bestemd voor de KWF Kankerbestrijding. De verwachting is dat de opbrengst nog oploopt tot 50.000 euro.

Wij werden bijzonder verrast met de komst van Ruud en zijn familie tijdens ons optreden.
Bijzonder!! Eerlijk en keihard.

Ingezonden stukje;
Onder zeil koor, nog hartelijk bedankt voor het optreden bij SV Den Hoorn voor fight cancer.
Zoals het er nu uit ziet gaan we richting de Euro. 50.000,00
Namens de hele fight cancer commissie BEDANKT.

Met vriendelijke groeten,

Yvonne Poot

Ik breek het record! - 26-05-2007
Westland pakt wereldrecord fietslint.

Het Westland heeft op Eerste Pinksterdag een wereldrecord naar zich toegetrokken. Op de terreinen van Bloemenveiling Flora Holland werd het langste fietslint ooit gevormd door 1.350 deelnemers.
Dit betekent een ruime verdubbeling van het oude record, dat met 641 deelnemers op naam stond van de Leidse Medische Universiteit.
Op zondag 29 april jl. was er - in het kader van Meimaand Fietsmaand - ook al een aanval op het record ondernomen, maar toen bleef de teller steken bij 555.
Ter plekke kondigde Westlands burgemeester Sjaak van der Tak aan, dat er binnen een maand revanche zou worden genomen.
Vanwege de officiële telling door een advocaat en een notaris kan het record worden opgenomen in het Guinness Book of Records.
De inschrijfgelden van de twee pogingen waren bestemd voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Er kon een cheque van in totaal € 8.000 worden overhandigd aan professor Ivo Touw van het KWF.
Ook onze dirigent moeten wij weleens missen omdat hij onder behandeling is.

Beatrixdag te Maasdijk - 30-04-2007
Lang zal ze leven gezongen in Maasdijk.
De Dijk, als tribune, was te klein om ons publiek te plaatsen.

Nostalgisch meezingspektakel - 14-04-2007
In de Oude kerk aan het Wilhelminaplein te Naaldwijk vond een druk bezocht muzikaal entertainment plaats.
E.e.a. werd verzorgd door het smartlappenkoor "De Tiereliers" en het zeemanskoor "Onder zeil" uit De Lier.
Er werd een financiële bijdrage gevraagd.
De opbrengst wordt geheel besteed aan de restauratie van deze oude kerk.
"Onder zeil" is Henny Westdijk uit Hoek van Holland, die héél toevallig aanwezig was, dank verschuldigd voor zijn invallende rol als 1e accordeonist.

Rolstoelrups - 09-04-2007
Actie voor aankoop van rupsvoertuig
Het Platform Gehandicapten Westland wil 85.000 euro inzamelen om een rupsvoertuig te kopen waarmee rolstoelgebruikers toch op het strand kunnen komen.
Het in Alphen aan den Rijn ontwikkelde apparaat, zie: http://www.outdoor4disabled.nl/startpagina is vorig jaar al getest op het strand van Ter Heijde.
De mensen die deze ritten toen hebben meegemaakt, hebben daar groot plezier aan beleefd, weet Annemiek Koremans van het Platform Gehandicapten Westland, zie: http://www.pgwestland.nl ,
'Er waren mensen bij die twintig jaar niet hebben kunnen genieten van de zee'.

De actie werd ondersteund door oud-wielrenner Leo van Vliet en de wethouders Marga de Goeij en Ewald van Vliet en ging 9 april jl van start. Dat gebeurde op het strand van Ter Heijde waar de wethouders en de oud-wielrenner de eerste ritten besturen met het rupsvoertuig.

De gemeente levert een bijdrage in de exploitatie en beheer van het voertuig. Speciaal daarvoor opgeleide vrijwilligers staan straks klaar om de rolstoelers te begeleiden en het rupsvoertuig te besturen. In de begroting zijn ook een ruim toilet bij de parkeerplaats opgenomen en een takel om de rolstoelers vanaf het rupsvoertuig in het zand te kunnen tillen, zodat ze ook écht op het strand kunnen zitten.

Rainbow-growers - 31-03-2007
Open dag jubilerend Rainbow druk bezocht.

Tijdens de opendag van Rainbow, was het volgepakt met mensen. Maar liefst 3000 mensen uit het Westland en daarbuiten maakten gebruik van de unieke mogelijkheid een kijkje te nemen in het ultramoderne Agrarisch Logistiek Centrum van Rainbow. Uniek omdat het de enige sorteer- en verpakcentrale voor paprika's in Nederland is. Ultramodern omdat nagenoeg het hele sorteer- en verpakproces geautomatiseerd is.

Exclusieve hapjes
Gemaakt van Rainbow's eigen producten, vervaardigt door een Westlandse topkok.

Zeemanskoor en dweiloorkest
Om vier uur komt het reusachtige podium plotsklaps tot leven. Uit volle borst begint een zeemanskoor te zingen. De bezoekers genieten met volle teugen. Tijdens het laatste lied wordt het podium nog wat voller: dweilorkest De Leetepels voegen zich bij het zeemanskoor. Het is een feest van jewelste. Na een fiks aantal oergezellige dweilnummers komt er een eind aan een leuke middag.

Dijk-graven of dijk opwerpen? - 08-03-2007
Op donderdag, 8 maart j.l. werd op de locatie Delfse Hout te Delft op uitbundige wijze afscheid genomen van Westlands grootste graver.
Zeker voor de dijkgraaf, drs. P.H. Schoute (Piet Heijn), maar ook voor ons, "Onder zeil", was het heengaan dé feestdag van zijn/ ons leven(!)

Zonnebloem afd. Maassluis - 24-02-2007
Op 24 febr. traden we op voor de Zonnebloemgangers te Maassluis.
Locatie Koningshof,
Uiverlaan 20, 3145XN Maassluis.

Waar de Zonnebloem voor staat. - 07-02-2007
In De Rank, gelegen aan het domplein te De Lier, werden vele Zonnebloem vrijwilligers ondergedompeld in het muzikale treffen met het Zeemanskoor "Onder zeil".

Waar zij voor staat:
De Zonnebloem (vrijwilligers) wil een positieve bijdrage leveren aan het leven van mensen die door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd lichamelijke beperkingen hebben en voor wie als gevolg daarvan sociaal isolement dreigt. Door mogelijkheden te bieden om contacten te leggen en erop uit te trekken, levert de Zonnebloem een plezierige impuls aan hun leven.

Een enkele vrijwilligster maakte dankbaar gebruik van de ademhalingsoefeningen die door onze Alphons werden gedoceerd.

Geluidsinstallatie uitproberen - 16-01-2007
Deze avond werd een geluidsinstallatie getest aan de Burgerweg te Maasland.

Optreden voor het Kath. Vrouwengilde te Poeldijk - 09-01-2007
In het Partycentrum Poeldijk, Rijsenburgerweg, werd, o.l.v. Alphons, buik- en adenhalingsoefeningen doorgenomen om de zangkwaliteit in opperste conditie te krijgen.
De dames kregen dus een zéér voordelig lesje van een academicus.

In het pak voor de foto - 09-12-2006
Door de fotograaf Frank Keijzer uit Maasland werden op deze schraal zonnige zaterdag te Hoek van Holland in de Berghaven en aan de Waterweg, nabij de semafoor, prachtige foto´s gemaakt van ons koor. Voor het decor kregen wij de gelegenheid om het schip van Rijkswaterstaat de "Stad Rotterdam" te enteren. Door ons overrrompeld werkten zij (vrijwillig) mee om de achtergrond met water af te schermen. (Hartelijk dank).

Optreden te Rijswijk - 23-11-2006
Ook schoonmoeders zijn weleens jarig.
Dan trakteren zij op:
Een optreden van het zeemanskoor "Onder zeil" voor de medebewoners van het Zorg en verpleegcentrum Steenvoorde te Rijswijk.
Een groot succes voor de ouderen en de koorleden.

Piet zong met ons het lied van de zee. - 04-11-2006
Bij gelegenheid van de 60-ste verjaardag van Piet werd in de Buitenhof te Naaldwijk aan boord gegaan. Er werd luidkeels voor Piet en over de zee gezongen.

Jaarconcert Liora - 28-10-2006
Bij gelegenheid van de uitvoering van het Jaarconcert van en door Liora waren wij uitgenodigd om ons beste beentje voor te zetten.

DriemaasHaven - 23-10-2006
Op de eerste dag van de herfstvakantie, waarvan wij ouderen heerlijk genieten, mochten wij een optreden verzorgen in de DriemaasHaven te Maassluis.

Jeu de boules hal te De Lier - 29-09-2006
In deze hal werd een optreden verzorgd voor een jarige relatie van een koorlid.
Foto´s zijn niet voorhanden.

Shantyfestival Scheveningen - 09-09-2006
De deelname aan het Shantyfestival te Scheveningen.

Rondje Poeldijk - 02-09-2006
Bij gelegenheid van het Rondje Poeldijk hebben wij de show gestolen bij het zingen van "Poeldijk dat is een eiland". Veel dames uit Poeldijk claimden een koorlid.

Koorleden werden gedoopt met "oud" zout water - 01-09-2006
Op deze prachtige dag werden 18 (achttien)
leden van het koor gedoopt met het oude Zuiderzee water.
Vanuit Gaastmeer werd koers gezet naar Workum om vandaar verder te varen naar de oude Zuiderzee. De echte zeelui verknogten zich aan een kaartspel in de kajuit, anderen kozen liever de frisse neus in de kuip

Barbeque bij Ruud - 30-06-2006
Op deze prachtige zomeravond verleende Ruud Zuidgeest de ruimte voor een gezellige barbeque voor de leden van zeemanskoor Onder Zeil.

Optreden in de Triangel - 22-06-2006

Ons koorlid, Thijs Vreugdenhil, overleden. - 09-06-2006
Ons koorlid, Thijs, is op 67 jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden.
Jarenlang was hij lid van Liora en beroerde hij de grote trom. Als lid van ons zeemanskoor nam hij thuis bij regelmaat het repertoire door om zijn zangkunsten bij te stellen.
Wij wensen Ina, kinderen, kleinkinderen en verdere familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Optreden Julianaplein te Den Hoorn - 02-06-2006
Bij gelegenheid van het groots Hoorns lentefeest van D.I.O.S., werden de aanwezigen getrakteerd op een zéér fraai optreden in de feesttent op het plein.

Koninginnedag - 29-04-2006
Bij gelegenheid van Koninginnedag werd er in de Triangel te De Lier en in Prinsenhof te Maasdijk opgetreden.

Optreden voor de afd. zeilen van de H.P.S.V. - 21-04-2006
Op vrijdagavond, 21 april, werd een perfect georganiseerd optreden neergezet in het complex De Rhijenhof aan de Noordweg te Den Haag.

Optreden in de Triangel te De Lier - 27-02-2006
Maandag, 27 februari werd een muzikaal optreden neergezet in de "Triangel" te De Lier.

Te gast bij de "De theebukkers" - 22-02-2006
Op woensdagavond, 22 februari, waren wij te gast bij de carnavalsvereniging "De Theebukkers" te De Lier. Wij kregen de gelegenheid om ons nieuwe outfit in te zingen en drinken.

W.O.S. op de koffie - 28-01-2006
Na de koffie werden opnamen gemaakt van onze repetitie.
De week erna was dat voor elke Westlander op de W.O.S. te zien.
Circa 13 uur lang (10 minuten per uur. Een week lang).

Sint Nicolaas veroorzaakt onrust - 03-12-2005
Sint Nicolaas bezocht geheel onaangekondigd onze repetitie.
Hij veroorzaakte enorm veel stress omdat vele van ons niet geheel zuiver naar moeders thuis hadden geluisterd.

Aanbieding ons logo - 03-12-2005
Door de heer Peter Keijzer uit De Lier werd vandaag ons logo aangeboden.
Peter is kunstschilder en reclame-tekenaar. Zie ook bij Links.

Oprichting Onder Zeil - 15-01-2005
Medio oktober 2004 waren Jos Zuidgeest, Hen v.d. Laar en Piet v.d. Laar, bij de viering van 'Bokbierdag', te Zutphen, getuige van het optreden van een zeemanskoor.
Zij raakten diep ontroerd en kwamen op het idee om zelf een zeemanskoor op te richten. Al gauw werden enkele personen warm gemaakt om met elkaar te gaan zingen.
Op 15 januari 2005 werd een vergadering belegd. Daarbij waren aanwezig: Jos Zuidgeest, Hen van de Laar, Piet van de Laar, Wil van Rest, Alphons de Wit en Aad van Wallené.
Wij zijn thans met 45 leden.(15-09-08).
Wij hebben nu een ledenstop in moeten voeren.

Elke zaterdag van de even weken is er repetitie van 10.00-12.00 uur bij onze gastheer te De Lier.

70 jarig jubileum KBO Delft - 00-00-0000
KBO-Delft, de Katholieke Bond van Ouderen, heeft feest gevierd. In juni hebben zij het 70 jarig jubileum mogen vieren. Dit jubileumjaar is gevierd met veel activiteiten en wij met ons Zeemanskoor "Onder Zeil" hebben de feestelijkheden af mogen sluiten met twee geweldige optredens in Partycentrum "OnderOns" Delft. De vele aanwezigen hebben, onder het genot van drankjes en hapjes, enorm genoten. In het dankwoord, van de voorzitter van KBO, was deze onder de indruk van het koor en nodigde het koor uit om volgend jaar mee te reizen naar de vakantiebestemming om daar dan weer mooie optredens te verzorgen. (We zullen zien) Na de optredens spoedden de zangers als hazen naar de bar, waar het ook nog lang gezellig was.
Bekijk ook de foto's

Een mooi optreden in Westhof - 00-00-0000
Vanmiddag met het koor een mooi optreden verzorgd in Revalidatiecentrum "Westhof" in Rijswijk. Dit voor de vrouw van één van ons koorlid die onfortuinlijk is gevallen ook voor alle andere bewoners die daar lang moeten revalideren. Het is bijzonder dat met een klein koor delegatie, mensen zo blij gemaakt kunnen worden. Veel sterkte allemaal met het revalideren.
Bekijk ook de foto's


Gemaakt door frisB